Zirvede Haber

Bursa Güne Yeni Bir Tartışmanın Gölgesinde Uyandı! “Sıcaksu’da Büyükşehir Tarafından Yıkılan Tarihi Fabrikayı TOKİ Yapsın!”

Bursa Güne Yeni Bir Tartışmanın Gölgesinde Uyandı! “Sıcaksu’da Büyükşehir Tarafından Yıkılan Tarihi Fabrikayı TOKİ Yapsın!”

Bursa’nın en değerli arazisi muhalefetin tepkisine rağmen TOKİ’ye devredildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kentin yıpranan dokularını yenilemek amacıyla hazırladığı en önemli kentsel dönüşüm projelerinden olan İNTAM ve Sıcaksu bölgesiyle ilgili projelere Toplu Konut İdaresi’nden destek geldi. Kentin çöküntü bölgesi olan Sıcaksu Tabakhaneler Bölgesi’nin turizme kazandırılması çalışmaları 12 yıl sürdü. Ancak; 12 yıl boyunca istenilen seviyelere gelemeyen görüşmeler sonrası Alemdar ve Gaziakdemir Mahalleleri (Sıcaksu) Kentsel Dönüşüm Projesi 690 adet konut, 92 adet dükkan inşaatı ile altyapı ve çevre düzenleme işi TOKİ tarafından resmi olarak ihale edilerek proje aşamasından imalat aşamasına geçmiş oldu. Turizm tesisleri yapılmak üzere kamulaştırılan alan artık konut bölgesi oluyor.

Sıcaksu Bölgesinde yapılan işlemlere muhalefet partilerden çok sert tepki gelmesine rağmen Büyükşehir geri adım atmadı. tartışmaların üzerindeki dumanlar tüterken Gelecek cephesinden ise unutulmaya yüz tutan bir gerçek geldi. 1950’li yıllarda Soğanlı Mahallesi Tabakhaneler Bölgesi’nde ilk yerli çamaşır ve bulaşık makinesinin üretildiği tarihi Tolon Fabrikası, Termal Bölge Projesi çerçevesinde belediye ekiplerince yıkılmıştı. Gelecek Parti İl Kadın Kolları Başkanı Arife Tuğba Çetinkaya; TOKİ’ye bırakılan arazinin içinde olan bu fabrikayı gündeme getirdi. Ocak 2017’de zamanın Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından “binanın çürük olması” gerekçe gösterilerek yıkılan ve o günden bugüne kadar alana bir çivi dahi çakılmadığına dikkat çeken Çetinkaya; “Sıcaksu parti olarak da bizim yapmış olduğumuz haklı itirazlara rağmen ne yazık ki; TOKİ’ye 110 dönümlük bir alanı devredildi. TOKİ’ye devredilmesi bizce gerekli olmayan bir durum ama bunun sonucuna önümüzdeki günlerde Bursalılar karar verecek. Ben burada hatırlanmayan unutulan başka bir gerçeğe dikkat çekmek istiyorum.” dedi.

Tolon Fabrikası‘nın yaklaşık 65 yıllık geçmişi bulunduğunu söyleyen Çetinkaya; “Fabrikanın yıkılmaması için başta Akademik Odalar, İhtisas STK’ları ve muhalif il başkanlıkları çok çaba göstermesine rağmen 1 haftada kepçeler alana girip çürük denilen binayı zor şartlar altında yıkabildiler. Gelecek Kadınları olarak TOKİ’ye devredilen alanda öncelikle bu binanın yapılmasını istiyoruz. Bina yıkılmadan önce sayın Altepe binanın tescilin kaldırılmadığını belirtmişti. O halde bu bina yapılarak Bursalılara tekrar kazandırılmalıdır. Yapılarak Bursalılara teslim edilmesini umduğumuz bu binayı Gelecek Kadınları olarak biz Bursa’nın öz markalarından olan “İpekçilik’in Modern Hali” kurs olarak Bursalı kadınların istihdamı olarak kullanılmasını istiyoruz. Bursa’da kadınların İpekçilik alanında eğitildiği birkaç lokal merkez var ama Büyükşehir eliyle yapılan tek merkez yok. Hem İpekçiliğin hemde Tolon Fabrikası’nın tekrar hayata geçmesi için bunun çok büyük bir fırsat olduğunu görüyoruz, ev ekonomilerine de çok ciddi kaynak olacak bu projenin gerçekleşmesi için Gelecek Parti Bursa İl Teşkilatları üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir. Liderimiz Genel Başkanımız sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun en büyük projesi Başbakan olduğu dönemlerde ev hanımlarına evinde istihdam oluşturan projelere destek vererek önünü açması olmuştur. Yeniden orjinal haliyle yapılacak bir Tolon Fabrikası kooperatifçilik ile işletilebilir. Gelecek Kadınları toplumsal duyarlılık gösteren projeleriyle Bursa’da fark yaratamaya devam edecektir.” dedi.

TOLON FABRİKASININ HİKAYESİ…

Ülkemizdeki ilk yerli üretim çamaşır ve bulaşık makinesi 1950 yılında Bursa’da Kamil Tolon’un sahibi olduğu Tolon Fabrikası’nda üretilmiştir.

Hukuk Fakültesi mezunu olan Tolon, bilgi ve kültürüyle yeni oluşumlar yaratabilme gücüne sahiptir. Türkiye’de birçok makinenin ilkini, ilk yerli üretimlerini, kendi tasarımlarıyla Kamil Tolon gerçekleştirir. 1945 yılında Türkiye’nin ilk dokuma tezgahını, bobin sarma ve çözgü makinesini tasarlayıp, üretmiştir.

 

1948 yılında Kamil Tolon Türkiye’nin ilk biçer-döverini üretir. Onu 1949’da ilk santrifüjlü su pompası takip eder. 1952 yılında Türkiye’nin ilk elektrik motorunu(0.35 kw-35 kvv) arası güçlerde tasarlayıp, üretimini fabrikasında gerçekleştirmiştir. Tolon 1960 yılında 100 kişilik lojmanı, 7 bin metrekare kapalı alanı bulunan Bursa’daki Sıcaksu’nun karşısındaki Demiryolu Altı diye tabir edilen daha sonradan tabakhanelerin olduğu bölgedeki modern fabrikasına taşınır. Büyük bir ileri görüşe sahip olan Kamil Tolon ürettiği ürünlerinin 1953 yılından itibaren o dönemki adıyla İhtira Beratı’nı yani patent hakkını da almayı ihmal etmez. Bir buluş adamı olan Kamil Tolon, Buluş Adamları Derneği’nin de kurucu üyelerindendir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ