Zirvede Haber

Böyle bir çaresizliğe şahit olmadım

Böyle bir çaresizliğe şahit olmadım

4 gündür Bodrum’da yangın bölgelerinde bulunan SÖZCÜ yazarı Yılmaz Özdil, “40 yıllık gazeteciyim, 17 yaşımdan beri orman yangını haberi yaparım. Böyle bir çaresizliğe şahit olmadım. Askerin söndürme çalışmalarına katılmadığı bir orman yangınını hayatımda ilk defa görüyorum” dedi.

SÖZCÜ yazarı Yılmaz Özdil, yangın bölgelerine gitti. 4 gündür Bodrum’da yangın bölgesinde dolaştığını belirten Özdil, “40 yıllık gazeteciyim, 17 yaşımdan beri orman yangını haberi yaparım. Böyle bir çaresizliğe şahit olmadım. Askerin söndürme çalışmalarına katılmadığı bir orman yangınını hayatımda ilk defa görüyorum” dedi.

İstanbul’dan, İzmir’den, Kayseri’den, Giresun’dan Türkiye’nin dört bir yanından itfaiye ve orman ekiplerinin geldiğini aktaran Özdil, “Hemen her şehrimiz burada. Gönüllü, sivil vatandaşlarımız burada. Asker olmadığı için organize olunamıyor. Hangi noktaya ne zaman, hangi ekibin müdahale etmesi gerektiğine kimse karar veremiyor. Var olan kısıtlı çabalar da heba oluyor” diye konuştu.

“İSİMSİZ KAHRAMANLAR KENDİLERİNİ SİPER ETTİ”

Özdil, yangınlardaki son durumu şöyle aktardı:

* Bodrum’daki yangın Kumbahçe ve Umurca’da başladı; burası kendi kendine söndü diyebiliriz. Ama ağaçlık bölgelere sıçradı. Mumcular’dan çıkar çıkmaz Mazı’ya doğru yangın var. Mazı adı üstünde yaz-kış yemyeşil olan bol yapraklı bir ağaç türüdür.

* Mazı kül oldu. Hemen yanında Çökertme var dünya cenneti. Meşhur Çökertme türküsünün çıktığı yer yandı. Onun yanında Ören’e sıçramış vaziyette. Ören’i alevlerin saracağı gündüzden belliydi. Saat 16.00 civarında Ören bölgesindeki köylerdeki hayvanların tahliye edilmesi için acil araç aranıyordu.

* Şu an itibarıyla termik santrale en fazla 500 metre mesafede çok ağır bir şekilde orman yangını devam ediyor. Kemerköy Termik Santrali’nin sırtını yasladığı dağ şu anda meşale gibi yanıyor. Kemerköy Termik Santrali’nin kuzey tellerine kadar yangın gelmiş vaziyette.

* Bu karanlıkta görmemiz imkansız ama köylerin tamamen yanmış olduğunu düşünüyorum. Köylüler Milas yönünde tahliye edildi. İtfaiyecilerimiz ve ormancılarımız, isimsiz kahramanlarımız, Kemerköy Termik Santrali’ne siper olmak için resmen kendilerini etten duvar yapmış vaziyetteler. Gerçekten konuşmakta güçlük çekiyorum. Hakikaten bu çocuklar kahraman.

“BİR TANE UÇAK YOK”

Bodrum’un Gökova körfezine bakan cepheleri, Kisebükü, Mazı, Çökertme, Ören bölgelerinin Halikarnas Balıkçısı’nın mavi tura çıkmak için izlediği güzergah olduğunu belirten Özdil, “Buralar gerçekten yeryüzü cenneti, cayır cayır yanıyor. Ben bugün bütün gün bu bölgedeydim, bir tane uçak yok. Bir tane helikopterin geldiği söylendi. Rüzgar Santrali var Mumcular’da. Yangın ona yanaşınca helikopter ona su atıp gitmiş. Sadece Rüzgar Santrali’ni korumak için su atmışlar ve gitmişler. Burada gerçekten hazin bir tablo var” diye konuştu.

“AKILALMAZ BİR DURUM”

Özdil, yangın bölgesinde 1-2 kilometre mesafede Mumcular’da Kara Havacılık Eğitim Komutanlığı olduğunu hatırlattı ve şunları söyledi:

* Bu komutanlık bir helikopter üssü. Kara Kuvvetlerimize ait belki 20-30 tane helikopter burada yatıyor.

* Yangın söndürme helikopterlerinde var olan sepet tabir ettiğimiz aparatları bu helikopterlere taksak, Bodrum’da bugün bir tane bile ağaç yanmazdı. İnsanlar motosikletleriyle, kayıklarıyla hatta özel yatlarıyla ellerinden gelen bütün imkanlarla bölgeye su taşımaya çalışıyor.

* Kara Havacılık Komutanlığı’ndaki helikopterler Mumcular’da yatıyor. Gerçekten akılalmaz bir durum. Sabah kalktığımızda ne olur bilmem ama saat 22.00 itibarıyla Kemerköy Termik Santrali’ne ramak var.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ