Zirvede Haber

İkinci El’de Ateş Düşecek mi? Uzman İsimden Çapıcı Tespit!

İkinci El’de Ateş Düşecek mi? Uzman İsimden Çapıcı Tespit!

Bu yaz döneminde araç almak isteyenlerin aklındaki tek soru, “İkinci el ve sıfır araçlarda fiyatlar düşecek mi, artacak mı?” Biz de bu sorudan yola çıktık, sektör temsilcileriyle önümüzdeki üç ayda otomobil piyasasında beklenen değişimleri enine boyuna konuştuk.

İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASINI NELER BEKLİYOR?

Pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen otomotivde, sıfır otomobil üretimlerinin durması ikinci el araç fiyatlarında ciddi artışa sebep olmuş, bu durum satışları neredeyse durma noktasına getirmişti.

Peki önümüzdeki üç aylık süreçte fiyatlarda nasıl değişimler bekleniyor?

İkinci elde en çok talep edilen araçların fiyat aralığı nedir?

40-60 bin lira bandında araç bulmak mümkün mü?

Bursa da sektörün kendi alanında lider kuruluşlarından olan Reba Otomativ San Tic Ltd Şti sahibi Recep Batuhan Özkan önemli bilgiler verdi.

İkinci el araç piyasası pandemi nedeniyle 2020’yi çok hareketli geçirirken 2021’e durgun başlamıştı. Bugün gelinen noktada Haziran ayı itibariyle satışlar nasıl?

Durgun başlayan 2021’in ilk çeyreği sonunda alınan pandemi tedbirlerinin de etkisi ile satışlarda ciddi bir daralma oldu. Yılın ilk dört ayındaki verilere baktığımızda ikinci el pazarında bir önceki yıla göre ortalama yüzde 25’lik bir düşüş yaşandı. Mayıs ayının ilk yarısında tam kapanma süreci ve bayram etkisiyle satışların ilk dört ay ortalamasının da altında seyrettiğini gözlemledik.

Ancak bayramla birlikte pazarda hareketlilik de başladı. Özellikle mayıs ayının ikinci yarısından itibaren önceki aya göre yüzde 30 civarında bir artış gerçekleşti. Haziran ayı da şu an için mayısın son haftasındaki seviyelerde devam ediyor. Geçtiğimiz yıl haziran ve temmuz aylarında art arda hem sıfır hem de ikinci elde zirveleri görmüştük.

Haziran kapanışının son altı aylık periyodun oldukça üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarı mayısta geçen yılın mayıs dönemine göre yüzde 69,8 büyüdü. Satılan araç sayısı 54 bin 734 adet oldu. İlk beş ay sonunda bir önceki yılın aynı dönemine göre ise pazar yüzde 72 büyüdü ve 314 bin 882 adetlik satış gerçekleşti.

FİYATLARDA YÜZDE 2-6 ARALIĞINDA ARTIŞ

Önümüzdeki üç ay için, ikinci el araçlara talep artar mı? Özellikle bu üç aylık süreçte fiyatlarda nasıl değişimler bekleniyor?

Geçtiğimiz yılın haziran-temmuz-ağustos dönemindeki kadar yüksek seviyeler görülmeyebilir. Zira o dönemden günümüze faiz oranları ve dalgalanan dövizin etkisiyle otomobil fiyatlarının daha da arttığını söylemek mümkün. Haziran ayında farklı marka ve modellere göre değişmekle birlikte yüzde 2-6 aralığında fiyat artışları gördük. Önümüzdeki süreçte özellikle dövizde beklenmedik bir değişim söz konusu olmaz ve çip krizi gibi çeşitli nedenlerle bir aksaklık yaşanmazsa fiyatların benzer seviyelerde seyredeceğini söylemek mümkün.

2021 Ocak-Mayıs döneminde pazarın yüzde 85,8’ini vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerindeki araçlar oluşturdu. Önümüzdeki üç ayda da bu şekilde mi devam eder?

Sıfır araçların nihai fiyatları, girdikleri vergi dilimine göre şekilleniyor ve bu da ikinci el fiyatlarına yansıyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana yaşanan fiyat artışları, tüketicileri sıfırda vergi dilimi daha düşük olan ve ülkemizde üretimi yapılan araçlara, ikinci elde ise kilometresi yüksek ve fiyatı daha makul araçlara yöneltti. Platformumuzdaki ilanların dağılımına baktığımız zaman özellikle 50-100 ve 100-150 bin lira bandındaki araçlara ait ilanların pazarın yarıdan fazlasını oluşturduğunu görüyoruz. Bu önümüzdeki süreçte de benzer şekilde devam edecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ