Zirvede Haber

Aşılama Hızı Bursa’da Yavaş… 17 Günlük Kapanmada Bu Dahada Yavaşlamamalı!

Aşılama Hızı Bursa’da Yavaş… 17 Günlük Kapanmada Bu Dahada Yavaşlamamalı!

Bursa Tabip Odası Sağlık Gündemi podcastinde Türkiye’nin pandemi ile mücadelesi değerlendirildi. Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ve gazeteci Namık Göz, son günlerde gündemde önemli yer tutan aşı konusunu ve kapanma kararını konuştular.Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Türkkan aşı konusunda yaşanan tereddütlerin giderilmesi gerektiğini belirtti. “Bu pandemiden kurtulmak için tek çaremiz aşı” diyen Türkkan, gerçek bir tam kapanmayla beraber aşılama faaliyetleri hızla sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.  Aşıda tedarik sorunu yaşandığı sözlerine ekleyen BTO Başkanı, randevu oluşturmada sıkıntı yaşandığı, aşı bulunmadığını söyledi ve ekledi: “Tedarik sorunu çözülmeden, aşılama hızlanmadan sadece kapanmayla salgını kontrol altına almak mümkün değil.”

BURSA ÇOK GERİDE KALDI

17 günlük kapanma kararının tam bir kapanma olmadığını da hatırlatan Başkan Türkkan, Bursa’nın aşılamada komşu şehirlere göre daha geride kaldığını söyledi. Türkkan, “Bursa’da iki dozunu da olarak aşılanması tamamlanan kişilerin oranı sadece yüzde 10,49, bu oran çok çok düşük. Kentimiz Yalova, Balıkesir gibi illerin çok gerisinde aşı oranı olarak” dedi.

ÖZEL AŞI YAPILMASI UTANÇ OLUR!

Aşıların özel firmalar tarafından ithal edilerek, ücret karşılığında aşı yapılacağını iddialarını vahim olarak niteleyen Doç. Dr. Türkkan, devletin aşıları satın alıp, ücretsiz olarak vatandaşlara uygulaması gerektiğini vurguladı. Söz konusu iddiaların utanç kaynağı olduğunu belirten Türkkan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kendisinin aşı satın almayıp, bunu özel sektöre bırakmasının büyük bir hata olacağını söyledi.

HABER KAYNAĞINA ULAŞMADA SORUN YAŞADIK

Gazeteci Göz, ciddi bir aşı tereddüdü yaşandığını belirterek, ortada büyük bir bilgi kirliliği bulunduğunu sözlerine ekledi. “Bursa Tabip Odası’nın, özellikle bu dönemde gerçekleştirdikleri çok kıymetli. Çünkü doğru bilgiye ulaşmada çok önemli bir konumdasınız ve biz de gazeteciler olarak bilgiye ulaşmak için Tabip Odası’ndan çok faydalandık” ifadelerini kullanan Göz, medyanın bu dönemde haber kaynağına ulaşmada sorunlar yaşadığına dikkat çekti.

TOPLUMA YANLIŞ MESAJLAR VERİLİYOR

Gazeteci Namık Göz, pandemi yönetiminde topluma yanlış mesajlar verildiğini söyledi. “2020 yılının mart ayında kaybedilen sağlık çalışanı için göz yaşı döken Sağlık Bakanı, bugün uyulmasını istediği önlemlere riayet etmeyerek cenazelere katılıyor” ifadelerini kullanan Göz, bu sebepler topluma yanlış mesajlar verildiğini bunun da önlemlere uyma oranını büyük oranda düşürdüğünü sözlerine ekledi. İl Pandemi Kurulu’na Tabip Odası’nın davet edilmemesini de eleştiren Göz, pandemi kurulunda esnafından, sanayicisine kadar her kesimden temsilci olması gerektiğini söyledi.

SADECE 22 TANE AŞI GİDEN ÜLKE VAR

Bugün Hindistan’ın durumun vahim olduğunu belirten Göz, kapitalizmin en vahşi halini gördüklerini söyledi. Başkan Türkkan da Dünya Sağlık Örgütü’nün bugün dünyada yaşananların büyük bir utanç kaynağı olarak tanımladığını belirterek, “İnsanlık için utanç. Afrika’da bir ülkeye sadece 22 tane aşı gitmiş. Parası olanın hayatta kalacağı, sağlıkta eşitsizliklerin derinleşeceği bir zamanda yaşıyoruz.  Kapitalizm de bundan hiç gocunmuyor maalesef” dedi.

PODCAST YAYINLARI NASIL DİNLENEBİLİR?

Bursa Tabip Odası podcastlerini, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Deezer, Spreaker gibi uygulamalar ile www.bto.org.tr web adresindeki Podcast sayfası üzerinden takip edilebilir, dinlenebilir. Cep telefonuna App Store ya da Play Store üzerinden ücretsiz olarak indirebilecek Spotify, Apple Podcasts ya da Google Podcasts gibi uygulamalardan birisi kullanılarak yayınlara ulaşılabilir. Uygulama içinde “Bursa Tabip Odası” ya da “Sağlık Gündemi” araması yapılarak podcast kanalı ve yayınlar bulunabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ