Zirvede Haber

Ekilen ve Ekilebilir Arazilerin Zararı Karşılanmalı!

Ekilen ve Ekilebilir Arazilerin Zararı Karşılanmalı!

Boğazköy Barajı’nın kapaklarının açılması ile sular altında kalan Yenişehir ovasında incelemelerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, binlerce dönüm arazinin baraj suyunun doğru yönetilememesi sonucu zarar gördüğünü söyledi.

Boğazköy Barajı’nın tarımsal sulamada ve elektrik üretiminde kullanılan bir baraj olduğunu, barajın aşırı sudan dolayı yükselmesi ve baraj kapaklarının açılması nedeniyle bölgede su taşkınlarının meydana geldiğini aktaran Orhan Sarıbal, ön görülememe sonucunda böyle bir taşkının yaşandığını, barajın kapaklarının açılmasının bir taşkına sebebiyet vermemesi gerektiğini ifade etti.

Zararı çiftçi çekiyor

DSİ’nin, Büyükşehir Belediyesi’nin yani kamunun doğru zamanda doğru işleri yapmaması sonucunda tarım alanlarının su altında kalarak çiftçinin ciddi zararlar gördüğüne dikkat çeken Sarıbal, “Elbette kar suyu eriyebilir, aşırı yağmur yağabilir. Bunlar görünür, bilinir bilimsel işler. Önemli olan bunları doğru yönetmektir. Doğru yönetemediğiniz zaman zararı çifti çeker.” dedi.

Çiftçinin yarası sarılmalı

Hükümeti ve kamu görevlilerini bir an önce çiftçinin zararını gidermeye davet eden Sarıbal, binlerce dönüm arazinin baraj suyunun doğru yönetilememesi sonucunda zarar gördüğünü aktardı.

Selden en çok etkilenen Akdere ve Papatya köylerinde durumun ciddiyetini aktaran Sarıbal, “İnegöl, Yenişehir ve Osmaneli’den Sakarya nehrine kadar uzanan bu derede Boğazköy Barajının kapaklarının açılması neticesinde oluşan selde Yenişehir’de 30 bin dönüm ancak toplamda 50 bin dönüm arazide su baskını yaşandı. Ekili olan araziler var, ekilecek olan araziler var. Ekili arazi de bir tespit yapılacak, ekilecek olanda da incelemeler yapılacak. Bir zarar var ve bu zarar öncelikle tespit edilecek. Biz de bunun için buradayız” açıklamasında bulundu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ