Zirvede Haber

Yılda 250 saat hareket eden araca yollar planlıyoruz, 8.510 saat için otopark yok!

Yılda 250 saat hareket eden araca yollar planlıyoruz, 8.510 saat için otopark yok!

2018’de hazırlanan otopark yönetmeliği 8 kez ertelendikten sonra işyerlerini de kapsayacak şekilde revize edilerek yürürlüğe girdi. Cadde ve sokaklara araç park edilmesi nedeniyle yaşanan trafik sorunlarına uygulamayla çözüm aranıyor.Çarpıcı hesabı ise Yol ve Ulaşım Uzmanı olarak görüşlerini önemsediğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl yaptı: Yılda 250 saat hareket eden araçlar için kafa yorarken, yılda 8 bin 510 saat hareketsiz kalan araçları hesaba katmamak büyük bir ironi… Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Tam 8 kez ertelendi… Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2018’de hazırladığı otopark yönetmeliği bu kez ertelenmedi ve yürürlüğe girdi.

Binalarda 80 metrekareden küçük her daire için 1, 120-180 metrekare arası için 1 ve 180 metrekare üstü her daire için 2 otopark ayrılması, öncelikle cadde ve sokaklara park eden araçlar kaynaklı trafik sıkışıklığını ilgilendiriyor.

Uygulamayı…

Yol ve Ulaşım Uzmanı olarak görüşlerini önemsediğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’e sorduk.

Söze…

“Bu kez ertelenmedi, ve köklü revizyonlar yapılarak yürürlüğe girdi” diye başlayıp revizyona dikkat çekti:

“Dükkan, mağaza ve banka gibi yerlerde her 30 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu da her 50 metrekare için 1 olacak şekilde revize edildi.”

Sorunu anımsattı:

“Bursa’da otopark sorunu o hale geldi ki, mahalle aralarında hafta içi bile yol üzerine park etmiş araçlar nedeniyle sıkıntı yaşanıyor. Yol şeridine bazen tek, bazen de çift yönlü park edilince çok tuhaf görüntüler oluşuyor.”

Şuna da dikkat çekti:

“Bir de, site içinde açık ya da bodrumda kapalı otoparkı varken kolay ve çabuk olsun, düzayak olsun, 5 dakika daha zaman kazanayım diye aracını yol kenarına bırakan bencil sürücüler az değil.”

Sitelerde, işyerleri önü ve AVM’lerde yeterli park yeri bulamayınca kuralsızlığın kural haline geldiğini söyledi.

Sonra da, çarpıcı bir hesap yaptı:

“Yılda 8 bin 760 saat var. Bir aracın yılda ortalama 10 bin kilometre yol yaptığı düşünülürse, hareketli olduğu süre yılda 250 saat olur. Bu durumda yılın 8 bin 510 saat gibi çok önemli bir süresinde park halinde.”

Düşüncesi şu:

“Israrla toplu taşıma vurgusunun nedeni bu. 250 saat için kafa yorarken, 8 bin 510 saatlik durağan dönemi hesaba katmamak çok büyük ironi.”

Üniversite-Görükle hattı Bursa’nın hakkı

Cuma günü… Kent içi raylı sistemi hızlı tren ve hastaneyle buluşturacak metro hattının temel atma töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, metronun Uludağ Üniversitesi’nden Görükle’ye uzatılması isteğine, yol ve ulaşım uzmanı olarak M. Tözün Bingöl de destek verdi:

“Üniversite hattını Görükle’ye uzatacak 4,5 kilometrelik hat Bursa’nın gecikmiş hakkı. Yeni hattın inşaatı sürerken bu güzergahın da ihalesi tamamlanıp eş zamanlı bitirilmeli.”

İnternette artan kişisel veri ihlallerinden korumak için ‘yemin’ etti

Yasa… 2016’da çıktığında AK Parti Bursa Milletvekili olarak İsmail Aydın da parlamentodaydı.

Geçmişte…

2 dönem Bursa Milletvekilliği yapan İsmail Aydın bu yasa gereği AK Parti Grubu tarafından aday gösterilip TBMM Genel Kurulu’nda seçilerek Kişisel Verileri Koruma Kurulu Üyesi oldu.

Hafta içinde Yargıtay Genel Kurulu’nda yemin edip göreve başlayan Aydın’ın yanında, kendisi gibi geçen dönem Bursa Milletvekili olan Hüseyin Şahin vardı.

Haftanın 2 günü Ankara’da kurul çalışmalarına katılacak olan İsmail Aydın görevini şöyle anlattı:

“Kişisel bilgiler, kişiden habersiz kullanılamaz. Fakat internetin yaygınlaşmasıyla maalesef elde edilip satılıyor. Bunu önlemek ve kişilerin veri gizliliğini korumak için çalışacağız.”

Şu çağrıyı yaptı:

“Vatandaşlarımız kurulumuza başvurabilirler. Haklarını biz koruyacağız.”

Babacan’ı sosyal medyasını Bursa’dan yönetti

Biz de… Geçen hafta DEVA Partisi İl Başkanlığı’nı ziyarete gittiğimizde öğrendik.

DEVA Bursa Kurumsal İletişim ve Tanıtım Başkanı olan İl Başkan Yardımcısı Hakan Çavuş, yakın zamana kadar DEVA Genel Başkanı Ali Babacan’ın sosyal medyasını Bursa’dan yönetmiş.

Hatta…

Kuruluş aşamasında yönettiği alibabacan.com.tr internet sitesini de yeni devretmiş. Bursa’nın genç siyasi iletişimcisinin yeni sürprizleri de var.

Çocuklar hayal kurmayı öğreniyorlar: Masal Benim, Yazar Benim

Proje… Balıkesir’in Havran Seyit Onbaşı İlkokulu Sınıf Öğretmeni Beyil Seher Kılnamaz’la başladı.

İlk ve ortaokul öğrencilerine hayal kurmayı öğretip genç masal yazarları yetiştirmeyi hedefleyen projeye Bursa Büyükşehir Belediyesi Zafer Atıcılar Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Öznur Özkul Cengiz de öğrencileriyle katıldı.

Sonrasında…

Havran’da Kalabak Ortaokulu Öğretmeni Gürkan İnçamur, Edremit Salih Korkut Budaras İlkokulu Öğretmeni Neslihan Ünver, Kocaeli Mehmet Akif İlkokulu Öğretmeni Aysun Kurt, Ankara Mamak Ege İlkokulu Öğretmeni Eymen Ölçer Durmuş, Adana Seyhan Bahçelievler İlkokulu Öğretmeni Nuran Demir Karaman ve Hakkari 50. Yıl İlkokulu Öğretmeni İshak Göç yer aldılar.

7 il ve 6 coğrafi bölgede yaygınlaşan Masal Benim Yazar Benim projesinin mesajı şu:

“Hayal kurmayı asla bırakmayın. Unutmayın ki masal olması gerçek olmayacağı anlamına gelmez.”

Sürücüler dikkat: Kedi ve köpek çıkabilir

Son dönemde… Sokak hayvanlarını sahiplenme ve beslenme anlayışı gelişti. Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Veterinerlik Şube Müdürlüğü ekipleri de doğadaki can dostları korumak için farklı bir proje geliştirdi.

Bu amaçla…

Araç trafiğinin yoğun ve hızlı olduğu Gemlik, Orhangazi, Uludağ Yolu, Çalı, Uluabat Gölü ve Gölbaşı mevkilerine “Dikkat! Kedi ve köpek çıkabilir” uyarı levhaları kondu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ