Zirvede Haber

Çin’den fazla Wuhan’ımız oldu!

Çin’den fazla Wuhan’ımız oldu!

Bursa Tabip Odası’nın, 1. Yılında COVID-19 Pandemisi başlıklı, etkinliğinde konuşan Doç. Dr. Osman Elbek, Sağlık Bakanı Koca’nın 24 Nisan 2020’de yaptığı, “İstanbul Türkiye’nin Wuhan’ı oldu” açıklamasına atıfta bulunarak, “İstanbul iki, Ankara ise bir kez Türkiye’nin Wuhan’ı oldular. Çin’den fazla Wuhan’a sahip olduk” dedi.

Bursa Tabip Odası’nın 14 Mart tıp Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediği online etkinlikte 1. yılında  COVID-19 pandemisi değerlendirildi. Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, Doç. Dr. Osman Elbek ve Prof. Dr. Özlem Kurt Azap pandemi ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunurken, etkinliğin moderatörlüğünü ise Dr. Eriş Bilaloğlu yaptı.  Etkinlikte söz alan Doç. Dr. Osman Elbek, COVID-19 ile geçen bir yılda neler yaşandığını anlattı.
11 Mart öncesinde televizyonlarda görülen ‘bilimsel’ tartışmaları hatırlatan Elbek, “Çin’deki gibi salgın olmaz”, “COVID-19’a karşı kelle-paça” gibi tavsiyelerin ve bilimsellikten yoksun açıklamaların televizyonlarda kendilerine yer bulduğuna dikkat çekti. 10 Mart’tan önce Türkiye’nin bütün komşularında hastalığın görüldüğünü belirten Doç. Elbek, “Vakaları aramıyorduk çünkü. 10 Mart’ta test sayısı 940 idi. Dünya Sağlık Örgütü’nün COVID-19’u pandemi ilan ettiği günde, saptadığımız vakaya rağmen, buna salgın demedik” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL BİRDEN FAZLA KEZ WUHAN OLDU

Doç. Dr. Osman Elbek, 24 Nisan 2020’de Fahrettin Koca’nın yaptığı, “İstanbul Türkiye’nin Wuhan’ı oldu” açıklamasını hatırlatarak, “Bu bir yıllık süreç içerisinde İstanbul iki kere Wuhan oldu. Ankara bir kere Wuhan oldu. Çin’den fazla Wuhan’a sahip oldu” dedi. Aynı tarihte yaşlılara yönelik ayrımcılığın da başladığını sözlerine ekleyen Elbek, “Evde çalışma şansına sahip olamayan işçilerin hiçbir zaman evde kalabilmesini sağlayamadılar” diye konuştu. 7 Nisan – 7 Mayıs 2020 arasında yaşanan maske krizine de değinen Doç. Dr. Elbek, “Maskelerin nasıl ulaştırılacağına dair bir türlü verilemeyen o karar, devletin organizasyonun ne kadar kötü olduğunu bize göstermişti” dedi.

RAMAZANDA ÇİFTE BAYRAM YAŞANACAKTI!

Elbek şöyle devam etti: “Ramazanda çifte bayram yaşayacaktık… Buna benzer müjdeler verildi hep. Cennet bir adım ötede dendi ama bu bir yıl içerisinde hiç yaşanmadı. 4 Mayıs 2020’de ilk açılma sürecine girmiştik. Yeni normal dendi. 11 Mayıs’ta AVM’leri açtık. Salgın kontrol altında değildi ama alışveriş merkezleri açıktı. Buna karşılık parklar, plajlar, Milli Park ve Bahçeler ise kapalıydı.”

BUGÜNKÜ DURUM ÇOK DAHA KORKUTUCU

28 Mayıs’ta yayınlanan koronavirüs tablosunu paylaşan Doç. Dr. Osman Elbek, bu tarihte 1 Haziran’ın için normale dönüşün başlayacağı gün olarak ilan edildiğini hatırlattı ve şöyle devam etti: “O gün vefat eden sayısı 30, yeni vaka sayısı 1.182, test sayısı 33 bin 559… Bu sayıları göz önüne alırsak bu yıl 1 Mart’taki açılmaya göre daha iyi durumdaydık. Bugün durum çok daha korkutucu.”

KREDİLİ NORMALLEŞME AÇILIMI

Elbek, geçen yılki açılmada en büyük desteğin 4 kamu bankasından alındığını hatırlattı. “Sıfır faizli konut kredileri, tatil destek kredi paketi… İnsanların deniz-kum-güneş açılımına finansal destek sağlandı ve kıyılara COVID-19 harekatı başlatıldı. Sahillere gidenler de siyasi iktidarın çıkardığı kredilerle buraya gitti” ifadelerini kullanan Osman Elbek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 3 Haziran’da “İkinci dalga beklemiyoruz” açıklamasını hatırlattı.

TÜRKİYE SALGIN TARİHİNE GEÇEN AÇIKLAMA

Türkiye’nin salgın tarihine geçen uygulamasını da değinen Doç. Dr. Elbek, Bakan Koca’nın “Her vaka hasta değildir” sözlerini hatırlattı. “Bunun bedelini çok ağır ödedik. Ölüm sayılarının aylara göre dağılımına bakarsanız, ikinci pikten sonra ölümlerin arttığını görürsünüz. Ölüm vakalarının yüzde 50’si aralık-ocak-şubat aylarında olduğunu görüyoruz” değerlendirmesinde bulunan Elbek, ikinci pik olmasaydı bu kadar ölüm olmayacağını da belirtti. Eylül ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2021 Ocak ayında yerli aşının çıkacağını müjdesini verdiğini anımsatan Osman Elbek, “Mart 2021’deyiz… Yerli aşının en iyi ihtimalle Eylül 2021’de kullanıma gireceğini biliyoruz” dedi.

YAVAŞ DEDİĞİMİZ ÜLKELERDEN DAHA YAVAŞIZ!

Aralık ayında 20 milyon aşının geleceği, 11 Aralık’ta ise aşılamaya başlanacağı açıklamalarını da değerlendiren Elbek, “Bugün itibarıyla Türkiye’nin aşılama hızı çok düştü. Başlarda çok yavaş dediğimiz Almanya, Fransa gibi ülkelerden çok daha yavaş ilerliyoruz” diye konuştu.
Online etkinlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, AKP il kongrelerinde dolu salonlara konuştuğu görüntüleri paylaşan Elbek, “Sanki salgını daha fazla yaymak için bir politika yürütülüyor. Türkiye’de 3. piki yaşamak üzereyiz. Aşılamanın azaldığı, varyantların yayılmaya başladığı bir dönemdeyiz. Bir yıldan bize ne kaldı diye soracak olursak. Sosyal refah desteği sunamayan, hesap vermeyen, sınıfsal tercihlerini AVM’lerden yana yapan bir devlete sahibiz. Bu devletin kararları, 3 milyon kişi hastalığa yakalanmasına ve 100 bin kişinin ölümüne sebep oldu. Bu yapıyı değiştirmek zorundayız. Tekrar salgınlarla ölmemek için bölge tabanlı koruyucu bir sağlık hizmetine ihtiyacımız var” ifadeleriyle sözlerine son verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ