Zirvede Haber

14 Mart’ı çok buruk kutluyoruz

14 Mart’ı çok buruk kutluyoruz

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alparslan Türkkan, tüm hekimlerin ve sağlık çalışanlarının tıp bayramını kutladı. Doç. Dr. Alparslan Türkkan, “Biz bu sene 14 Mart’ı çok buruk kutluyoruz. Çok coşkulu ve çeşitli etkinliklerle kutlardık ancak ne yazık ki pandeminin sürmesi nedeniyle bütün etkinliklerimizi online yapmak zorunda kaldık. Bir takım etkinliklerimizi yapamıyoruz. 14 Mart günü bir araya gelirdik, çelenk koyardık. Bu sene de koyacağız ama söyleyişi ve panelleri yapamayacağız” dedi.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

1 sene boyunca pandeminin en ağır koşullarını sağlık çalışanları yaşadı.

Kimi zaman çalışma arkadaşını kaybeden, kimi zaman da koronavirüsle burun buruna gelen sağlık çalışanları, gece-gündüz demeden canlarını pahasına görevlerini yapmaya devam ediyor.

Her sene etkinliklerle, programlarla kutlanan 14 Mart Tıp Bayramı, bu sene salgın gölgesinde kutlanıyor.

“KISA SÜREN BİR MUTLULUKTAN SONRA TEKRAR GERÇEKLERLE KARŞILAŞTIK”

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alparslan Türkkan, “1 yıldır süren pandemi bütün hekimleri çok zorladı. Sadece hekimlerin değil tüm sağlık çalışanları zorlandı. 400’e yakın sağlık çalışanı yaşamını yitirdi, 150 bine yakın sağlık çalışanı da hastalandı. Süreç büyük acıların yaşandığı bir süreç oldu. Yaşamını yitirmelerinin yanı sıra ciddi acılar çekenler, ailelerinin yanına gidemeyenler, dışarıda kalmak zorunda olan sağlık çalışanlarıyla da süreç bizi çok zorladı. Bu süreçte halkımızdan çok destek bekledik. Zaman zaman destek verildi ancak bu süreç içerisinde sağlıktaki şiddette ne yazık ki bir azalma olmadı. Sağlık çalışanları üç gün alkışlandı ve bizim çok mutlu olduğumuz bir dönemdi ama kısa süren bir mutluluktan sonra tekrar gerçeklerle karşılaştık.  Çalışanlar yaşamlarını yitirmeye ve acı çekmeye devam ettiler. Umduğumuz desteği bulamadık bence. Aynı şey yönetim içinde geçerli. Yönetim de sağlık çalışanlarını çok desteklemedi. Bizim için tebessümle, iyi şeylerle hatırlanacak bir yıl olmadı” şeklinde konuştu.

14 MART BİR DİRENİŞTİR ASLINDA”

14 Mart Tıp Bayramı’nın hekimler için çok şey ifade ettiğini dile getiren Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, “Birincisi 14 Mart Tıp Bayramı bu coğrafyada gerçekten batılı, medeni tıp eğitiminin verildiği yıl olan 14 Mart 1827 nedeniyle önemlidir. 1827 yılında Asgari Tıp Akademisi kurulmuştur ve çağdaş tıp eğitimine başlanmıştır. İkincisi ise 14 Mart 1919 yılı. 1919 yılında İstanbul işgal altındayken Haydarpaşa’daki tıbbiye haneden işgal gemileri görülürken tıbbiyeliler çok rahatsızdı. Tıbbiyeliler bu rahatsızlıklarını paylaşmak dışında bir şey yapmaları gerektiği konusunda da uzlaşmışlardı. Bir eylem, protesto yapmaya karar verdiler ama durup dururken bir protesto yapmak çok tehlikeli olabilirdi çünkü o dönemin şartlarına göre baskı altında yaşıyorlardı. Sürekli kontrol altındaydılar. Üç tane öğrencinin yan yana gelmesinin yasak olduğu koşullardan bahsediyorum. Akıllarına 14 Mart 1827 geldi. İşgal kuvveti komutanlarını o tarihten beri kutlama yaptıklarını, çağdaş tıp eğitiminin başladığı o günü kutladıklarına dair ikna ettiler. 14 Mart 1919 günü kutlama adı altında protestolarını gerçekleştirdiler. Devasa bir Türk Bayrağı asarak başladılar güne. Konferans salonunda işgal kuvveti komutanları da varken İstanbul’u, İstanbul Tıp Fakültesi’ni anlattılar. Ardından ‘Biz İstanbul’u kimseye teslim etmeyeceğiz’ dediler. Bu çok ciddi bir çıkıştı. Toplantı dağıtıldı, bir kısmı tutuklandı. Bu söylem İzmir’de Hasan Tahsin’in ilk kurşunu atmadığı günlerden önce oldu. 14 Mart bir direniştir aslında. 14 Mart hekimler için bir protestodur ve aslında ya istiklal ya ölüm sözünün söylenmesinin temelinde 14 Mart 1919 tarihi yatar. Biz bu sene 14 Mart’ı çok buruk kutluyoruz. Çok coşkulu ve çeşitli etkinliklerle kutlardık ancak ne yazık ki pandeminin sürmesi nedeniyle bütün etkinliklerimizi online yapmak zorunda kaldık. Bir takım etkinliklerimizi yapamıyoruz. 14 Mart günü bir araya gelirdik, çelenk koyardık. Bu sene de koyacağız ama söyleyişi ve panelleri yapamayacağız. 14 Mart denilince kutlama gelirdi aklımıza ama bu sene daha çok pandemiye yoğunlaşmak zorunda kaldık” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ