Zirvede Haber

Online eğitim gören öğrencilere fiziksel aktivite önerileri

Online eğitim gören öğrencilere fiziksel aktivite önerileri

Yaklaşık bir yıldır içinde bulunduğumuz pandemi şartlarından dolayı uzaktan eğitim gören çocuklar eve kapanmak zorunda kaldı ve fiziksel aktiviteleri kısıtlandı. Bu inaktivite durumu da çeşitli problemlere yol açıyor. Fiziksel aktivite ile hareketin artırılması ve hareketsizliğin azaltılması sağlanarak çocukluk döneminde veya ileride oluşabilecek hastalıkların önüne geçilebilir diyen İstanbul Rumeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Ar. Gör. Emine Nur DEMİRCAN ‘’Online eğitim gören öğrenciler hangi yaşta hangi aktiviteleri yapmalı?’’ sorusunu şöyle cevapladı;

Aktivite programları dört tip aktiviteyi içermelidir

Yaş grubuna göre değişmekle birlikte genel olarak aktivite programları, dört tip aktiviteyi içermelidir. Bunlar; dayanıklılık (aerobik), kas kuvvetlendirme ve ağırlık, kemik kuvvetlendirme ve denge, germe aktiviteleridir. Aerobik aktiviteler bu programın çekirdeğini oluşturmalıdır. Özellikle yaşamlarının ilk dönemlerinde hareketsiz olan çocuklar egzersizlere yavaş başlamalı ve haftada 1-2 defa 15-30 dakikalık orta şiddetli aktiviteler yapmalıdır. Çocuklar bu seviyedeki egzersizleri tolere edebildiklerinde, haftada 2-3 gün 30 dakikalık aktiviteden, haftada 3-4 gün 30 dakikalık aktiviteye doğru kademeli olarak ilerlenmelidir.

Fiziksel aktiviteler yaş grubuna göre belirlenmelidir

Çocukların yapacağı fiziksel aktivitelere karar verilirken temel olarak yaş, fiziksel çevre, fiziksel uygunluk ve vücut ağırlığı dikkate alınmalıdır diyen İstanbul Rumeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Ar. Gör. Emine Nur DEMİRCAN sözlerine şöyle devam etti: ‘’Bunlara ek olarak eğlenceli olması, çocukların gereksinimlerine göre planlanmış olması, kolaylıkla uygulanabilir ve pratik olması, isteklilik ve gönüllülük de göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bu etkenler arasında en önemli etken yaş olduğu için egzersiz önerilerimizi yaş grubuna göre belirlemek daha doğru olacaktır.’’

5-7 yaş dönemi

Bu dönemdeki çocuklarda yer değiştirme ve denge hareketleri, el-göz koordinasyonları gelişmeye başlar. Çocuklar oldukça hızlı ve etkindir. Büyük kas kontrolleri hızlıdır ancak dayanıklılık bu dönemde henüz zayıftır. Çocuklar bu dönemde özellikle rekabet içeren bireysel ve eşli oyunlardan büyük zevk alır. Geriye zıplar, tek eli ile topu fırlatır, hareketli topa tekme atar, potaya top atar. Dengeleri gelişmiştir. Tek ayak üzerinde ortalama 10 sn durabilirler. Ritimli hareketlere kolayca uyum sağlarlar. Bu dönemdeki çocuklara önerilen aktiviteler ve sporlara bakacak olursak; ip atlama, çizgi oyunları, tutma ve top yuvarlama oyunları ile buz pateni, jimnastik, atletizm, futbol, yüzme, judo sporları olabilir.

8-9 yaş dönemi

Bu dönemdeki çocukların ritmik becerilerinde gelişme gözlenir, dayanıklılıkları artar, kuvvet ve koordinasyonu gelişir, temel hareketleri daha düzgün hale gelir, karmaşık hareket becerileri gelişmeye başlar. Ayrıca top sürme, pas atma becerileri ile ip atlama becerileri gelişir. Bu yaş grubundaki çocuklara halk oyunları, vurma yakalama oyunları, masa tenisi, boks, karate, taekwondo gibi aktivite ve sporlar önerilebilir.

10-11 yaş dönemi

Bu yaş grubundaki çocuklarda ise kuvvet, çeviklik, denge ve koordinasyon gerektiren becerilerde artış görülür. Takım sporlarına katılımları artar. Kalp, damar ve solunum sistemleri fizyolojik açıdan dayanıklılık sporları için daha elverişli hâle gelir. Bu dönemdeki çocuklarda cinsiyet farklılıkları fiziksel aktivite tercihlerinde değişiklik yaratabilir. Bu sebepten ötürü aktivite ve spor türlerine, çocukların tercihleri dikkate alınarak karar verilmelidir. Ayrıca bu dönemde gelişime bağlı olarak duruş bozuklukları görülebilir.

Bu yaş grubundaki çocukların duruş bozukluklarını önlemek için ise yoga, dans gibi aktiviteler uygun aktivitelerdir. Çocuklar basketbol ve voleybol gibi top sporlarına, yön bulma, doğa yürüyüşleri, izcilik, kampçılık gibi doğa sporlarına yönlendirilebilirler. Bu dönemde çocukların aile ile birlikte yapılacak aktivitelere katılımları, iletişimi artırmak için mutlaka desteklenmelidir.

Çocukların yaş dönemlerine uygun fiziksel aktivite önerilerinde bulunan Demircan sözlerini şöyle tamamladı: ’’Çocuklar gün içerisinde, online ders haricinde “yaş x 10 dakika” süre ile ekran (bilgisayar, tablet, televizyon, telefon vb.) karşısında vakit geçirebilir’’ dedi.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Hakkında:

İstanbul Rumeli Üniversitesi, 23 Nisan 2015 tarihinde İstanbul’da kurulan bir vakıf üniversitesidir. Çağdaş ve evrensel düşünce yapısına sahip olan, vatan sevgisi ve milli değerlerin kıymetini iyi bilen Rumeli Felsefesi doğrultusunda yetiştirdiği ve toplumun ihtiyacı olan bilim insanlarını ülkeye kazandırmak; bilgili, çağdaş, donanımlı, deneyimli, topluma yararlı, araştırmacı gençler yetiştirmeyi hedefleyen bir yüksek eğitim kurumu olmak amacını taşımaktadır. İstanbul Rumeli Üniversitesi 2020-2021 eğitim öğretim yılında Silivri, Haliç ve Bostancı Yerleşkelerinde 5 Fakültede 18 Bölüm, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna bağlı 16 Program, Meslek Yüksekokuluna bağlı 10 Program, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne bağlı 10 bölümde eğitim vermektedir.  2021- 2022 eğitim öğretim yılında Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi’nin açılması planlanmaktadır.  

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ