Zirvede Haber

Bursa’da ikinci el telefon piyasası? Tuşlu telefonlara ilgi var mı?

Bursa’da ikinci el telefon piyasası? Tuşlu telefonlara ilgi var mı?

Teknolojinin gelişmesi, akıllı telefon kullanımının artmasıyla, kamerasız ve tuşlu telefonlar raflara kaldırıldı. Ancak askerlerin kısmi telefon kullanımına izin gelmesi, tuşlu telefonlara ilgiyi yeniden artırdı. Akıllı telefonların askerlere yasak olmasıyla birlikte, tuşlu telefon satışları yükselmeye başladı.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tuşlu telefonların yerini akıllı telefonlar aldı.

Raflara kaldırılan tuşlu telefonlar ise Genelkurmay Başkanlığı’nın askerde kısmi telefon kullanımına izin vermesinin ardından tekrardan ilgi gördü.

Telefon işletmeciliği yapan Enver Bayındır ve Sadettin Kula, 2. el telefon piyasası hakkında bilgiler verdi.

Sıfır telefon satışı eskisi gibi değil

Bursa’da telefon işletmecisi olan Enver Bayındır, Her sektörde olduğu gibi biz de pandemi sürecinden etkilendik. Hafta sonu kapalıyız. Sıfır satışlarımız durdu. İnsanlar daha çok elindekini değerlendirip, tamir ettiriyorlar. Bizde tamir, teknik servis kısmı daha çok işliyor. Bunun yanı sıra 2. el telefon alım satımlar daha çok revaçta, ama sıfır telefon satışı eskisi gibi değil. Tamire devam ediyoruz. Aksesuar satıyoruz. Telefonlara program atıyoruz. Hafta sonu insanlar evde olunca sürekli telefon ile oynayınca hata verebiliyor. Şu anda teknik servis kısmı telefon satışından daha iyi gidiyor” dedi.

“Tuşlu telefonlarda bir hafta şarj gidiyor”

Bayındır “Bizim işimiz de dolara bağlı olduğu için her şeyin bir değeri artıyor. Örneğin önceden 500 liraya sattıklarımız şuan da 700 lira oldu. O arada da 2. el telefona rağbet olunca, otomatik olarak 2. el telefonlar da arttı. Bunun yanında sıfır telefonlar da arttı, çünkü hepsi dolara bağlı şekilde ilerliyor. Akıllı telefonların askerlere yasak olmasıyla birlikte, tuşlu telefonları genelde askerlere satıyoruz. Bunun yanı sıra yaşlılarımız da akıllı telefonlar kullanamadığı için genellikle onlara da tuşlu telefonlar satıyoruz.  Sadece alo diyorlar. Tuşlu telefonlara yine talep var. Askerlere ve yaşlılara sattıklarımızla birlikte ilgi var. Bazen kapaklarını değiştiriyoruz. İnsanlar ellerindekileri değerlendiriyor. Tuşlu telefonların fazla aktivasyonu olmadığı için şarj ömrü de daha çok gidiyor. Akıllı telefonları günde bir kere şarj ederken, tuşlu telefonlarda bir hafta şarj gidiyor. Onunla sadece konuşma yaptıkları için rahat bir hafta gidiyor. Yaşlılar ve askerler de daha kapsamlı olduğu için bu telefonları tercih ediyorlar” şeklinde konuştu.

Şu an pek alım satım yok

Bir diğer telefon işletmecisi Sadettin Kula ise “Korona virüs nedeniyle tüm esnaf etkilendiği gibi bu sektör de etkilendi. Büyük bir etki yaşadık. %50-%60 gibi bir yavaşlama sektörümüzde devam ediyor. Umarım bir an önce pandemi süreci sona erer ve tüm esnaflarımızın işleri yoluna girer demekten başka bir şey bulamıyorum. İnşallah her şey iyi olur. Bununla birlikte 2. el piyasası fiyatlar yükseldiği için normal seyrinde devam ediyor. İnsanlar ellerindeki telefonları bir şekilde tamir ettirip, tekrar kullanmanın derdindedir. Şu an pek alım satım yok. Ürünlerimiz pek elimizde kalmıyor, ama pandemi süreciyle birlikte insanların telefonlarla çok vakit geçirmesiyle birlikte çok bozulmalar oluyor. Teknik servise yöneliyoruz. Bu şekilde insanlar telefonlarını tamir ettirip, tekrar kullanımına devam ediyor” dedi.

“Yaşlı insanlar daha çok kullanıyor”

Kula, “Tuşlu telefonları genelde yaşlı insanlar kullanıyor. Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamış olduğu kararla ilgili tuşlu telefonlar askerlerin kullanımına serbest bırakıldı. Bu yüzden asker aileleri başta olmak üzere çocuklarını askere gönderirken bu telefonları tercih ediyorlar. Alımlar bu şekilde devam ediyor. Ufak da olsa %15-%20 anlamında hareketlenme var” ifadelerine yer verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ