Zirvede Haber

Yukarı Marmaracık’da “Adalet’li” Karar! Karar Sonrası Köylülerin Yaşamla Mücadele Dramı Sonlanacak mı!

Yukarı Marmaracık’da “Adalet’li” Karar! Karar Sonrası Köylülerin Yaşamla Mücadele Dramı Sonlanacak mı!

“Boynumuzu Bükük Altyapısız Bırakmayın! Çalıkuşu bile elektriğine kavuştu biz karanlıklardan kurtulamadık!” Orada bir köy var uzakta, gitmesek de gelmesek de o köy bizim köyümüz deyişini gerçeğe çeviren Yenişehir’e bağlı Marmaracık köyünün yeni sakinleri yıllardır mağdur. Yeni adıyla Uluslararası Bursa, önceki ismi ile Yenişehir Havalimanına 7 kilometre, Yenişehir-Bursa Karayolu’na 2 kilometre uzaklıkta bulunan Marmaracık Köyüne bağlı olan, 2 bin öncesinin Marmaracık köyünün 55 hane 220 nüfuslu köyü devletten hizmet bekliyor. 50 dönüm kadar bir alana yayılan ve içinde meyve- ceviz bahçesi bulunan yerleşim birimi Yunan işgalini görmüş, Kurtuluş Savaşı öncesi Rum ve ermeni nüfusunun yoğun olarak yaşadığı, daha sonrasında mübadele ile burada yaşayan Türk tebasının Yenişehir Ovası’na indirilen eski  Marmaracık doğal güzellikleri ve 100 yıllık binaları ile yakın gelecekte dağ-doğal yaşam alanlarında turizme açılmaya aday Bursa’nın yerleşim yerlerinden biri.” bu spotla duyurmuştuk 2020 yılının temmuz ayında bu köyün- köylünün dramını…


Haberin gazetemizde yayınlanması sonrası siyasiler harekete geçmiş, köylünün kronik sorununun çözümü için ellerini taşın altına koymuştu. Yenişehir Belediyesi bölgeye bir çalışma başlatmış, yerleşim birimine giden yolu temizlemiş, yerleşim birimine çöplerin toplanması için konteynır bırakmıştı. CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan konuyu TBMM’ye,  İYİ Parti Büyükşehir Gurubu adına Sözcü Mehmet Temirtaş Büyükşehir Belediye Meclisi’nde söz alarak yaşanan mağduriyeti Bursa Gündemi’ne taşımıştı. CHP, İYİ, Demokrat, Saadet, Gelecek, Genç, BBP, DSP İl ve İlçe Başkanlıkları’da yaşanan mağduriyetler ile ilgili söz konusu yerleşim biriminde incelemelerde bulunmuştu.

Konunun; Bursa Gündemi’ne taşınması sonucunda ilginç bir gelişme yaşanmış köyün tek su kaynağı geçen yıl Ramazan Bayramı arifesinde kökünden kesilmişti. Kesilen su mahkeme koridorlarına taşındı. Köyün Avukatı Güner Aklan gelişmeleri gazetemizle paylaştı. O gün haberi ulusala taşıyan gazetemizde; ” Bursa’da Yenişehir’e bağlı Marmaracık köyünün taşınmasının ardından 2 bin yıllık geçmişi olan Yukarı-Eski Marmaracık’ta ikamet eden 220 vatandaşın su problemi çözüm bekliyor. Köyün tek su kaynağı olan 350 yıllık köy çeşmesi AK Parti’li Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan BUSKİ tarafından arefe günü kesildi. 7 gündür susuz olan köylüler, bugün Yenişehir adliyesine giderek BUSKİ hakkında cumhuriyet savcılığına şikayet dilekçesi verdi.

Bursa’da Yenişehir’e bağlı Marmaracık köyünün taşınmasının ardından 2 bin yıllık geçmişi olan eski yerleşim yeri Yukarı-Eski Marmaracık’ta ikamet eden 220 vatandaş 7 gündür susuz. Yukarı-Eski Marmaracık sakinleri, bayram arifesi gecesi kendilerini BUSKİ görevlileri olarak tanıtan kişilerin kurumun abonesi olmayan köy çeşmesinin suyunu kesmesine tepki gösterdi. Köy sakinlerinden Özgen Evran, “Arife günü gecesi gelip kestiler, sonra biz jandarmaya haber verince kesen şahıslar jandarma ile birlikte gelip suyu açtı. Bayramın 3’cü günü saat 21,00’de başlarında Yenişehir BUSKİ Müdürü olduğunu iddia eden kişi ile gelerek çeşmeyi bir damla bırakmayacak şekilde keserek gittiler” dedi. Durumu jandarmaya bildirdiklerini ifade eden Evran, “Jandarma, resmi şikayet olmadan müdahale edemeyeceklerini söyledi. Cami yanında bulunan bu çeşme hayrat çeşmesi. Suyun büyük kısmı 2,6 kilometre aşağıda bulunan yol boyundaki Marmaracık köyüne gidiyor. İnin bakın aşağıdaki köye, giden su kanalizasyon ile birleşiyor. Burada yaşamak için mücadele eden sakinler devletine 30 yıl çalışmış devlet memur emeklisi. 20 bin ağaç, kanatlı, küçükbaş, büyükbaş, doğa canlıları ile bin hayvanın tek su kaynağı belediye kurumu vasıtası ile susuz kaldı” diye konuştu. Evran, “Biz insanız gideriz bidonlar ile Cumalıkızık’a ihtiyaç kadar suyu temin ederiz. Diğer canlılar ne yapacak? Fidanın ayaklanacak bir durumu mu var? Yapılarımız devletin yasal olarak kabul ettiği tüm evrakları almış olup, yapı kayıt belgelerine sahip. Köy içinde bir camimiz var, içinde namaz kıldıracak imam ya da müezzinimiz yok. Bir kaç kişinin egosu yüzünden yıllardır mağduruz” ifadelerini kullanarak vermiştik.

Adalete taşınan dosyada son kararı mahkeme verdi. Köylünün Avukatı Güner Aklan; 3. İdare Mahkemesi 2020/721 Esas No’lu kararla suyun tamamının Yukarı Marmaracık’a verildiğini belirtti. Avukat Aklan; “Alınan Karar ile; İçme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyaçlarının her türlü yeraltı ve yer üstü kaynaklarından sağlanması ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için kaynaklardan abonelere ulaşıncaya kadar her türlü tesisin etüt ve projesini yapmak veya yaptırmak ve bu kaynaklarda suların kaybına veya azalmasına yol açacak tesis kurulmasını ve bu tür faaliyetlerde bulunulmasını önlemek, bu konuda her türlü teknik, idari ve hukuki tedbiri almak davalı idarenin görev ve yetkileri arasında yer almakta olup içme suyu kapıtajına müdahale edilmemesi için kapıtaj kapağının kilit altına alınması ve kapağın açılmaması amacıyla kaynak yapılması, kanun ile kendisine verilen bu görev ve yetkilerin ifası kapsamında davalı idarece yapılan görevlendirme ve talimatlar çerçevesinde gerçekleştirilmiş olduğundan, idari işlem olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

İçme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyaçlarının her türlü yeraltı ve yer üstü kaynaklarından sağlanması ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için; kaynaklardan abonelere ulaşıncaya kadar her türlü tesisin etüt ve projesini yapmak veya yaptırmak, bu projelere göre tesisleri kurmak veya kurdurmak, kurulu olanları devralıp işletmek ve bunların bakım ve onarımını yapmak, yaptırmak ve gerekli yenilemelere girişmek davalı idarenin görev ve yetkileri arasında yer aldığı açıktır.

Buna göre davalı idarenin; içme, kullanma suyu ihtiyaçlarının her türlü yeraltı ve yer üstü kaynaklarından sağlanması ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılması görev ve yetkisi kapsamında davacıların içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını yeraltı ve yer üstü kaynaklarından sağlanması ve dağıtılması yönünde gerekli tesis ve projesini yapması gerekirken, davacıların su ihtiyaçlarını karşıladıkları içme suyu kapıtajına müdahale edilmemesi için kapıtaj kapağının kilit altına alınması, kapağın açılmaması amacıyla kaynak yapılması şeklinde tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Mahkeme bu gerekçeler ile lehimize karar vermiştir. Yukarı Marmaracık’ın diğer sorunlarının çözümü içinde siyasi ve idari anlamda gayret gösterilmesi gerekmektedir. Umarız ki; güzel sonuçlar yakın gelecekte alınır. dedi. 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 8 YORUM
  1. Atıf Kemal Ertorun dedi ki:

    Adalet adına sevindirici bir haber .Su kaynakları bulunduğu bölgeye aittir ve bu kaynakların eşit kullanımıní sağlamak BUSKİ gibi kamu kurumlarının görevleri arasında dır. Adaletin bunu bir kez daha hatırlatması bizleri sevindirdi.Biz insanlar kadar bu su kaynaklarından faydalanmak diğer doğadaki canlıların da hakkıdır.Onlar adına da güzel haber.Yukarı Marmaracık ta yaşayan bir vatandaş olarak bir zaferden ziyade karşılanması gereken bir hizmetin hatırlatıması olarak görüyor ve Buskinin bize gerekli alt yapı hizmetini sağlamasını bekliyoruz.Emeği geçen ve bizlere desdek verenlere teşekkür ediyoruz.

    1. Yusuf köse dedi ki:

      Koyumuzun suyuyla yoluyla eletriğiyle bizlere yardimci olan vekillerimiz ilçe başkanlarimiz avukatimiz medya mensuplarimiz koyumuze onculuk eden arkadaşlarima cani gonulden teşekkur ediyorum

  2. Erol KARABULUT dedi ki:

    Bu adaletli karardan dolayı emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.su hayat demek susuz yaşam olabilirmi burda yaşayan onca insan ve hayvanlar adına ben çok sevindim.emeği geçen herkese teşekkürler.

  3. Ufku dedi ki:

    Binlerce yıldır insanların su kaynağı olması sebebiyle yerleştiği, yaşadığı bu köyün hayat kaynağı suyunu bu bölgeden başka bir yere taişımak, burda yaşayan insanlara, doğaya ve burada yaşam sürmüş, iz bırakmış insanlara büyük bir saygısızlıktı. Avukatımız Güner bey’e ve katkı veren herkese çok teşekkür ediyorum. Adaletin adaletli karar verdiğine inanıyorum. Yarın bu toprakları biz de terkedebiliriz fakat başka insanlar burda yaşamaya devam edecektir. Sevgiler

  4. Mustafa dedi ki:

    İsabetli bir karar olmuştur.Umarım daha hızlı adımlar atılır ve mağduriyet giderilir.

  5. Tuncer AKSAKAL dedi ki:

    Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim

  6. Yalçın kaya dedi ki:

    Köyümüz suyunun hakkaniyet içerinde biz köy sakinleri tarafından kullanılması İçin hukuk lehimize karar vermiştir. Bu konu da bizi mahkeme de temsil eden avukatımıza ve hakkı teslim eden mahkeme heyetine minnetlerimi sunuyorum. Bundan böyle BUSKİ’den siyasete alet olmadan, bize üvey evlat muamelesi yapmadan hizmet vermesini bekliyoruz.
    Bu arada DSİ’nin de köyümüze kanaletler yaparak hizmet vermesini gündeme getirmeliyiz.

  7. Murat. dedi ki:

    Alınan karar bizleri memnun etmiştir , bu bağlamda elini taşın altına koyan herkese şükranlarımı sunuyorum.

    Bu aşamadan sonra yetkililerin de gerekli işlemleri yapacağına ve mağduriyetimizin giderileceğine inancımız tamdır.

BİR YORUM YAZ