Zirvede Haber

Birinci El’de Tuzağa Düşme! İkinci El’de Alım Satımda Altın Fırsat!

Birinci El’de Tuzağa Düşme! İkinci El’de Alım Satımda Altın Fırsat!

Döviz kurunda ocak ayından bu yana yüzde 5’in üzerinde düşüş yaşanması otomobil satışlarını da hareketlendirdi. Markalar, kur avantajını kampanyalara yansıttı. Aracın alım maliyetinin aşağı çekilmesi, tüketici talebine de olumlu yansırken, sektör temsilcileri ay sonunda 60 bin adetlik rekor satış bekliyor.

2021’nin ilk ayında beklentilerin üzerinde satış yaparak son 10 yılın ocak rekorunu kıran otomotiv sektörü, şubatta daha hareketli bir pazar yaşıyor. Ocakta satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60.3 artarak yaklaşık 44 bin adet olmuştu. Bu ay ise satışların 60 bin adetlere kadar çıkabileceği öngörülüyor.  Bursalıların en çok merak ettiği konuyu  sektörünün lider kuruluşu Reba Otomotiv San Tic Ltd Şti sektörün uzmanlarından olan firma sahibi Recep Batuhan Özkan ile görüştük.

Şubat 2020’de yüzde 89.44 artışla 47 bin 122 adet otomobil ve hafif ticari araç satılmıştı. Sektörün 10 yıllık şubat ayı ortalaması ise 44 bin adet. Sektör bu ay 60 bin adede ulaşırsa, son 15 yılın en yüksek şubat ayı satışı yapılmış olacak.

‘Kuru avantaja dönüştürdük’

İkinci El Araç satışının uzmanlarından olan Özkan; tüketicinin Birinci El’e yöneldiğini belirterek oto alım-satım yaparken dikkatli olması gerekliliğine vurdu yaptı. Özkan kur farkını kampanyalarla avantaja dönüştüğünü  açıklayarak, “Şubatta, ocak ayına göre biraz daha hareketlilik var. Kurdaki gevşemeyi yansıtmak amacıyla 10 Şubat’ta ilave kampanya ile piyasaya çıkan firmalar var. Örneğin; Tucson modelinde 37 bin TL’ye varan indirim yapıyorlar. Ayrıca, “0” faiz avantajı ile birlikte. Böylece kur farkını kampanyalarla avantaja dönüştürmüş oluyor firmalar” dedi.

‘Satışlar ocağı geçecek’

Özkan, düşen kurlarla beraber kampanyaların arttığına ve bu sayede müşterilerin alım maliyetlerinin aşağıya çekildiğine değinerek, şubat ayına yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: “Birinci El Araç satan firmalar 2021’e hızlı bir giriş yaptı. Bir önceki yılın ocak ayına göre yüzde 60.3 artış gösteren satışlar 2021 için yapılan yüksek tahminleri destekler bir ortam yarattı. Ama yine de temkinli olmamızı gerektiren şartlar da önümüzde duruyor. Şubat ayı satışlarının, iki ayın sezonsal farklılığı kadar artmayacağını düşünüyorum. Ama yine de sektör ocak ayına göre daha yüksek bir satışa ulaşacak. Bunun en büyük destekçisi ise düşen kurlarla beraber artan kampanyalar olacak. Bu kampanyalar haliyle müşterilerin alım maliyetlerini bir miktar aşağıya çekecek.” dedi.

‘Kampanyalar etkili oldu’

Özkan, güçlü finansman kampanyaları ile satışların hareketlendiğini vurgulayarak, “Ocakta belli bir ivmelenme vardı, şubat ayı da buna paralel olarak devam ediyor. Faizlerin artmasıyla birlikte finansman kampanyaları öne çıkmaya başladı. Firmalar ise müşterilerinin karşısına çok güçlü bir finansman kampanyası ile çıkıyor ve bu satışlarına da yansıyor. Kur düşüşünün avantajını otomobilleri daha ulaşılabilir kılmak için finansman kampanyalarını güçlendirerek kullanıyorlar. Bu sayede müşteriler daha avantajlı şartlarda modellere sahip olabiliyorlar. Geçtiğimiz ay firmaların bir stok problemi vardı ancak bu ay böyle bir sorunlarının olmadığını öğrendik. Showroomlarıyla müşterilerinin önüne çıkan firmalarda tüm modeller mevcut” diye konuştu.

‘2. elde fiyat dengelendi’

Özkan; ikinci el otomobil fiyatlarının dengelendiğini ifade etti. Özkan “İkinci el otomobil fiyatları Kasım 2020’ye göre yüzde 12’ye düştü. Hatta şubat ayının ilk haftasında fiyatlar gerilemeye devam etti ve toplamda yüzde 13’lük bir düşüş yaşandı. Son iki ayda kurda yaşanan sert düşüş özellikle orta ve üst segment araçlarda daha çok hissedildi. Bu da ikinci el araç almayı düşünenler için fırsat oluşturdu” dedi.

‘Yüksek kurlu stok var’

Özkan; birinci elde oluşan arz nedeniyle, ikinci elde fiyatların daha fazla aşağıya inmeyeceğini belirterek, nedenlerini şöyle açıkladı: “Kur düşüşü ikinci el fiyatlarına daha fazla yansıyamıyor çünkü tüm bayi ve galerilerin elinde üç ay önce yüksek fiyattan aldıkları stoklar duruyor. Ortalama stok süreleri 100 güne çıktı. Bayiler bu araçları satabilmek için kasım, aralık aylarında takasa aldıkları ya da satın aldıkları fiyatın altına dahi indiler. Artık bu rakamların altına inmesi zor gözüküyor, herkes piyasanın açılıp satışların tekrar hızlanmasını bekliyor.” dedi.

Otomobil üretimi azaldı, ticari hızlandı

Ocak ayında otomotiv ihracatında yaşanan yüzde 5.5 düşüş, üretime de yansıdı. Otomotiv Sanayii Derneği’nin ocak ayı verilerine göre; yılın ilk ayında toplam üretim bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 azalarak 106 bin 176 adet, otomobil üretimi ise yüzde 9 azalarak 68 bin 777 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 110 bin 590 adede ulaştı.

Büyük kamyonda yüzde 259 artış

Yılın ilk ayında ticari araç üretimi bir önceki yıla göre yüzde 8,8 artış gösterdi. Ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 107 artarken, büyük kamyonda bu oran yüzde 259 oldu. Hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 5 arttı. Bu dönemde, yük ve yolcu taşıyan ticari araç üretimi 37 bin 399 adet, traktör üretimi de 4 bin 414 adet olarak gerçekleşti. Ağır ticari üretimindeki artışta pandemiyle birlikte yurt içinde ve yurt dışında lojistik pazarındaki büyüme etkili oldu.

Çip krizinde endişe artıyor

Pandemiyle birlikte tüketici elektroniğine olan talebin artmasıyla başlayan ‘çip krizi’ global piyasalarda giderek daha fazla otomotiv fabrikasının üretimi durdurmasına neden oluyor. Çip sorunu, henüz Türkiye’deki fabrikalara yansımadı. Ancak sektör bu konuda endişeli. Özkan, “Henüz Türkiye’deki fabrikalarda üretimde çip kaynaklı bir sorun yaşamadık. Ancak bu konuda endişeliyiz. Maalesef çipte yaşanan tedarik sıkıntısının sektörü negatif etkilemesi muhtemel. Avrupa’daki fabrikalarda üretimler durmaya başladı” dedi. Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, ”Çip teminiyle ilgili sorun çözülene kadar, üretimlere ara verilecek dönemlerin olabileceğini düşünüyoruz. Şu ana kadar bu konuda herhangi bir olumsuz etki yaşamadık” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ