Zirvede Haber

Genç Veteriner Hekimlerin Gözü Yurtdışında

Genç Veteriner Hekimlerin Gözü Yurtdışında

“Veteriner Hekim’lerin bir araya geldiği, bilimsel ve mesleki paylaşımların yapıldığı sosyal medya platformu…” Mesleki platformları olan Avrupa’da Veteriner Hekimlik’in üyesi bulunan, farklı ülkelerde veteriner hekim olarak çalışan onlarca kişi online çevrim içinde buluştu. Üç saat sürmesine rağmen enerjisi hiç düşmeyen programda katılımın çok yüksek olduğu dikkatlerden kaçmadı. Programın moderatörlüğünüde üstlenen Bursa Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Melike Baysal gazetemize özel açıklamalarda bulundu. 

Baysal; “Avrupa’daki; meslektaşlarımız veteriner hekimler, Danimarka’da yaşayan Veteriner Hekim Kemal Altıntaş’ın önerisiyle, bu platformun üyesi olan ve Türkiye’deki veteriner fakültelerinden mezun olup, Avrupa’nın değişik ülkelerinde mesleğini icra eden veteriner hekimlerle Türkiye’deki veteriner hekim ve veteriner fakültesi öğrencilerini bir araya ilkkez yapılan bu programla bir araya getirdik.

Almanya, Danimarka, Polanya, İngiltere, Çekya, İsveç, İsviçre’den toplam 9 konuşmacı vardı. Akademisyen, kamu veteriner hekimi, serbest veteriner ya da özel sektör hekimi olmak üzere değişik alanlarda çalışan veteriner hekimler yurtdışına gidiş koşullarını, denkliği, iş bulma süreçlerini ve çalıştıkları kurumların özelliklerini paylaştılar veteriner hekimlerle.

Bağlı oldukları odalardan ve birliklerden de konuşuldu. Söz konusu etkinliği Bursa Veteriner Hekimler Odası ve İzmir Veteriner Hekimleri Odası organize etti.  Etkinliğin moderatörlüğünüde ben üstlendim. Etkinliğe çok fazla katılım oldu. Oda yöneticisi meslektaşlarımız, fakültelerden hocalarımız, meslektaşlarımız ve özellikle öğrencilerimiz katıldı etkinliğe. İlginin ve katılımın bu kadar fazla olması hem sevindirici hem de çok üzücü.

Sevindirici. Çünkü o kadar çok çevrimiçi etkinlik yapılıyor ki insanlar artık bıktı, buna rağmen her alandan meslektaşımızın ilgisi, pandemiye rağmen yaşam enerjimizin, merakımızın, değişik ve az bilinene olan ilgimizin azalmadığının göstergesi.

Üzücü. Çünkü gördük ki genç insanların hayalinde yurtdışına girmek var. Belli ki bu ülkede aradıklarını bulamayacaklarına dair bir düşünce var içlerinde. Belki kendi kendilerine bile itiraf etmiyor ya da çok farkında değiller ama doğup büyüdükleri, ailelerinin geçmişlerinin olduğu ülkeye dair hayaller kuramıyorlar, kendilerini ve geleceklerini güvende hissetmiyorlar.

Meslekte 23 yılını doldurmuş, mezun olduğu günden beri mesleğini yapan, bugünlerde oda yöneticisi de olan bir veteriner hekim olarak onlara hak vermemem mümkün değil. Zira bugün bu ülkede 32 veteriner fakültesi var, 33. de açılmaya hazır. Birkaç tanesi hariç diğerlerinin çok eksiği var.

Veteriner hekimliğin, hayvan sağlığının korunması ve sürdürülmesi ile aynı zamanda hayvandan insana bulaşan hastalıklar bağlamında halk sağlığının korunmasında da ne kadar etkin bir meslek olduğunu düşündüğümüz zaman, bu niteliksiz eğitimin tehlikesinin boyutlarını daha rahat görebiliriz. Gıda değeri olan hayvanlar nedeniyle ülke ekonomisi için önemi de ayrı bir başlık.

Laboratuvarı, kliniği, hastanesi, eğitim çiftliği, hele hocası olmayan Veteriner Fakültesi eminim dünyada yoktur ama ne yazık ki bizim ülkemizde var. Devlet, veteriner hekim istihdam etmediği halde sürekli fakülte açıyor ve her yıl 2 binin üstünde veteriner hekim mezun ediyor. Bu durum, mutsuz genç insanlara, eğitimli insanın işsizliğine de sebep oluyor.

Akşam yaptığımız toplantıda ayrıca meslek odalarının ve birliklerinin gücünü de öğrendik meslektaşlarımızdan. Oysa şu anda Türkiye’de akademik meslek odaları ve birlikleri işlevsiz hale getirilmeye çalışılıyor. Bunun toplumsal açıdan ne büyük sorunlar yaratacağı şu an öngörülemiyor ama cezasını ilerde yine biz çekeceğiz ülke olarak.

Bununla birlikte, çevrimiçi etkinliğimize katılan meslektaşlarımızın, ülkelerindeki öğrenciler ve meslektaşları için faydalı olabilme çabası, sonrasında karşılıklı olarak yaşanan minnet duyguları yaşadığımız bu zor salgın günlerinde hepimize çok iyi geldi. Etkinliğin ikincisi, aynı formatla mart ayının başlarında tekrarlanacak.” dedi. 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ