Zirvede Haber

Müzeler ‘taşındı’ mı yoksa kapatıldı mı?

Müzeler ‘taşındı’ mı yoksa kapatıldı mı?

Geçtiğimiz günlerde Bursa Sağlık Tarihi Müzesi ile ilgili BursaMuhalif olarak haber yapmıştık. Bursa’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Sağlık Tarihi Müzesi’nin akıbeti ne olacağını sormuştuk.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Müze Müdürlüğü, Bursa Sağlık Tarihi Müzesi’nin kapatılmadığını, müzenin içindeki eşyalarla birlikte Bursa Kent Müzesi’ne taşıdıklarını söylediler. Biz de Bursa Muhalif olarak Bursa Kent Müzesi’ne bir ziyaret gerçekleştirdik. Ziyaretimiz sonucunda Bursa Sağlık Tarihi Müzesi’nde sergilenen envanterlerin Bursa Kent Müzesi’nde sergilendiğini gördük.

Ziyaretimiz sonunda Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle Bursa Sağlık Tarihi Müzesi’nin neden Bursa Kent Müzesi’ne taşındığını ve 3 Ekim 2017 tarihinde dönemin belediye başkanı Recep Altepe tarafından açılışının yapıldığı Türkiye’nin ilk Bıçak Müzesi’nin neden kapatıldığını sorduk.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Sağlık Tarihi Müzesi’nin taşınma gerekçesi olarak mahalle arasında kalan bir yer olduğunu, ziyaretçi sayısının düşük olduğunu söylediler. Büyükşehir olarak sınırsız kaynaklarının olmadığını, masraflarının çok olduğunu, Kent Müzesi’ne taşıyarak müzenin görünürlüğünü arttırdıklarını ilettiler.

Daha sonrasında Bursa Bıçak Müzesi’nin kapanma gerekçesini sorduğumuzda, yetkililerin cevabı Sağlık Tarihi Müzesi’yle aynı oldu. Tıpkı Sağlık Tarihi Müzesi gibi Bursa Bıçak Müzesi’nin de Bursa Kent Müzesi’ne taşınarak, gerekli işlemlerden sonra sergiye açılacağını belirttiler.

Bursa bıçağı 700 yıllık bir tarihe sahip. Kendine özgü özelliği olan, kentin önemli simgelerinden biri. Dönemin belediye başkanı Recep Altepe’nin de propagandasını yaparak açtığı, Türkiye’nin tek bıçak müzesi olma özelliğini taşıyan Bursa Bıçak Müzesi, Sağlık Tarihi Müzesi ile aynı kaderi taşıyarak kapatıldı.

Müzeler kar amacı güdülmeyen yapılardır

Bursa Sağlık Tarihi Müzesi ve Bursa Bıçak Müzesi, Türkiye’nin ve kentin önemli simgeleri haline gelmiş müzeler. Bu tarz müzeleri kapatmak, Büyükşehir Belediyesi’nin deyimiyle ‘taşımak’, kültür ve sanata bakış açılarını gözler önüne serdi. Müzeler kar amacı olmayan, aksine halka; bilimi, kültürü, geleneklerini göstermek için var olan yapılardır. Müzeler, çeşitli etkinlikler yapılarak, yaşayan müzelere dönüştürülerek kente kazandırılmak yerine, AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kar hırsına kurban edilen mekanlar haline gelmiş durumda.

Ancak belediyenin gözden kaçırdığı bir nokta var. Şehrin dokusuna katkı sağlayan, kültürünü tanıtma hedefi olan bu mekanların taşınmaktan ziyade tanıtım faaliyetlerine ihtiyacı var. Nitelikli ve yapının gerçek ruhunun ortaya çıkarıldığı tanıtım faaliyetleri, mekanı taşımaktan daha fazla katkı sağlayacaktır. Elbette bunun için de kar hırslarının geri plana bırakılması, kültürel tanıtımın öncelikli gaye olması gerekir.

BursaMuhalif.com/Sibel Kahraman

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ