Zirvede Haber

Bursa’da cafe ve restorancıların umudu bitti! Devletten destek bekliyor…

Bursa’da cafe ve restorancıların umudu bitti! Devletten destek bekliyor…

Cafe ve restoranlar koronavirüs sebebiyle uzun süredir kapalı. İşletmecilerin ise dayanacak gücü kalmadı. Çalışanların da mağdur olduğunu dile getiren işletmeciler bir an önce kapılarını açmak isterken devletten de daha geniş kapsamlı bir destek paketi bekliyor.Koronavirüs pandemisi sebebiyle çalışma şekillerinde değişikliğe gidilen cafe ve restoranlar, sadece gel-al ve paket servis şeklinde hizmet verebiliyor.

“Artık tükeniyoruz” diyen yeme-içme sektörünün temsilcileri, pandemi koşullarında yaşadıkları mağduriyeti dile getirmek için sık sık basın toplantıları düzenliyor.

BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler, enBursa.com’a yaptığı açıklamada bir kez daha devletten destek beklediklerini dile getirdi.

Mutasyona uğrayan virüs nedeniyle açılmalarının daha geç olacağını ve umutlarının kalmadığını dile getiren Güler, şunları kaydetti:

“BURSA’DA 5 BİN İŞLETME VAR”

“Bursa’da ortalama irili ufaklı yaklaşık 5 bin tane işletme var. Türkiye genelinde 110 bin tane işletme var. Buna oranladığımızda Bursa’ya 5 bin tane düşüyor. Türkiye ortalamasında işletme başına düşen personel ise 19 olduğu biliniyor. Buna göre ise Bursa’da ortalama 100 bin kişi etkilenmiş durumda.  Şuanda cafe ve restoranların çoğu kapalı. Paket servisi yapılan yerler açık.  Oda yüzde 5 ila yüzde 10 arasında değişiyor. Yani yüzde 90’ı kapalı bu işletmelerin.

“BUGÜN AÇILIRSAK YÜZDE 35’İ ANCA AÇILIR”

Ne zaman açılacağımız henüz belli değil ama beklentimizi söyleyebiliriz. Bu mutasyona uğrayan virüs ile beraber açılma süremiz daha da uzadı diye düşünüyoruz. Artık son ihtimallere göre biz 1 Haziran demeye başladık. Bu tarihte açılmasını beklediğimiz işletme sayısı ise yüzde 50’si anca açılır. Bugün açsanız yüzde 30-35’i açılır. Ama Haziran derseniz yüzde 50’si açılır.”

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan restoran, cafe, lokanta sahiplerine yapılacak destekleri açıklamış ve şunları söylemişti:

“Lokanta, restoran ve kafe gibi sektörlerde alınan tedbirler nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan, gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmelere destek ödemesi yapacağız. Cirosu 2020 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmelerimize, 2 bin liradan az 40 bin liradan fazla olmamak üzere, ciro kaybının yüzde 3’ü oranında destek ödemesi yapacağız.”

Verilen destek paketine de değinen Güler, şunları kaydetti:

“BİZE FAYDASI OLMAYAN DESTEK”

“Biz işletmeciler devletin sunduğu destek paketine matematik problemi dedik aslında. Okuduk, birilerine sorduk ve anladık. İnanın bundan sadece işletmecilerimizin Türkiye çapında söylüyorum yüzde 10 ile 15’i faydalanabiliyor ki çok küçük bu rakam. Bu hiçbir şekilde derdimize deva değil. Bu desteğe rağmen söylüyorum yüzde 30-35’i bugün açılıyoruz desek açabilir dükkanlarını. Sizin anlayacağınız bize hiçbir faydası olmayan destek dersem hiç hata yapmamış olurum.”

Cafe ve restorancıların isteklerine değinen Güler, şunları söyledi:

NE İSTİYORUZ?

“Bu destek paketinin genişletilmesini istiyoruz. Avrupa’da o kadar çılgın rakamlar veriliyor ki bu destek paketlerinde biz ülkemizin devletimizin durumunu biliyoruz ve o kadar büyük bir şey istemiyoruz. Olması gerekeni istiyoruz. Sadece 2019-2020 yılları arasında ciro farkımızın bize yüzde 10’nunu versinler. Diğer ülkelerde yüzde 75 veriyor ama biz yüzde 10’nunu istiyoruz sadece. Bu kadar biz hiç matematik ile uğraştırmayıp desinler ki iki, yıl arasındaki, ciro farkının yüzde 10’nunu hibe olarak veriyoruz. Bu sadece o yüzde 35’lik kesiminin kapanmaması için istediğimiz bir şey.

“AÇILDIKTAN SONRA DEVLET BİZDEN ALDIKLARINI BİR SÜRE ALMASIN”

Sonrasında ne istiyorsunuz dediğinizde yine para istemeyeceğiz. Açılalım da demiyoruz. Çünkü virüsün mutasyonu hızla yayılıyor ve açılamayacağımız artık kesinleşti. Umudumuz kalmadı. Artık açılalım demeyeceğiz bugünden sonra çünkü mutasyona uğrayan virüs hızla yayılıyor. Açıldıktan sonra ise devletin bizden kamu ile aldıkları SGK’lar ve vergiler 6aylık 1 yıllık bize bir imkan tanırlarsa bizim sektör ayağa kalkar. “

Hafta başında Kent Meydanı’nda yaptıkları basın toplantısı sırasında Tofaş Spor Salonu’nda Ak Parti kongresi gerçekleşmişti. Yoğun katılımla gerçekleşen kongre ise sosyal medyada tepkilere neden olmuştu.  Güler, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“KONGREYİ HAYRETLER İÇERİSİNDE GÖRDÜM”

“Bizim en son Kent Meydanı’nda yaptığımız toplantıda emniyetten görevli arkadaşlar her toplantı yaptığımızda bizden ricası var. O da sosyal mesafeye uymamız. Biz de buna çok dikkat ediyoruz. Bizimle birlikte aynı gün aynı saatlerde bir kongre yapılmış. Şaşkınlık içinde kaldım. Biz sokakta yaptığımız toplantıda sosyal mesafeye uyuyoruz. O salonu gördüğümde hayretler içinde kaldım. Söylenecek hiçbir söz yok bence.”

Güler, şöyle devam etti:

“2 MİLYON AİLE ADINA SÖYLÜYORUM: BİZE DESTEK VERİN”

“Eskiden bunu söylemezdik ama artık söylüyoruz AVM’lerde hiçbir kontrol yok sadece kapıda HES kontrolü var. O kapalı binaların içerinde herkes hınca hınç. Otel restoranlarda hiçbir denetim olmadığını söyleyebilirim. Geçen hafta gittim ve otelcilerin kendileri de şikayetçi. Otobanların üzerindekileri bizim tarzımız işletmelerde hınca hınç. Şehir merkezilerine çok yakın otobanlar. Bu nasıl bir mantıktır bunu anlamakta güçlük geçiyoruz. Bizi de HES kodu ile açın, kontrol edin. Ama şimdi bu mutan gelince bunu demekten vazgeçtik. Artık bize destek verin. Bugün açılabileceğimiz güne kadar destek verin. Açıldıktan sonra ayakta kalabilmek için destek verin. Bunu Türkiye’deki 2 milyon aile adına söylüyorum ben.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ