Zirvede Haber

İKİNCİ EL’DE TUZAĞA DÜŞME!

İKİNCİ EL’DE TUZAĞA DÜŞME!

“Kilometre düşürme, motor, turbo, klima, elektrik aksamı sorunları, boya, kaporta, şasi işlemleri ilk akla gelen sorunlar ya da gizlenen kusurlar!” ikinci el araçlarda yaşanan sorunları konunun uzmanlarından olan o isme sorduk.

İkinci el araçta sektörünün yükselen değeri Reba Otomotiv. San. Tic. Ltd. Şti firmasına konuyla ilgili bilgi almak için misafiri olduk. Sektörün uzmanlarından firma sahibi Recep Batuhan Özkan ile “ikinci el araç alırken nelere dikkat etmeliyiz” sorusunun cevabını aradık. Özkan ; “Bu ‘Otomotiv Sektörü’ büyük bir pazar ve kötü niyetli kişilerin de iştahını kabartıyor. Kilometre düşürme, motor, turbo, klima, elektrik aksamı sorunları, boya, kaporta,şasi işlemleri ilk akla gelen sorunlar ya da gizlenen kusurlar. Ancak dolandırıcılar akla hayale gelmeyen yöntemleri icat etmekte profesyoneller. Bu tuzağa düşenler hem parasından hem de aracından oluyor O yüzden tuzağa düşmeyin.”

diyen Özkan sözlerine; “Öncelikle aracı alanla, parayı gönderenin aynı kişi olduğuna emin olun. Örneğin alıcı, “Ben bankacılık işlemlerinden anlamıyorum, parayı akrabam X şahıs havale edecek” derse ve para, hesabınıza ‘xx xx xxx’ plakalı aracın satış bedelidir’ şeklinde gelirse dahi tuzağa düşme ihtimaliniz yüksek. Yine aracı noterde parayı ödeyene değil de yanındaki kişiye devrederseniz, büyük risk alırsınız. Bu konuda yaşanmış birçok örnek var.” dedi.

Özkan; “Çok dikkatli olmalısınız, ince eleyip sık dokumalısınız. Çok basit fakat en önemli konulardan birisi olan satım ve alım işinin doğal kuralına göre uygun işliyor mu bunu takip etmelisiniz. Ancak; bu konuda yasal boşluklar dolandırıcıların ekmeğine fazlasıyla yağ sürüyor. ‘Para geldi’ deyip aracı, parayı göndermeyen kişiye devrederseniz noter sözleşmesindeki ‘parayı eksiksiz aldım’ kısmını da imzalamış oluyorsunuz. Bu işlem normal gibi gelse de oyunu devreye sokan dolandırıcılar bir iki gün sonra ‘sana para yollamıştım. ‘Aracı hâlâ bana satmadın. Parayı iade et’ diyerek ihtarname çekiyor. Geri göndermezsen haciz işlemleri başlatılıyor. Bu durumun tersini maalesef ispat edemiyorsunuz. Bu dolandırıcılık ama 2 şahitle ispat edemediğiniz için her şey hukuka uygun oluyor. Kısacası banka üzerinden havale ile ödeme aldıysanız aracı mutlaka size parayı ödeyen kişiye devredin. Diğer önemli hususlardan birisi de aracın ekspertiz raporu olsa da yetkili bir servise gösterin. Bazen yetki belgesi olan eskpertiz şirketlerinin dahi kusurları fark etmediği oluyor. Bu da ‘ağır hasarlı’ aracın sadece ‘boya var’ diye satılmasına neden oluyor. Bir de ekspertiz raporlarının sahtesini yaparak aracın ayıbını gizleyenler olabiliyor.” dedi.

KESİNLİKLE VE KESİNLİKLE SORGULATIN

Özkan; “Telefonunuzun SMS alıcı bölümüne ‘5664’ numarasını, SMS bölümüne ise ‘HASAR S ABC12345 (şasi numarası)’ yazarak araçla ilgili hasar, değişen parça gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Eğer plaka üzerinden sorgulama yapmak isterseniz yine ‘5664’ numarasına ’06ABC001′ (boşluk olmayacak şekilde) SMS göndermeniz yeterli. Her 1 SMS 7 lira. Plaka ve aracı satan kişinin TC kimlik numarası ile ‘sbm.org.tr’den de ücretsiz sorgulama yapmak mümkün.Bir diğer dolandırıcılık yöntemi hurda araçta kazasız süsü. Kötü niyetli kişiler, aracın pert (kullanılamaz) kaydını silmeye varan işlemler de yapıyor. Bunu da araçların şase numaralarıyla oynayarak yapıyorlar. Hasarlı aracı sigorta şirketinden alan kişiler, bu aracı sanayide yaptırarak ve hurda araçların şaselerini takarak satışa çıkarabiliyor. Aklınızda olsun paranın aracı satın alan kişinin hesabından geldiğine dikkat edin. Plakası kapalı ve değerinin altında satılan araçlara şüpheyle yaklaşın. Aracı mutlaka yetkili belgesi olan ekspertize götürün. Notersiz satış yapmayın. Aracı alırken ya da satarken şüphe oluşursa noter katibinden bilgi alın. Araç bedelini ‘almadan’ notere bedeli aldığınızı beyan etmeyin. Noter satış belgesi ile araç ekspertiz belgesi ve benzeri evrakları saklayın.” dedi.

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ