Zirvede Haber

YAYBİR OKURLARA SESLENİYOR: DİJİTAL KORSANA DA DUR DE!

YAYBİR OKURLARA SESLENİYOR: DİJİTAL KORSANA DA DUR DE!

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği YAYBİR, kültür hayatımızı

tehdit eden dijital korsanın pandemi döneminde hızla yaygınlaşmasına dikkat çekiyor. YAYBİR, okurları korsana karşı uyardığı “#senbudeğilsin” kampanyası ile dijital korsan hakkında da bilinçlendiriyor.

Pandemi döneminde vatandaşların evde geçirdikleri zaman uzadıkça kitap okuma oranları da yükseldi. Ancak bu kez de internette korsan sitelerde dijital formatlarda paylaşıma açılan kitaplar elden ele dolaşmaya başladı. Yaptıklarının yasadışı ve korsan yayıncılığın bir türü olduğunu fark etmeyen okurlar telefon, tablet ve bilgisayarlarda okudukları kitapları ‘pdf’ dosyası formatında birbirlerine gönderdi. Hem de bu kitapların bir bedeli olduğunu hiç düşünmeden.

Kitaba ödenen ücret sadece baskı ve kağıt maliyeti değildir. Yayına katkıda bulunan fikir emekçilerinin de hakkı o etiket fiyatına dahildir. Ortada kağıt olmaması okurların bu paylaşımları masum bir hareket olarak görmesine neden olabiliyor. Oysa dijital kitapların izinsiz bir şekilde internet ortamında yayılması, e-mail ile gönderilmesi, Whatsapp üzerinden paylaşılması, Facebook sayfalarında izinsiz dijital kitaplara link verilmesi de korsanın bir parçasıdır ve suç unsuru teşkil eder. Basılı kitaplar yerine mutlaka dijital kitap okumak istiyorsanız, korsan dışında yasal seçenekler de mevcut. E-kitapları ise internet sitelerinden yasal bir şekilde satın alıp cihazınıza indirebilirsiniz.

KİTAP ALIŞVERİŞLERİNİZDE GÜVENLİ SİTELERİ SEÇİN

Korsan kitaplar özellikle pandemi dönemi ile birlikte e-satış siteleri ve Instagram gibi sosyal medya platformları üzerinden de satılmaya başlandı. Bu nedenle, YAYBİR başlattığı #senbudeğilsin etiketli, ‘Korsan Kitap Alma, Suça Ortak Olma’ kampanyası kapsamında kitabın kitabevlerinden alınması gerektiğinin altını çiziyor. YAYBİR internet alışverişlerinde ise okurların öncelikle yayınevinin kendi sitesini tercih etmelerini isteyerek ve şu önerilerde bulunuyor: “İkinci tercihiniz sadece kitap satan internet siteleri olmalı. Pazaryeri formatında, satıcıların mağaza açtıkları kolektif sitelerde dikkatli olun. Yayıncıların mağazalarına öncelik verin. Satıcı ve ürünleri hakkındaki yorumları okuyun. Satış fiyatının çok altında fiyat etiketine sahip kitaplara şüpheyle yaklaşın. Başta Facebook ve Instagram olmak üzere, korsan kitap satıcıları sosyal medya platformlarını yoğun olarak kullanmaktadır. Sosyal medya hesapları üzerinden satılan kitaplar çoğunlukla korsandır.”

YAYBİR’in güvenlik güçleriyle yaptığı işbirliği sonucu internet üzerinden korsan kitap satışı yapan yüzlerce siteye erişim engeli getirildi. Sosyal medya ve e-ticaret üzerinden yapılan yasadışı satışlar engellendi. Ayrıca dijital korsan kopya paylaşımı yapan internet sayfaları da kapatıldı.

YAYBİR, ‘Korsan Kitap Alma, Suça Ortak Olma’ kampanyasına destek olmak isteyenlere sosyal medya hesaplarını takip etmeleri çağrısında bulundu ve okurlara şöyle seslendi: “Kitapları seven insan, korsan kitapları sevemez. Arkası suç ve çirkinliklerle dolu olan korsan kitaplara dokunamaz. Ekonomimizi, geleceğimizi tehdit eden korsan kitaplara dur dememiz gerekiyor. Bu konuda en büyük görev de okura düşüyor. Okur korsana hayır dediğinde bu kitapları basan, çoğaltan, yayan ve satanların da yapabileceği bir şey kalmayacak. Korsana okurlar son verecek.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ