Zirvede Haber

MHP’den Kuraklığa Karşı Çözüm Önerileri!

MHP’den Kuraklığa Karşı Çözüm Önerileri!

“Bursa’da yakında su kaynağı bulamayabiliriz! Bu yüzden su kıtlığı yaşanmaması için 18 Maddelik çözüm önerilerimizi dikkate almalısınız!” MHP Yıldırım Belediye Meclis Üyesi ve Gurup Sözcüsü İhsan Bilgili; giderek Bursa’yıda etkisi altına alan kuraklıkla ilgili 18 maddelik çözüm önerisi geliştirdi. Sözcü Bilgili; “Son yıllarda dünyamızda meydana gelen küresel ısınma sonucu iklim değişiklikleri yaşanmakta ve bundan Türkiye’miz de etkilenmektedir.

İklim değişikliği sonucu mevsimler etkilenmiş , beklediğimiz ve özlediğimiz kışı , yağmuru ve karı artık göremez olduk. Bu durum maalesef su kıtlığını gündeme getirmektedir. Bugün her Büyükşehir de olduğu gibi Bursa’mızda da barajlarımızın su miktarları %20 ler seviyesine düşmüş ve 75 günlük, yani iki buçuk aylık suyumuz kalmıştır . Çözümü elbette vardır. Paniğe gerek yoktur. Çınarcık barajı var. Ancak su kıtlığı yaşanmaması için tez elden bir takım önlemler alınmalı ve suyun tasarruflu kullanımı hususunda gerekli tedbirler ve çalışmalar acilen yapılmalıdır .

Aslında bolluk içinde dahi olsak israf etmeyen , tutumlu ve tasarruflu davranan bir dini ve milli kültürden geliyoruz. “Yiyiniz ,içiniz , israf etmeyiniz “diyen Hz. Peygamber Efendimiz , abdes alırken suyu israf eden birisine “Evet , akan bir nehrin kenarında bile olsan normal bir miktarın üzerinde su kullanman israf olur “ diye uyarıda bulunmuştur . Bugün ise Müslümanlar maalesef suyu da ,ekmeği de her türlü gıdayı da israf ediyor. Yaşadığımız salgın hastalık sonucu artık her şeyin kıymetini anlamış olmamız gerekir.Suyun , havanın ,güneşin , dostluğun, arkadaşlığın , okulun ve tabi ki çevrenin …

Dolayısıyla çevreyi ve tabiatı koruyarak temiz tutmalı ve su kaynaklarını kirletmeden verimli kullanmalıyız .Önümüzdeki günlerde yeni bir sorun alanı olarak karşımıza çıkacak gibi duran su kıtlığı meselesi büyümeden her kademedeki yöneticilerimizce ciddiye alınmalı ve kendi yetki alanlarındaki tedbirleri düşünmeli ve uygulamalıdır. MHP İzmir Milletvekilimiz Sn. Prof.Dr.Hasan Kalyoncu’nun TBMM’ nde teklif ettiği üzere öncelikle ve acilen Milli bir ‘Su Kanununun’ çıkarılmasına ihtiyaç vardır. 2021 yılında n itibaren uygulanmak üzere 18 maddelik su sorununa karşı alınacak önlemler teklifimiz şunlardır.

1 – Yer altı barajları ve havzalarının oluşturulması

2- Kaçak su kuyularının bir an önce kontrol altına alınması

3 – Sulama sistemlerinin kapalı hale dönüştürülmesi

4-Toprağın değil , bitkinin sulanmasına yönelik sulama sisteminin oluşturulması

5- Şehirlerde , sitelerde ve yerleşim birimlerinde yağmur suyu depo alanlarının oluşturulması ve çatı sularının yüzde 80-85 oranında depolanması sağlanabilir.

6 – Park ve bahçelerde kullanılan süs bitkilerinin suyu az isteyen bitkilerden tercih edilmesi

7- Kayıp kaçak oranlarının bir an önce alt düzeye çekilmesi (Bursa için bu oranda % 21-22 dir. Başarılıyız.)

8 – Şehir içi alanlarda araç yıkama, süs havuzları, havuzlu konutlar vb. kullanımın tam denetim altına alınması bu alanlarda yağmur suyu biriktiren depoların kullanılması.

9 – Tarımda buharlaşmayı önleyecek kapalı sistemlerin kullanılması

10 –Tarım alanlarında sulu tarım ve kuru tarım yapılan alanlarının yeniden planlanması , ürün ve desen değişiminin hayata geçirilmesi

11- Atık su arıtma tesislerinden çıkan suyun sulama suyu olarak kullanılması için sisteme entegresinin sağlanması

12- Tuvaletlerdeki su haznelerinin yeniden düzenlenmesi ve miktarın yeniden ayarlanması

13 – Musluklarda süresi ayarlanmış sensörlü muslukların kullanımının sağlanması

14 – Su tasarrufu için bilgilendirme ve kamu spotları yapılması

15 – Eğitim müfredatlarında su tasarrufu ve çevre eğitimine ağırlık verilmesi

16 – Yağış rejimi değişimi selleri artıracaktır. Yağmur suyu kanallarıyla suyun tutulması ayrıca sellere karşı acil önlem alınması gereklidir

17- Dirençli Tarım Kentleri oluşturulmalı

18- Dirençli şehirler için planlama yapılması gereklidir.

Bu önerilerimizin bir çoğu Belediyelerimiz tarafından yapılması gereken önerilerdir. Yağmurların yağmaması , kar yağışının olmaması , su sorunu yaşanacağının açık işaretidir.

Dolasıyla önerilerimizin dikkate alınarak tedbirlerin uygulanması , çatı sularının biriktirilmesi gibi konuların plan notlarına koymak suretiyle zorunlu hale getirilmesi talep ve temennimizdir.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ