Zirvede Haber

Uysal’dan Kahveciler Odası’na ziyaret

Uysal’dan Kahveciler Odası’na ziyaret

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Ankara Kahveciler Odası’nı ziyaret ederek Oda Başkanı İsa Güven ile kahveci esnafının sorunları ve çözümleri konusunda istişarede bulundu.

Genel Başkan Gültekin Uysal’a ziyaret sırasında Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Genel Başkan Yardımcıları Adem İpek, Murat Aydoğdu, GİK Üyesi Adnan Turfan, Ankara İl Başkanı Selami Genel, il yönetimi ile ilçe başkanlarından oluşan bir heyet eşlik ettiler.

Demokrat Parti Genel Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, burada yaptığı konuşmada şu görüşleri ifade etti:

“Esnafımıza gelişmiş ülkelerin baktığı perspektiften bakılması lazım”

Memleketin can alıcı problemleri var. Görece sermaye yeterliliği daha sınırlı, perakendeye göre, franchising firmalara göre kıyaslarsak küçük esnafın zorlu durumu ortada. Gelişmiş bütün ülkelerin yaptığı gibi bizim ülkemizde de yetersizlikleri hepimizin malumu olan esnafımızı, hem sosyal güvenlik yükü açısından hem kendini değiştirecek, dönüştürecek maddi imkanları sağlayacak bir perspektiften bakılması lazım.

“Kirası 5 bin liradan düşük olan dükkân mı var?”

Türkiye’nin en önemli gücü küçük işletmeleri, esnafları, toplumun sağduyusunu temsil eden adeta çimentosu diyebileceğimiz insanlarımızı işsiz hale getiriyoruz ve adeta bir dalga ile onları çalışma sisteminin dışına atacak bir süreci işletiyoruz. Bu süreçte halkımızın en ihtiyaç duyduğu devletimiz maalesef vatandaşımızın, esnafımızın, çiftçimizin, işçimizin yanında yeterince olamadı. Salgın dolayısıyla trilyonlarca dolarlık ek bütçeler yapan gelişmiş ülkelerin yanında Türkiye kısa çalışma ödeneği ve çok sınırlı bir kesime biner liralık yardım, yine çok sınırlı kesime 500-70 arası kira yardımı yapıyor sadece. En küçük ilçede bile bu yardımlar ne manaya gelecek bilemiyorum. Kirası 5 bin liradan düşük olan dükkân mı var? Bu insanlar evini nasıl geçindirecek?

“İşletmeleri kuru kuruya “kapatıyorum” demekle olmaz”

Kaynaklarını, yedek akçelerini tüketmiş Türkiye çok hazırlıksız yakalandı bu salgına. Ancak hayat devam ediyor ve insanlar günlük ihtiyaçlarını salgına rağmen karşılamak, salgına rağmen karınlarını doyurmak zorundalar. İşletmeleri kuru kuruya “kapatıyorum” demekle olmaz, somut olarak buna karşılık gelecek çözümü de ortaya koyacaksınız.

“Kamuoyuna sesimizi duyurmamız lazım”

Esnaf teşkilatlarımızın, konfederasyonun böyle bir dönemde ideolojik bir muhalefet değil ama temsil ettiği kitlelerin hak ve hukukunu koruyacak bir söylemle kamuoyu önünde olması gerekir. Kim kürsü veriyorsa o kürsüyü kullanmak ve kamuoyuna sesimizi duyurmak lazım. Sizin yaptığınızı ümit ederiz ki konfederasyon başkanımız da yapar. Sorumlu oldukları meslek grubunun sorunlarını şimdi dile getirmeyecekler de ne zaman dile getirecekler?

Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ise şöyle konuştu:

“Unutuldu, terkedildi bu kesim”

Demokrat Parti’ye katılımımızın ardından ilk ziyaretimizi Ankara Kahveciler Odası’na yaptık. Bu ziyaretin bizim açımızdan da anlamı çok büyük. Yaklaşık 700 bin civarında kahveci esnafının olduğunu düşünürsek Mart ayından bu yana en büyük sıkıntıyı çeken esnaf grubu arasında yer aldığını görürüz.

Adeta bir yıla yakın zamandır unutuldu, terkedildi bu kesim. Ancak hatırlatmak kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz. Rahmetli Demirel’in güzel bir sözü var; “Seçim zamanı ile senet zamanı tez gelir” der.

Kahveci esnafı son korona virüs tedbirlerinden sonra daha da mağdur hale geldi. SGK prim borçları affedildi ama gerçekte bakarsak çok da af sayılamayacağını görürüz.  Örneğin dün bir arkadaşımız diyor ki; “5 bin lira borcum var, eğer peşin ödersem 4800 TL olarak eğer taksitle ödersem 6 bin 600 lira olarak ödeyeceğim, bunun neresi af diyor.

İnşallah biz kahveci esnafının, berberlerin, kuaförlerin, düğün salonlarının, internet kafelerin, servisçilerin kısacası mağdur olmuş her kesimin sesi olmaya Sayın Genel Başkanımız ile birlikte gayretle devam edeceğiz.

Demokrat Parti bir halk hareketidir. İnşallah sizlerin de desteğiyle bu halk hareketini iktidar edeceğiz.”

“Kahvehaneler siyasetin beşiğidir”

Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven karşılamada yaptığı konuşmada “Bizleri ziyaret ederek onurlandıran Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve çalışma arkadaşlarından oluşan heyete teşekkür ediyorum, hoş geldiniz. Sayın Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt’un da Sayın Genel Başkan ile birlikte ayağının tozu ile ilk olarak bizi ziyaret etmesinden ayrıca onur duyduk.

Kahvehaneler siyasetin beşiğidir. Orada her sabah muhabbetle başlar; yıkılır iktidarlar, kurulur hükümetler, yargılanır yöneticiler, yudum yudum içilirken çaylar kahveler. Ülkenin dört bir köşesinde kahvehaneler böyledir, milletin nabzını tutarlar” dedi ve kahveci esnafının sorunlarını ve dile getirdi, destek beklediklerini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ