Zirvede Haber

Kırgızistan’da protestocular Cumhurbaşkanlığı Sarayını ve parlamentoyu işgal etti

Kırgızistan’da protestocular Cumhurbaşkanlığı Sarayını ve parlamentoyu işgal etti

Kırgızistan’da milletvekili seçim sonuçlarını protesto eden göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayını ve parlamentoyu işgal etti.

Kırgızistan‘da başkanlık sarayı ve parlamento alanının içine giren kalabalıklar, ülkede dün gerçekleştirilen seçimleri protesto ediyor.

Kırgızistan’da hafta sonu yapılan milletvekili seçimlerinde barajı geçemediği bildirilen partilerin lider, üye ve seçmenleri, sonuçları protesto etmek için başkent Bişkek’teki Ala-Too Meydanı’nda protesto gösterisi düzenledi.

Gösteriler esnasında, polisin attığı plastik mermiden Ata Meken partisi lideri Canar Akayev ve ses bombasının isabet ettiği parti üyesi Eldar Abakirov yaralandı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayının yer aldığı Çuy caddesindeki Manas, Şopokova, Sovyetskaya caddeleri ile Ala-Too Meydanı’nda göstericiler ile polis arasında taşlı sopalı arbede yaşandı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayından uzaklaştırılan ve üç saat aradan sonra yeniden dönen göstericiler bu kez Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile birlikte parlamento binasının bulunduğu alana girdi. Alana girenler arasında eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in oğlu Kadir Atambayev’in de olduğu belirtildi. Protestocular Bişkek’te Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi binasının kapısını kırarak konuta girdi.

Polis, göstericilere ses ve gaz bombası kullanarak dağıtmaya çalıştı. Akipress Haber Ajansına göre, olaylarda aralarında polislerin olduğu 65 kişi yaralandı.

Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev cezaevinden çıkarıldı

Gece yarısından sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ve parlamentoyu işgal eden göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yakın mesafede bulunan ve Atambayev’in kaldığı Milli Güvenlik Devlet Komitesi’ndeki cezaevine yöneldi.

Milli Güvenlik Devlet Komitesi önünde yaşanan arbedenin ve giriş kapıların kırılmasından sonra göstericiler binanın içerisine girdi.

Daha sonra ilgililer, Atambayev’i çıkarak taraftarlarına teslim etti.

Bir kalabalığın arasında çıkarılıp arabaya bindirilen Atambayev’in Ala Too meydanında kendisini bekleyen binlerce taraftarına seslenmesi bekleniyor.

Kırgızistan’da 4 Ekim Pazar günü yapılan seçimlerin sonuçlarından memnun olmayan 12 siyasi parti düzenledikleri gösterinin ardından Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento binasını işgal etmişti.

Polisin gaz ve ses bomba müdahalesi sonucunda 100’den fazla polis ve göstericinin yaralandığı ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Ceenbekov’dan çağrı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, başkentteki protestoculara ‘ihtiyatlı olma’ çağrısında bulundu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ