Zirvede Haber

Tahtakale de Köylü Pazarı Olsun!

Tahtakale de Köylü Pazarı Olsun!

Bursa’da yetiştirdiği meyveleri satmak için tarihi Tahtakale Pazarına giden 94 yaşındaki Zeynep Karabıyık’ın meyvelerine zabıtaların el koyması sosyal medyada büyük tepki çekmişti. Tepkiler üzerine Karabıyık’a meyveleri geri verilirken, Karabıyık’ın dramı ve hayat hikayesi Bursalı siyasetçileri köylerinden Bursa’ya gelen bir avuç çiftçi için kalıcı çözümler üretmek için arayışa itti. Bugün toplanacak olan Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinde bu konunun gündeme gelmesi bekleniyor. CHP,MHP ve İYİ Parti Guruplarının farklı güzergahlarda daimi satış verebilmeleri için ayrı ayrı önerge vermelerinin beklendiği meclis toplantında Demokrat Parti’den de bir teklif geldi.

Tahtakale dağın umut kapısı!

“Bazen hiç satış yapmadan evime gittiğim günler oluyor” diyerek dün basına konuşan Zeynep Ninenin hayat hikayesi de Türkiye’de sağ duyu sahibi kesimleri harekete geçirdi. Kızı ile birlikte kalan Zeynep Nine eğer bugün Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinde alınabilecek olan ortak karar içinde milat olacak. Yıllardır Tahtakale Pazarının tek varislerinin Dağ Yöresi çiftçilerinin umut kapısı olduğunu belirten DP Bursa İl Başkanı Çağrı Kaplan; “Türkiye 94 yaşında ki Zeynep Ninemize, Osmangazi Belediye Başkanlığının aylar önce verdiği kesin talimatla köylülerimizin ürettikleri ürünleri satamamasının dramına da şahit olmuştur.  Olayın birkaç yönü ile ayrıca dramatiktir. Çiftçimizin ürettiği, zaten para etmemesine rağmen, tarımsal ürünlerin namerde muhtaç olmamak için satıp  birkaç kuruş evlerine götürebilmek için kilometrelerce yol tepmesine mi, 80-90 yaşındaki ninelerimizin dedelerimizin bu yaşlarına rağmen çocuklarının ellerine bakmamak için verdiği yaşam mücadelesine mi, yoksa yıllardır gündeme gelen ama bir türlü adım atılamayan köylüleri rahatlatacak tek çatı altında toplanacakları kooperatifin hayata geçirelimemesine mi yanalım.” dedi.

Ortak çözüm bulunmalıdır!

Kaplan; “İçimiz yanıyor. Bursa’nın sadece Dağ Yöresi içersin de bulunan Harmancık, Büyükorhan, Keles ve Orhaneli’nde yaşayan çiftçi değil, batı-kuzey ve doğu ilçelerimizde bulunan çiftçimizde birçok temel girdilerde nefes alamıyor ve zor durumda. Bursa’nın belediyeleri tarımı ayağa kaldırabilmek için tüm şartlarını zorluyor. En azından çabalıyor. En makul çözüm bizim açımızdan tarihi Tahtakale Pazarını biraz daha canlı tutabilmek için Tarım A.Ş. koordinatörlüğünde o bölgede daha önce BİLDEF’e tahsis edilen ama şimdi boşaltılmak istenen, eğer boşaltılacak olursa da o binaya teyze ve amcalarımız için belli kurallar çerçevesinde hareket edilerek Dağ Çiftçisine tezgah açtırılarak bir nebze de olsa nefes aldırtabilmek olmalıdır. Başka alternatiflerde düşünülebilir. Esnaf-köylü ve belediyeler ortak bir çözüm üzerinde STK desteği ile birlikte hareket ederse bu kanayan yarada Bursa’nın genel gündeminden çıkacaktır.” İfadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ