“Deprem Bölgesindeki Esnafın Kredi Borçları Ertelenmeli”
Gazeteciler ve Medyacılar Cemiyeti Genel Başkanı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Adayı Köksal Selçuk: “Deprem Bölgesindeki Esnafın Kredi Borçları Ertelenmeli”
Gazeteciler ve Medyacılar Cemiyeti Genel Başkanı ve ATSO Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Köksal Selçuk, deprem bölgesindeki esnafın kredi geri ödemeleriyle ilgili dikkat çeken bir çağrıda bulundu. “Asrın felaketi” olarak anılan ve 11 ili etkileyen büyük depremin üzerinden üç yıl geçtiğini hatırlatan Selçuk, afet sonrası sağlanan desteklerin önemine vurgu yaparken, gelinen noktada başlatılan kredi tahsilatlarının bölge esnafı üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu söyledi.
“O Gün Can Suyu Olan Krediler, Bugün Ağır Yüke Dönüştü”
Selçuk, deprem sonrası özellikle KOSGEB aracılığıyla sağlanan destek kredilerinin, işletmelerin ayakta kalmasında hayati rol oynadığını belirtti. 750 bin TL’ye kadar işletme kredileri, 500 bin TL iş geliştirme destekleri ve 300 bin TL’ye varan hasar desteklerinin o günün şartlarında önemli bir nefes aldırdığını ifade etti.
Ancak bugün gelinen noktada geri ödemelerin başlamasının, henüz ekonomik olarak toparlanamayan esnaf için ciddi bir yük haline geldiğini vurgulayan Selçuk, “O gün can suyu olan krediler, bugün birçok işletme için altından kalkılması zor bir borç yüküne dönüşmüştür” dedi.
TOKİ Konut ve İş Yerlerini Teslim Ediyor, Ancak…
Selçuk, deprem sonrası konut ve iş yerlerinin yeniden inşasında TOKİ tarafından önemli adımlar atıldığını ve teslimlerin başladığını hatırlattı. Ancak yeni yapılan iş yerlerinin maliyetlerinin ve taksitlerinin birçok esnaf için ağır geldiğine dikkat çekti.
“Fiziki yapılanma hızla ilerliyor olabilir; fakat ekonomik toparlanma aynı hızda gerçekleşmiyor” diyen Selçuk, özellikle müşteri potansiyelinin henüz eski seviyelere ulaşmadığını, ticari hareketliliğin sınırlı kaldığını ifade etti.
“Bölge Tam Ayağa Kalkmadan Tahsilat Doğru Değil”
Kredi ödemelerinin makul bir süre daha ertelenmesi gerektiğini belirten Selçuk, ödeme planlarının esnafın mevcut gelir durumuna göre yeniden yapılandırılmasının zorunlu hale geldiğini söyledi. Özellikle iş yerini tamamen kaybeden ya da ağır hasar nedeniyle uzun süre faaliyet gösteremeyen işletmelerin hâlâ eski düzenine kavuşamadığını vurguladı.
Selçuk, şu çağrıda bulundu:
“Bölge tam anlamıyla ayağa kalkmadan kredi tahsilatlarının başlaması doğru değildir. Esnafımız gelir üretmeden borç ödemeye zorlanmamalıdır.”
“Esnaf Rahatlamadan Şehirler Nefes Alamaz”
Selçuk, kredi geri ödemelerinin daha uzun vadeye yayılması ve belirli bir süre daha ötelenmesinin hem esnaf hem de vatandaş açısından rahatlatıcı olacağını belirterek açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Esnaf rahatlamadan şehirler tam anlamıyla ayağa kalkamaz. Yeni iş yerlerinde, yeni müşterilerle ticari hayatın canlanabilmesi için kredi geri ödemeleri belirli bir süre daha ertelenmelidir. Bu sadece esnafın değil, bölge ekonomisinin yeniden dirilişi için de şarttır.”
