Adana’da Çarpıcı İddia: “Reddettik, Yine de Aldılar… Kayyumla Korkutulduk”
“TOPUK KANI ÇIKMAZI” BÜYÜYOR: AİLELER DEVLET MÜDAHALESİNDEN ENDİŞELİ
Adana’da bebeğine ilk kez topuk kanını vermediği için kayyum atanan baba Murat Çakmak’tan yine aynı mağduriyete çarpıcı açıklama!
Adana’da yaşayan Mahmut ve Ülviye Deniz çifti, yeni doğan bebeklerinden alınan topuk kanı uygulaması üzerinden Türkiye’de uzun süredir tartışılan sağlık–hukuk–ebeveyn hakları eksenindeki gerilimi yeniden gündeme taşıdı. Ailenin iddiaları, yalnızca bir sağlık uygulamasını değil, devletin aileye müdahale sınırlarını da sorgulatır nitelikte.
“İMZALI REDDİMİZE RAĞMEN KAN ALINDI”
Deniz çifti, doğumun ardından sağlık personeline yazılı ve imzalı şekilde topuk kanı alınmasını istemediklerini bildirdiklerini, buna rağmen bebeklerinden kan alındığını öne sürdü. Aileye göre bu durum, açık bir irade beyanına rağmen gerçekleşti ve rıza ilkesinin ihlali anlamına geliyor.
Baba Mahmut Deniz, yaşadıkları süreci şu sözlerle anlattı:
“Biz ebeveyn olarak çocuğumuz adına karar verme hakkımızı kullandık. Bunu yazılı olarak da beyan ettik. Ancak buna rağmen bebeğimizden kan alındı. Bu kabul edilemez.”
“Çocuğumuzun bedenine zarar gelmesin diye savaşıyorduk”
“Topuk kanı vermek istemediğimize dair imza vermemize rağmen kan alındı” iddiasında bulunan Deniz, “Çocuğumuzun topuğundan zaten kan almışlar. Beden dokunulmazlığını ihlal etmişler. Biz bunun için savaş veriyorduk. Çocuğumuzun bedenine zarar gelmesin diye savaşıyorduk, bunu da ihlal etmişler. Bizden herhangi bir yazılı imza almadılar. Biz topuk kanı vermek istemediğimize dair imza vermemize rağmen topuk kanı aldılar. Bundan dolayı bize dava süreci açılacağı söylendi. Hem dava açılmasını, hem de para cezası, kayyum atanması gibi cezalar olabilirmiş. Örneklerini gördük daha öncesinde. Bunları kabul etmiyorum” diye konuştu.
“Benim çocuğum belediye mi ki kayyum atansın” diyerek yaşadıklarına tepki gösteren Deniz, “Benim çocuğum ve eşim gayet sağlıklı. Benim çocuğum belediye mi ki, şirket mi ki, mal mı ki kayyum atanıyor. Eşimin sütü kesildi bu olaylardan sonra. Gerekli desteği bekliyoruz” dedi.
Ailenin avukatı Cüneyt Bülent Şeker ise, “Bana göre bugün çocuğa yapılacak test ve tedavilere karar verme konusunda en güvenilir el anne-babanın elidir. Çünkü çocuğunu menfaatsiz seven, onun üstün yararını gerçekten düşünen anne babadır. Sağlık sektörünün çocuğa müdahalesi istisnai durumlarda olmalı ve zaruri bir sebebe dayanmalıdır” şeklinde konuştu. Öte yandan, İl Sağlık Müdürlüğü ise topuk kanı vermeyi kabul etmeyenlerle ilgili prosedürün bakanlık tarafından belirlendiğini ve uygulandığını bildirdi.
