Toprak Yoksa Su, Su Yoksa Gıda Yok!

  • 20 Kasım 2025
Toprak Yoksa Su, Su Yoksa Gıda Yok!

TEMA Vakfı, 17–30 Kasım Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında “Toprak Yoksa Su, Su Yoksa Gıda Yok” söylemiyle toprağın su, gıda ve iklimle arasındaki kopmaz bağa dikkat çekiyor. Dünyada her saniye 1.260 ton, yani yaklaşık 42 kamyon dolusu verimli toprak erozyonla kaybediliyor. Bu kayıp, yalnızca doğanın değil, yaşamın da kaybı anlamına geliyor.

TEMA Vakfı Mustafakemalpaşa ve Yüzbaşı Sabri Bey Mahalle Sorumluluğu olarak Her yıl farklı bir temaya dikkat çeken Erozyonla Mücadele Haftası’nın 2025 yılı teması “Kuraklık ve Gıda Güvenliği” olarak belirlenmiştir. Yaşamın devamlılığı için kritik bir öneme sahip olan tarımsal üretimin azalmaması için su varlıklarının korunması gerektiğine ve sürdürülebilir tarımın gıda güvenliğinin temel koşulu olduğuna dikkat çekmek amacıyla TEMA Vakfı Mustafakemalpaşa İlçe ve Yüzbaşı Sabri Bey Mahalle Sorumluluğu olarak TEMA Vakfı gönüllülerinin katılımıyla 19.11.2025 Çarşamba günü Mustafakemalpaşa Belediyesi Adnan Menderes Meydanı’nda stant açtı.

Standı Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Derya Deniz Kanar, siyasi parti temsilcileri, Bursa Mustafakemalpaşalılar Eğitim-Kültür ve Yardımlaşma Derneği (PAŞADER) Başkanı Murat Tunçel ve Yönetim Kurulu üyeleri, muhtarlar, vatandaşlar ziyaret ettiler.

REKLAM ALANI

Ziyaretçilere Rasim Balaban ve Ezel Tuna bilgilendirme çalışması yaptı.

Toprak yoksa su, su yoksa gıda yok.

Bugün toprağı koru; yarının suyu, gıdası ve yaşamı güvende olsun.

Toprak, gezegenimizin sihirli örtüsüdür.

Karalardaki tüm yaşam toprağa ve topraktaki suya bağlıdır.

Ancak bu yaşam kaynağı hızla tükeniyor. Her saniyede 1.260 ton (yaklaşık 42 kamyon) toprak erozyona uğruyor.

Tarımda ürün kayıplarını % 50’ye kadar artırabiliyor.

Ülkemizde kurak alanlar % 5,5 arttı.

İklim değişikliği yağış rejimlerini değiştiriyor, kuraklığı artırıyor ve toprak sağlığını daha da azaltıyor. Son 30 yılda dünyada kurak alanlar 4,3 milyon km² (Türkiye’nin 5,5 katı, Avustralya kıtasının ise yarısı kadar) büyüdü.

Dünyada suyun % 70’i, ülkemizde ise % 77’si tarımda kullanılıyor.

Aşırı sulama sonucunda akan dereler, nehirler ve göller kuruyor.

Kimyasal gübreler ve pestisitler toprak ekosistemine zarar veriyor; akarsu ve sulak alanlar kirleniyor. Dünya topraklarının % 33’ü bozulmuş duruma bu hızla devam ederse 2050 yılında % 90’ı bozuluma uğrayacak.

500 yılda oluşan toprak, 16 yılda kayboluyor

Karalardaki tüm yaşam toprağa ve topraktaki suya bağlı, ancak bu yaşam kaynağı hızla tükeniyor. Toprak bozulumunun en yaygın şekli olan erozyon nedeniyle her yıl milyonlarca ton verimli toprak kayboluyor. Ülkemizde her 16 yılda 1 santimetre toprak erozyona uğrarken, 1 santimetre toprağın oluşması 500 yıl sürüyor.

Bu hızla gidersek toprakların yüzde 90’ı zarar görecek

Erozyon, toprağın en verimli ve organik madde açısından en zengin kısmını yok ediyor. Bu durum, tarımda ürün kayıplarını yüzde 50’ye kadar artırırken, toprağın su tutma kapasitesini azaltıyor ve kuraklığı derinleştiriyor. Dünya genelinde toprakların yüzde 33’ü bozulmuş durumda; bu hızla devam ederse 2050 yılında bu oran yüzde 90’a ulaşacak.

Kuraklık artıyor, toprak sağlığı azalıyor

Diğer yandan insan kaynaklı iklim değişikliği yağış düzenlerini bozuyor; topraklar her geçen yıl daha fazla kuruyor ve toprak sağlığı azalıyor. Son 30 yılda dünyadaki kurak alanlar, Türkiye’nin beş buçuk katı kadar (4,3 milyon km²) büyüdü.  Türkiye’de ise toprakların yüzde 5,5’i, yani yaklaşık Konya büyüklüğünde bir alan, artık daha kurak bir iklime sahip.

Çözümün merkezinde toprak var

Toprak, karbonu depolayarak iklim krizinin etkilerini azaltıyor. Yağışların büyük bölümü yine toprakta birikiyor; pınarları ve akarsuları besleyerek ihtiyaç duyduğumuz suyu sağlıyor. Bu nedenle erozyonla mücadele, iklim değişikliği etkilerinin azaltılmasında kritik rol oynuyor. Sağlıklı topraklar, artan verimle birlikte bereketi büyütüyor. Daha yaşanabilir bir gelecek için toprağın gıda, su ve iklim ile arasındaki bağı doğru anlamak ve bu bağı güçlendirmek zorundayız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ