ELİZ EDEBİYAT DERGİSİ’NİN 199. SAYISI ÇIKTI!

2025 Temmuz sayısı ile eliz edebiyat dergisi, 17. yılının yedinci ayına girdi!
Yayın yolculuğunu yeni şiirler, öykü, deneme, günlük ve çevirilerle süslüyor.
eliz edebiyat DERGİSİ’nin 199. SAYISI OKURLA BULUŞTU!
Temmuz 2025, 199. sayısı ile edebiyatseverlere seslenen eliz edebiyat dergisi, şiir-öykü-deneme, günlük ve çeviri türlerinde yeni ürünler sunmaya devam ediyor.
Dergimiz eliz edebiyat, başlangıçtan itibaren, ustaların yanı sıra gençleri ve yeni imzaları okurla buluşturmayı amaç edinmiştir. Aynı doğrultuda seyrüseferini zenginleştiren eliz edebiyat dergisi,
Temmuz 2025, 199. sayısı ile yine dopdolu, yine özgün ve gelecekçidir…
Şimdiden sonraya, estetik (incelikli) izler ekmeli diyerek, toplumsal, ekonomik zorluklara direnen eliz edebiyat dergisi, yayın birikimini kararlılıkla çoğaltıp paylaşmaktadır. Tüm “suskunluk suikastlarına”, yok sayılmalara ve diğer olumsuzluklara, karamsarlık atmosferine rağmen, umutla direnmeyi varoluş ilkesi saymaktadır. Üretim varsa dirim vardır diyerek!
İlgisizlik silahı (ve de zehri) edebiyatçıyı ve edebiyatını yoldan alıkoyamaz! Bilinir ki böyle düşünmenin inancı ve gücü sanata bağlılık, umut ve güven vermekte…
Dergimiz, içeriğindeki ürünlerle birlikte, sağlık, huzur, barış ve umut dilekleri taşımaktadır.
Her yeni sayısı, edebiyat çevrelerinin, okurların merakını bilemektedir. Etkinliği, insanlığa; ‘sanat yarının ışığıdır, ışıksız kalmayın!’ diyen temel davetini yinelemektir. Öylelikle eliz edebiyat dergisi, yaşam için “Okumak iyi gelir!” savsözünü unutmadan, üretmeyi destekler… Dünyadaki, doğadaki güzellikleri paylaşmanın, haliyle umudu çoğaltmanın, sanatla anlama bürüneceğini not etmektedir. Her soruna karşı(n) direnerek sanatla ama öncelikle ilerici / aydınlanmacı sanatla tavır ve tepki konacağını, yaşama hakkının savunulacağını vurgulamaktadır.
Her edebiyat sanat yayını, aboneleri ve okurları, şairleri ve yazarları ile var olmakta, somut görünümünü nakışlamaktadır… Dünyanın gözünde, yaşam uğruna, dayanışma, paylaşma ve direnme belgesidir, gönüllü dergiler… Zaman tutanağı, “şimdi” mührüdür! Bu anlayış ve sorumlulukla yeni sayılara doğru ilerlemektedir eliz edebiyat… Mudanya’dan geleceğe! Mudanya’dan Dünya’ya merhaba demektedir, her ayın ilk günlerinde!
Bugün, Temmuz 2025’te edebiyatseverlerin ilgisi ve desteği sayesinde, okurla buluşma sayısı 199’a ulaştı… Her ayın ilk haftasında çıkan dergi, 17. yılında da yazardan okura elçilik görevini sürdürmektedir.
Tüm okurların, yazarların ve şairlerin, eliz edebiyat’ın 17. yılında da yolculuğuna eşlik etmesi, sanatın, kültürün nefes almasına katkıda bulunması, güzellik sağlayacaktır. Yıllardır süren ilgi ve destek umut kaynağımız olmuştur. 2009’dan 2025’e değin, edebiyatın yaşam için elzem sayıldığını anımsatmaktadır eliz edebiyat şairleri, yazarları. Yapıtlar üretmeyi ve paylaşmayı yararlı, sağaltıcı görmektedir daima. Tüm şair, yazar, çevirmen ve okurlarımızın yeni yapıtlarla buluşması umuduyla, barış ve esenlik ortamında, sağlık, iyilik, güzellik dolu günler diliyoruz.
Savaşsız dünyada, emekle huzurla yaşasın insanlık! İyilikler, güzellikler ve hayaller eksik olmasın!
Temmuz 2025, 199. sayı için emek ve ürün vermiş imzalar tümü (alfabetik soyadı sırasıyla) aşağıdadır: Erçağ AKARCA / Fazıl ALASYA / Rahmi ALİ / M.Mazhar ALPHAN / Ahmet Emin ATASOY / Mücahit AYGÖREN / Adil BAŞOĞUL / Bülent BULUT / Seyhan CAN / Hasan ÇELİKKOL / Şahin ÇINAR / Hüseyin ÇOMAK / Nuri DEMİRCİ / Sema EREN / Yusuf FERHAT / Kubilay GÜLSEM / Hilmi HAŞAL / Muzaffer KETEN / Merve KIZILKAYA / Fahrettin KOYUNCU / Hızır İrfan ÖNDER / Elif ÖZ / Bülent ÖZCAN / Samim SADIK / Halûk CENGİZ // Canan SANLI / Vagif SULTANLI / Parvana BAYRAM // Dimitır VASİN / Ahmet Emin ATASOY // Yunus YAŞAR / Tuğçe YERDELEN / Manolya YILMAZ (sultan).
Derginin Temmuz 2025, 199. sayısını zenginleştiren kalemler ve ürünlerine dair içeriğin akış özeti şöyle:
Ön kapakta; “elizi” bulunan şair Muzaffer KETEN, kapak içindeki fotoğraflı özgeçmişi ile tanıtılmaktadır. Şair, “ÜÇ NOKTALI ŞİİR” başlıklı şiiriyle okurları selamlamakta…
Arka kapakta; Bulgar şair Dimitır VASİN, fotoğraflı biyografisi ile tanıtılmaktadır. Şairin: “BULGARİSTAN” / “KESİN” / “KALE” / “*** Yukarıya Bakma Sakın Yıkıldığında” ve “FAİZİYLE” başlıklı şiirleri dergi okurlarını selamlamakta… Şiirlerin Türkçesi, Ahmet Emin ATASOY’a ait…
Arka kapak içinde, 1999 Kırşehir doğumlu, Manolya YILMAZ (sultan) fotoğraflı özgeçmişinin yanında, “DUH” / “BAŞLANGIÇ” / “GİBİ GİBİ” başlıklı şiiriyle tanıtılmakta. Genç şairin şiirleri, eliz edebiyat dergisinde ikinci kez yayımlanmaktadır.
Hilmi HAŞAL: “Muzaffer KETEN VE HAFTALIK HÜZÜN ÇİZELGESİ İÇİNDEN GEÇMİŞE BAKMAK” başlıklı deneme-inceleme yazısıyla kapakta “elizi” bulunan şair hakkında düşünce ve yorum beyan etmektedir.
Samim SADIK / Halûk CENGİZ; “EDEBİYAT GÜNLÜĞÜ – 199” ile tarih sayfalarında, gün-gün yazı yolculuklarını anlatmayı sürdürüyor. Zamanın: 1 Nisan 1298, Perşembe (13 Nisan 1882; 3 nisan 1298, Cumartesi (15 Nisan 1882) ve 4 Nisan 1298, Pazar (16 Nisan 1882) tarihlerindeki yaşam nabzını tutmaktadır. Üstat, hayat devam ediyor, diyerek geleceğe sesleniyor “Edebiyat Günlüğü-199” ile…
Canan SANLI: “DURMUŞ TAŞDEMİR’İN MAVİSİ DAĞINIK İLE YAŞAM SERÜVENİ”
Deneme-inceleme-tanıtma metniyle dergiye imza koyanlardan.
Fahrettin KOYUNCU: “İZMİR’DEN ZAMAN NOTLARI” üst başlığı altında; “Mehmet Mümtaz Tuzcu Şiirinin İpuçları etkinliği”; “Hüseyin Yurttaş’a sorular”; “Kenar’da şiirli sohbet”; “Sen benim kim olduğumu biliyor musun?” ve “Manisa’yı seviyorum” ara başlıklarıyla edebiyat ile harmanlanmış güncel yaşam parçaları anlatmakta…
Seyhan CAN: “ORFEUS’TAN SONRA” başlıklı deneme yazısında şair-yazar-dramaturg akademisyen sanat insanı Hasan Erkek’in aynı adlı kitabını içtenlikle tanıtmaktadır. Yazar, Orfeus’tan Sonra şiirleri üzerine yakın plan gözlem ve inceleme metniyle okurun dikkatini çekecektir. Seyhun Can eliz edebiyat’a yeni katılan kalemlerden…
Vagif SULTANLI: “TAŞ YAĞMURU” adını verdiği ilginç ilginç öyküsüyle eliz edebiyat okurlarını selamlamakta. Bakülü yazarın öyküsünü Türkiye Türkçesine Çeviren: Prof. Dr. Parvana BAYRAM… Şaşırtıcı / ürkütücü doğa olayını anlatan öykünün ikinci bölümüne gelecek sayıda yer verileceği duyurulmuş.
Kubilay GÜLSEM: “TOPLUMSUZCU GERÇEKSİZ / GERÇEKÇİ ŞİİR” başlıklı okuma notlarını, şiir-yazı izlenimlerini aktarmayı sürdürmüş. Yazı-şiir üzerine kısa pasajlar, “eliz edebiyat’ta “MUM DİBİ GÖLGELERİ – DERKENAR: 8” dipnotuyla kişisel düşünme, deşme-deneme metnini sunmuş okurlara…
Rahmi ALİ: Yunanistan Gümülcine’den eliz edebiyat’a katılan usta kalem “2025 GÜNCELERİ”ni “KAYIP YAZILAR” alt başlığı altında derlemiş. Bu sayıda: “Bir zamanlar böyle bir not düşmüşüm”: “Şafak Dergisinin İlk Sayıları ve “Mustafa Aslan Öldü diyemem…” notlarını aktarmakta.
eliz edebiyat’ın Temmuz 2025, 199. sayısının (yukarıda anılanlar dışında) diğer şiirleri ise aşağıdadır: : Erçağ AKARCA / Fazıl ALASYA / M.Mazhar ALPHAN / Ahmet Emin ATASOY / Mücahit AYGÖREN / Adil BAŞOĞUL / Bülent BULUT / Hasan ÇELİKKOL / Şahin ÇINAR / Nuri DEMİRCİ / Sema EREN / Yusuf FERHAT / Merve KIZILKAYA / Fahrettin KOYUNCU / Hızır İrfan ÖNDER / Elif ÖZ / Bülent ÖZCAN / Yunus YAŞAR / Tuğçe YERDELEN.
Edebiyatseverlerin merakla ve keyifle okuyup değerlendirecekleri, paylaşacakları varsayılan özgün örnekler, eliz edebiyat dergisinin Temmuz 2025, 199. sayısının değerli yüküdür…
İÇİNDEKİLER SIRALAMASIYLA SAYFALARA İMZA KOYANLAR – BU SAYIDA:
2 / Muzaffer KETEN: Üç Noktalı Şiir (Şiir)
3 / Hilmi HAŞAL: Muzaffer Keten ve Haftalık Hüzün Çizelgesi İçinden Geçmişe Bakmak” (Deneme – İnceleme)
4 / Bülent BULUT: Paçoz Eda (Şiir)
4 / Hasan ÇELİKKOL: En Büyük Günah (Şiir)
4 / Ahmet Emin ATASOY: Son Zamanlarda Epey Başkalaştım Ben (Şiir)
5 / Samim SADIK / Halûk CENGİZ: Edebiyat Günlüğü-199 (Deneme)
5 / Bülent ÖZCAN: Ağıtı Yaralı Kuşlar Konar Alnıma / Kuğu Bakışlı Bir Göldür Aşk (Şiir)
6 / M.Mazhar ALPHAN: Desem (Şiir)
6 / Şahin ÇINAR: Dijital Hüzün (Şiir)
6 / Hüseyin ÇOMAK: ‘Desen-Sızı’larım / 12 (Şiir-Desen)
6 / Erçağ AKARCA: Bana Bir Bardak Taze Sıkılmış Elma Suyu İçirdiler (Şiir)
7 / Canan SANLI: Durmuş Taşdemir’in Mavisi Dağınık İle Yaşam Serüveni (Deneme – İnceleme)
7 / Hızır İrfan ÖNDER: Ölümü Çoğaltıyor Zaman (Şiir)
8 / Sema EREN: Tabuttaki Cenin (Şiir)
8 / Nuri DEMIRCI: Kadavranın Rüya Parçaları VI (Şiir)
9 / Fazıl ALASYA: Yüreklerdeki Kara Pas Olmasa (Şiir)
10 / Fahrettin KOYUNCU: İzmir’den Zaman Notları (Deneme)
10 / Yunus YAŞAR: Ahlar Tartısı – 5/ Alaz Mevsim Geçişleri
10 / Adil BAŞOĞUL: Biz Hayran Gönüllüyüz… (Şiir)
11 / Seyhan CAN: Orfeus’tan Sonra (Deneme)
12 / Vagif SULTANLI / Parvana BAYRAM: Taş Yağmuru (Öykü)
12 / Mücahit AYGÖREN: Aşk Fırını (Şiir)
13 / Kubilay GÜLSEM: Toplumsuzcu Gerçeksiz / Gerçekçi Şiir (Deneme)
13 / Tuğçe YERDELEN: Gölgesi Eksik Günler (Şiir)
13 / Yusuf FERHAT: Damı Akıyor Akşamın (Şiir)
13 / Elif ÖZ: Topluluğu Taşımalı (Şiir)
14 / Rahmi ALI: 2025 Günceleri (Deneme)
14 / Merve KIZILKAYA: Sefil Dostum (Şiir)
15 / Manolya YILMAZ (sultan): Duh / Başlangıç / Gibi Gibi (Şiir)
16 / Dimitır VASİN / Ahmet Emin ATASOY: Bulgaristan / Kesin / Kale / *** Yukarıya Bakma Sakın Yıkıldığında / Faiziyle (Şiir)
Derginin iletişim adresini ve yasal sorumlularını gösteren zorunlu künye, arka kapak içinde yayımlanmaktadır.
Bursa, Mudanya‘da çıkmayı sürdüren eliz edebiyat dergisi, her ayki yeni sayısının duyurusunda, merak edenler, abone olmak, edinmek veya desteklemek isteyenler için, ayrıntılı bilgiler vermektedir. Dergi yönetimi, her sayıda aşağıdaki not ile edebiyat kamuoyuna seslenmekte:
eliz edebiyat dergisi, ticari bir yayın değildir! Toplu Dağıtımı Yapılmaz! Bayilerde, AVM’lerde, Kitapçılarda satışı yoktur. Abonelerin, edebiyatseverlerin katkısı, yönetimin kişisel çabaları ile yayınını sürdürmektedir. Dergiye ulaşmak, edinmek, destek sağlamak için en kolay ve doğru yol, abone olmaktır. Okuyarak, yazarak ve duyurup tanıtarak, yolculuğumuza eşlik edebilirsiniz! İlginiz, desteğiniz önemlidir! Şimdiden teşekkür ederiz!
ABONE OLMAK, EDİNMEK VEYA KATKIDA BULUNMAK İÇİN:
PTT şubeleri veya PTT matiklerden:
Hilmi Haşal – Posta Çeki Hesap No. 00 58 48 93
PTTbank İBAN: TR73 0080 7008 8130 0584 8930 01
veya
Vakıflar Bankası
Hilmi Haşal – İBAN: TR25 0001 5001 5800 2355 3231 31
Hesabına, destek, abone / katkı bedelini yatırabilirsiniz…
Yıllık abone ederi (12 sayı):
Yurtiçi: 1000.00 (Bin) TL
Yurtdışı: 50.00 (Elli) EURO
Tek sayı istekler: 100.00 (Elli) TL (kargo ile karşı ödemeli olarak gönderilir)
Ayrıca; her yeni sayı için ayrıntılı bilgilerin tekrarı:
adreslerindeki “Duyuru – 199” metninin son bölümündedir.
eliz edebiyat DERGİSİ 17. Yaşına ulaşmanın onuruyla yayın yolculuğunu sürdürüyor!
YAYIN KURULU ADINA
Hilmi HAŞAL