Bursa Kültür Sanatına Anlamlı Dokunuş: Elif Sanat Kültür Kadın Dayanışma Derneği’nden “Sanatlararası” Sergi

  • 26 Haziran 2025
Bursa Kültür Sanatına Anlamlı Dokunuş: Elif Sanat Kültür Kadın Dayanışma Derneği’nden “Sanatlararası” Sergi

Bursa Vatan Medya Grubu köşe yazarı Zeki Baştürk’ün kaleminden…

Bugün Bursa’da kültür ve sanat adına umut verici bir etkinliğe tanıklık ettik. Elif Sanat Kültür Kadın Dayanışma Derneği’nin, Bursa Panorama 1326 Fetih Müzesi’nde düzenlediği “Sanatlararası” adlı sergiyi değerli dostum ve eğitimci Coşkun Öztürk ile birlikte gezme fırsatımız oldu. Bu özel ziyaretimize çini sanatının kıymetli ustalarından Mehmet Tarakçıoğlu da eşlik etti.

Sanatla Buluşan Kitaplar

REKLAM ALANI

Sergi, klasik bir resim sergisinden çok daha fazlasını sunuyor. Dernek, sanatla kitabı bir araya getirerek, “sanatlararası bir köprü” kurmuş. Her eser, bir kitabın ruhuyla harmanlanmış; resimlerin ardında bir hikâye, bir duygu, bir mesaj var. Bu konsept, izleyiciye yalnızca görsel değil, düşünsel bir yolculuk da sunuyor.

Gönülden Misafirperverlik

Sergi alanına adım attığımız anda, bizi büyük bir nezaketle karşılayan Dernek Üyesi Nurdan Aşık’a özel bir teşekkür borçluyum. Davet inceliğini gösterdiği gibi, sıcak karşılaması da samimiyetin en güzel örneğiydi. Daha sonra aramıza katılan ressam Nigar Körpe, sergi boyunca bizlere rehberlik ederek her eserin yaratım süreci ve mesajı hakkında detaylı bilgiler verdi.

Sanatın İzinde Kadın Dayanışması

Dernek Başkanı Elif Kamacı Efe’nin liderliğinde yürütülen bu organizasyon, yalnızca bir sanat etkinliği değil, aynı zamanda kadın emeğiyle yoğrulmuş bir kültürel kalkınma modeli. Kadınların sanat aracılığıyla kendilerini ifade etmesi, dayanışmayı büyütmesi ve üretkenliğini görünür kılması açısından “Sanatlararası” sergisi çok önemli bir işlev üstleniyor.

Sanatın Derinliğinde Kaybolmak

Her tablonun başında durduğumuzda, yalnızca görsel bir beğeniyle değil; arkasındaki kitapla, düşünceyle, sanatçının kalbiyle de yüzleştik. Elif Sanat Kültür Kadın Dayanışma Derneği’nin bu nitelikli organizasyonu, Bursa’nın kültürel kimliğine değer katan örneklerden biri oldu.

Teşekkürler Elif Sanat Derneği

Sanatı, kültürü ve kadının emeğini aynı çatı altında toplayarak bizlere bu anlamlı deneyimi yaşatan Elif Sanat Kültür Kadın Dayanışma Derneği’ne, başta Elif Kamacı Efe ve Nurdan Aşık olmak üzere emeği geçen tüm sanatçılara gönülden teşekkür ederim.

— Zeki Baştürk, Vatan Medya Grubu Köşe Yazarı

KİTAPLARLA SANATIN BULUŞMASI

Elif Sanat Kültür Kadın Dayanışma Derneği’nin Panorama Müzesi’ndeki sergiyi gezdik bugün. Öğretmen arkadaşım, dostum Coşkun Öztürk ile çini sanatçısı Mehmet  Tarakçıoğlu , bu ziyaret sırasında bana eşlik ettiler.

Dernek Başkanı
Elif Kamacı Efe ile beni davet etme inceliğini gösteren dernek üyesi Nurdan AŞIK kapıda karşıladı bizleri. Daha sonra ressamlar grubu üyesi Nigar Körpe de aramıza katıldı. Sergideki eserleri birlikte gezerken her eser karşısında geniş açıklamalarda bulundular ve bizleri  bilgilendirdiler. Sanatlararası Sergisi adını verdikleri bu sergide  kitaplarla sanatı buluşturmuşlar.

Öncelikle Elif Sanat Atölyesi Bursa olarak  okuma grubu  oluşturmuşlar. Bu grup, birlikte çok sayıda yazardan çok değişik kitaplar okumuşlar. Halit Ziya Uşaklıgil, Ahmet Hamdi Tanpınar, Halide Edip Adıvar, Reşat Nuri Güntekin,  Sabahattin Ali, Selim İleri, Cemil Kavukçu, Ayşe Kulin okunan yazarlardan birkaçı.

Romanların, öykülerin konularından, kahramanların kişiliklerinden,  kitabın verdiği anadüşünceden etkilenmişler, esinlenmişler ,  duygu ve düşüncelerini değişik sanat türlerinde  yapıtlarla  yansıtmışlar. En çok da Ayşe Kulin’in Füreya eserinden ve Füreya’nın kişiliğinden etkilenmişler. Tıpkı Füreya gibi kadının özgürlüğünü, kadınların sanatla yaşama tutunmalarını sanatla anlatma yolunu seçmişler.

Sergide 20 kadın katılımcının 27 eseri yer almış.  Bunlardan kimisi çini, kimisi sulu boya, kimisi de rölyef, örgü , nakış olarak sanata dönüşmüş. Renklerin seçiminde kendi özgür  duyguları öne çıkmış. Kadınlar, bu çalışmalarda kendilerini keşfetmişler, kendilerini bulmuşlar.

Sergiyi gezerken Ayşe Kulin’in okurken Füreya ile tanışıyor,  Halide Edip Adıvar’ın Rabia’sı ile bütünleşiyor, Notrdamın Kanburu’nda Esmeralda ile kendinizi buluyorsunuz. Sergi salt, gözlere hitap etmiyor, gönüllere de hitap ediyor. Kitap sevgisi aşılama, kitap okuma alışkanlığı kazandırmasının yanında okunan kitapların da akılda kalıcı olmasını sağlıyor.

İlginç bir sergi. Sergiyi gezmek için gidenler mutlaka Panorama müzesini de gezmeliler. Beni davet eden, sergiyi gezerken açıklamalar yapan, bilgilendiren , konukseverlik gösteren Elif Kamacı Efe, Nurdan Aşık ve Nigar Körpe ‘ye sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Kadınların sanata tutunarak ayakta kalmalarını sağlayan bu örnek ve güzel çalışmanın emekçilerini yürekten kutlarım.

İyi ki sanat var.  İyi ki sanatçılar var.

Zeki BAŞTÜRK

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ