Zirvede Haber

Bursa Esnafı Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadelede Adil Yaklaşım Bekliyor

Bursa Esnafı Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadelede Adil Yaklaşım Bekliyor

Bursa’da binlerce esnaf, artan ekonomik zorluklar ve kayıt dışı faaliyetlerin yarattığı haksız rekabet karşısında ayakta kalma mücadelesi veriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında açıkladığı yeni denetim stratejileri, kayıtlı esnafın yükünü artırırken, sistem dışındaki faaliyetlerin denetim altına alınması konusunda endişeleri beraberinde getiriyor.

DEVA Partisi Bursa İl Başkanı Tayfun Öztürk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kayıtlı esnafın karşılaştığı zorluklara dikkat çekti. Öztürk, “Bursa’da 20 yıla yakın süredir fotoğrafçılık yapıyorum. Ancak bugün, sosyal medya üzerinden herhangi bir resmi kaydı olmadan düğün, nişan gibi özel günlerde hizmet veren ‘freelance’ çalışanlarla fiyat rekabetine girmemiz imkânsız hale geldi. Bizler işyeri kiraları ödüyor, personel çalıştırıyor, sigorta primleri ve vergilerle devlete katkıda bulunuyoruz. Ancak sistemin dışında kalan kişiler, hiçbir yükümlülük altına girmeden faaliyet gösteriyor,” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede denetimlerin artırılacağını belirterek, “2025 yılında kapısını çalmayacağımız hiçbir mükellefin olmayacağını ben buradan ilan etmek istiyorum. Biz şu veya bu şekilde mutlaka hem büyük mükelleflerin üzerine gideceğiz hem de kayıt dışı olan diğer bütün mükelleflerin üzerine gideceğiz” ifadelerini kullandı .

Ancak Öztürk, bu yaklaşımın kayıtlı esnafın yükünü artırdığını ve çözüm olmadığını belirtti. “Vergi kaçıranları yakalamak için önce vergiye gönüllü olanları boğmak, çözüm değildir. Bu anlayışla devam edilirse, pek çok esnaf vergi kaydını kapatacak, sigortalı personel çalıştırmak yerine bireysel freelance çalışma modeline geçecektir. Bu da istihdamın azalması, kayıt dışı ekonominin büyümesi ve devletin vergi gelirlerinin uzun vadede daha da düşmesi anlamına gelir,” dedi.

Öztürk, kayıtlı esnafa sürekli yük bindirmek yerine, sisteme hiç dahil olmayanları kayıt altına alacak kalıcı ve adil çözümler geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. “KDV oranlarının revize edilmesi, faiz yükünün hafifletilmesi ve büyük sermaye gruplarının silinen borçlarının küçük esnafa fatura edilmemesi bir başlangıç olacaktır,” şeklinde konuştu.

Bursa’daki esnafın, güzellik merkezlerinden tekstil atölyelerine, sanayi sitelerinden hizmet sektörüne kadar aynı sorunla karşı karşıya olduğunu belirten Öztürk, devletin görevinin bu eşitsizliği gidermek ve üretimi, istihdamı, vergisini ödeyen esnafı ayakta tutmak olduğunu ifade etti.

Son olarak Öztürk, “Sayın Bakan’a ve ilgili tüm yetkililere çağrımızdır: Adil, dengeleyici, esnaf dostu politikalar geliştirin. Yoksa kayıtlı kalan son esnafa da ‘freelance’ olma yolundan başka seçenek bırakmayacaksınız,” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ