Zirvede Haber

Güler Buğday yazdı; TERZİ FİKRİ GİBİ DEVRİMCİLER VE HALK KAHRAMANI OLAN YOLDAŞLARIMIZ ÖLÜMSÜZDÜR.

Güler Buğday yazdı; TERZİ FİKRİ GİBİ DEVRİMCİLER VE HALK KAHRAMANI OLAN YOLDAŞLARIMIZ ÖLÜMSÜZDÜR.

Geçmiş dönem PM Üyesi Güler Buğday makalesinde;

Devrimci Terzi Fikri Sönmez’in “Ben ne yaptıysam halkım için, halkımla birlikte yaptım” sözleri unutulmadı.
Yaşamı onurlu ve halkçı mücadelesi ile ölümsüz olan Terzi Fikri, halkçı ve devrimci anlayışla yerel yönetimler ve sol/sosyal demokratlar için rol modeldir.
Tıpkı bugünkü gibi emperyalizmin maşası olan despot, faşist, halk düşmanı cunta anlayışının hedefinde olan Devrimci Terzi Fikri Sönmez’in yaşamı cezaevi koşullarında, işkenceyle geçti.
Fatsa’nın devrimci ve unutulmaz Belediye Başkanı Fikri Sönmez öldüğünde Salası okunurken birden yarıda kesildi. Yetkililer, “Bu Müslüman değildi. Cenazesi yıkanmaz, salası okunmaz, namazı kılınmaz” diye toplantı yapıp karar almışlar.
Vah ki vah… Nedir bu faşizme ve ortaçağ anlayışına öykünme…
Neden kahramanlarımızı örnek almıyor ve hem soygun düzeninin hem faşist cuntaların esaretinde bu cennet vatanı cehenneme çevirip bu özverili kahraman halklarımızı perişan ediyorlar????
Türkiye edebiyatının unutulmaz şairlerinden Can Yücel’in Terzi Fikri için yazdığı şiir şöyledir:
Terzi Fikri öyle bir giysi dikti ki Fatsa’ya
O Gürcü öyle bir gürledi ki arkadaşlarıyla
Noktalar, noktalı virgüller, askeri operasyonlar
Kimseler çıkaramaz Fatsa’nın sırtından!
Emek hakkının sımsıcak çıplaklığını
FİKRİ SÖNMEZ KİMDİR?
1938’de Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Kabakdağı köyünde doğdu. Yoksul bir çocukluk geçirdi. İlkokul sonrası bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başladı.
1960’larla birlikte Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu ve aktif siyasete başladı. TİP’in Fatsa’daki örgütlenmesi için çalıştı.
Dev-Genç’le birlikte 6. Filo’ya karşı eylemlerde yer aldı. 1972’de THKP-C davasından yargılandı.
Mahir Çayan ve yoldaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçışı sonrası Karadeniz’e geçmelerine yardımcı olmakla suçlandı. 2 yıl kadar tutuklu yargılandıktan sonra 1974’te afla serbest kaldı.
Karadeniz bölgesindeki emekçilerin ve köylülerin içerisinde mücadele yürüttü. 1978-79’da “Fındıkta sömürüye son” mitinglerini örgütleyen isimlerden biri oldu.
1979’da Fatsa’da, CHP, AP ve MSP’nin iki katı oy alarak bağımsız belediye başkanı seçildi. Fatsa’yı halk komiteleriyle yönetmeye başladı. Komitelerle birlikte “Çamura son” kampanyası, “Fatsa Halk Kültür Şenliği” gibi etkinlikler düzenledi.
İlçede yol, su, kanalizasyon gibi sorunların halkın katılımıyla çözülmesi için adımlar attı. Geniş köylü kitlesinin katıldığı fındık mitingleri hayata geçirildi.
1980 Mayıs-Temmuz ayları arasında 50’nin üzerinde kişinin katledildiği Çorum Katliamı sırasında Başbakan Süleyman Demirel tarafından “Çorum’u bırakın Fatsa’ya bakın” ifadeleriyle hedef gösterildi.
Operasyon öncesi CHP, MSP, AP ilçe başkanlarının ortak basın açıklaması yaparak “Fatsa’da operasyon yapılacak bir şey yok. Huzur içindeyiz” sözleri yeterli olmadı.
1979’da Ordu’nun Fatsa ilçesinde bağımsız belediye başkanı seçilen ve ilçeyi halk komiteleriyle yöneten Devrimci Yol’cu Sönmez, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve sağcı medyanın hedef göstermesi sonrası 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’in yönettiği ‘Nokta Operasyonu’ ile 11 Temmuz 1980’de gözaltına alınmıştı.
Vali Reşat Akkaya’nın Ordu’ya atanmasıyla birlikte 11 Temmuz 1980’de başlatılan “Nokta operasyonu” ile gözaltına alındı.
Hürriyet, operasyondan 2 gün önce “Fatsa’ya nokta operasyonu” başlığıyla harekâtı duyurdu.
TSK, ilçeye hücumbotlarla denizden baskın gerçekleştirdi. Harekata bir mekanize piyade taburu, üç jandarma komando birliği, il alay komutanlığı takviye birlikler, polis katıldı.
Operasyon sırasında asker ve polislere, yüzleri maskeli kişiler tarafından yardım edildi. Birçok devrimcinin evi, ihbar edildi.
Hayatının geri kalanı cezaevi koşullarında, işkenceyle geçti. ‘Terzi Fikri’, 4 Mayıs 1985 günü, 47 yaşındayken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi
Sönmez’in çalışmaları, bir sosyalist yerel yönetim deneyimi olarak görüldü ve yerli ve yabancı birçok araştırmaya da konu oldu.
******
Fatsa eski belediye başkanı Fikri Sömez’in esi;
Nurten Sönmez
“Benim kocam öldüğünde salasını yarıda kestiler. Fatsa’daki yetkililer toplanıp Müslüman olmadığına karar verip cenazesini bile yıkamak istemediler. Namazını kıldırmadılar. Ölüm yıl dönümlerinde mezarına bile bizi bırakmıyorlardı…”
Kocasıyla beraber iki oğlunun da ceza evine girdiğini anlatan Nurten Hanım, o günkü duygularını şöyle anlattı:
” Oğlum Yusuf Sinmez’i 2.5 ay tuttular içeride. Diğer oğlum Naci Sönmez ise 2.5 yıl kaldı. Esim Fikri Sönmez için hep ‘Bir gün dönecek’ diyordum. Ancak yıllar geçtikçe umutlarım tükeniyordu.
Ceza evine ziyaretine gittiğimde bana, ‘Ben ne yaptım ise halkım için yaptım’ diyordu. En son ziyaretine, ölümünden bir ay önce gitmiştik. Çok zayıflamıştı.
5 Mayıs’ta da ölüm haberi geldi.” Kocasının salasının evlerinin hemen yanındaki camide verildiğini anlatan Nurten Hanım, hayatının en üzücü anını ise nemli gözle Devrimci Terzi Fikri Sönmez’in “Ben ne yaptıysam halkım için, halkımla birlikte yaptım” sözleri unutulmadı.
Yaşamı ve onurlu mücadelesi ile ölümsüz olan Terzi Fikri, halkçı ve devrimci anlayışla yerel yönetimler ve sol/sosyal demokratlar için rol modeldir.
Devrimci Terzi Fikri Sönmez’in yaşamı cezaevi koşullarında, işkenceyle geçti.
Ölümünde “Sala okunurken birden yarıda kesildi. Sonra öğrendik ki yetkililer, ‘Bu Müslüman değildi. Cenazesi yıkanmaz, salası okunmaz, namazı kılınmaz’ diye toplantı yapıp karar almışlar.
Bu benim içimi çok acıttı. Çünkü Fikri, namaz kılar, oruç tutardı. Yıllardır her sala okunduğunda içimden, ‘Allahım inşallah yarıda kesmezler’ diye dua ederim. Sala bitene kadar da ağlarım.”
Ankara Adliyesi önünde,12 Eylül Davası sebebiyle
Nurten Sönmez konuşmasından…
Kardeşçe Ve Ötekisiz
Sivil Toplum Örgütü (STÖ)
Halk kahramanı, devrimci ve sosyalist terzi Fikrinin 40. ölüm yıl dönümünü anarken sürekli kendi gibi devrimci, halkçı ve güzel insanları yanına yolculadığımız günlerde kendilerini sevgi, saygı, şükran ve minnetle anıyoruz.
Ruhları şad olsun.
Işıklar ı bol yıldızlar yoldaşı olsun
Sevgiyle, saygıyla, eşit yurttaşlar olarak barış ve kardeşlik duyguları ile özgür bir yaşam ve hakça paylaşılan bir düzende yaşayalım ve yaşatalım.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ