Zirvede Haber

Şehrin Kalbindeki Yolu Yer Altına Alın… Bursa’yı Gerçek Meydanına Kavuşsun!

Şehrin Kalbindeki Yolu Yer Altına Alın… Bursa’yı Gerçek Meydanına Kavuşsun!

Bursa şehir merkezinde uzun yıllar atıl kaldıktan sonra arsası Emekli Sandığı’ndan kiralanan Santral Garaj, yıkılarak Kent Meydanı’na dönüştürüldü. 2008 yılında yapılan meydana o dönem AK Partililerden bile sert itirazlar geldi. Zamanın AK Partili üyesi trafik kazasında eşiyle hayatını kaybeden, inşaatına başlandığı günden itibaren Bursa kamuoyunda tartışılan meydanın daha çok alışveriş merkezi olduğunu söyleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Semih Pala, “Kent Meydanı beklentisi içine sokulan Bursalıların beklentisi yerine, üstünde avlusu olan devasa bir alışveriş merkezi yapılmıştır.” dedi. Aynı zamanda inşaat mühendisi olan Belediye Meclis üyesi Semih Pala, Atatürk Caddesi’ndeki bayram törenlerinin yapılabilmesine uygun bir yer olarak değerlendirilmesi gerekirken, şehrin merkezinde bulunan bu çok önemli alanda ulaşım entegrasyonuna yönelik hiçbir şey yapılmadığını savundu. Pala, “Raylı sistemin kalbi olması geren bölge alışveriş merkezine feda edilmiştir.” iddiasında bulundu.

İlerleyen zamanlarda ise; Kent Meydanı’nın batı kısımda kalan bölümün dönüşüm çalışmaları Osmangazi Belediyesi tarafından sürdürülürken, Büyükşehir Belediyesi de meydanın güney ve doğu yakasındaki 2. Etap proje alanındaki çalışmaların startını verdi. Bu hedef doğrultusunda İstanbul Caddesi’nin çehresini raylı sistem hattı ve ayrıcalıklı mimariye sahip istasyonlarla değiştirecek olan Büyükşehir Belediyesi, bu projeyle bağlantılı olarak Santral Garaj Kentsel Dönüşüm Alanının ikinci etap proje alanında da dönüşüm çalışmalarının startını vererek küçük bir kısmı yıktı. Bu alanda şimdi BURFAŞ kafetaryası var.

Geçmiş dönem Osmangazi Belediye Meclis Üyesi Cemil Aydın konuyu tekrar gündeme taşıyarak; ” Gerçek Bir Meydan ve Rekreasyon Alanı İçin; Yıkılan Santral Garaj arazisine yapılan alışveriş merkezi dünden bugüne hep tartışma konusu oldu. Uludağ ve Ulu Camii’nin siluetini bozması gibi beton yoğunluğunu arttırması gündemden düşmedi. Bir müddet de alışveriş merkezinin üst katlarının ruhsata aykırılığı tartışma konusu oldu. Netice itibariyle bir alışveriş merkezi ve meydan ortaya çıktı. Yıllardır kullanılıyor. Ancak, Araç ve insan yoğunluğu hat safhada. Bu esnada meydana ve kavşaklara fiziki anlamda genişleme ve akıcılık gerekçesiyle zaman zaman müdahale ediliyor. Buradan yola çıkarak; Kent Meydanı-Gazcılar Caddesi arasında kalan ve çöküntü alanına dönüşen ada dikkat çekiyor. Çünkü; Kamulaştırma marifetiyle bölgenin araç ve insan yoğunluğu açısından rahatlaması mümkün olacaktır. T1 ve T2 tramvay hatlarının ortaya çıkardığı olumsuzlukları en aza indirip ve gerçek bir meydanın ortaya çıkacağı ortak kanaattir. Aynı zamanda hemen batı kısmında Osmangazi Belediye Başkanlığı tarafından projesi hemen hemen tamamlanan meydan ile entegre edilip, ana arterin yer altına alınması marifetiyle Merinos Parkı ile bütünleşmesi devasa bir meydan ve sosyal donatı alanlarına kavuşma imkânı doğuracaktır. Elbette ki Darmstad Caddesi başlangıcında ki otel ve dükkanların bulunduğu kütlenin de mevcut meydana dahil edilmesi gerekmektedir. 2007’de kamulaştırma için adım atılan fakat daha sonra somut bir gelişme olmayan bölge için yerel yönetim erklerinin harekete geçmesi günümüz şartlarında elzemdir. Mevcut esnaf ve hak sahipleri ile uzlaşarak yarım kalan proje bitirilmelidir. Nisan ayında kutlanacak olan Bursa’nın fethi ve Osmangazi Han’ı anma etkinlikleri Balkanlardan Orta Asya’ya tüm soydaşlarımızı buluşturma imkanını oluşturmalıdır. Osmangazi Belediye Başkanlığı’nın gönül coğrafyamıza gerekli davet ve çağrıyı yapması beklenti dahilindedir. Bu esnada Osmangazi Han’ı anma etkinliklerinin Devlet Töreni kapsamına alınması teklif ve ısrarımızı yineliyoruz. Babası Ertuğrul Bey’e babaannesi Hayma Ana’ya uygulanan Devlet Töreni Osmangazi Han’dan esirgenmemelidir.” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ