Zirvede Haber

ÇUBUKLU SİLOLAR DİJİTAL SANAT MÜZESİ’NDE, DİJİTAL DÜNYANIN İZLERİNİ SÜREN “BİLİNCİ YENİDEN KURMAK: GERÇEK NEDİR?” SERGİSİ AÇILDI!

ÇUBUKLU SİLOLAR DİJİTAL SANAT MÜZESİ’NDE, DİJİTAL DÜNYANIN İZLERİNİ SÜREN “BİLİNCİ YENİDEN KURMAK: GERÇEK NEDİR?” SERGİSİ AÇILDI!

“Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” sergisi, 10 Haziran 2024 tarihine kadar pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında Çubuklu Silolar Dijital Sanatlar Müzesi’nde ücretsiz olarak görülebilir.

ÇUBUKLU SİLOLAR DİJİTAL SANATLAR MÜZESİ’NDE,

MEDYA SANATININ GÖZÜNDEN

 GERÇEKLİK KAVRAMINA BAKAN

“BİLİNCİ YENİDEN KURMAK: GERÇEK NEDİR?” SERGİSİ AÇILDI!

Beykoz’un yeni kültür, sanat ve yaşam merkezi Çubuklu Silolar’da açılan Dijital Sanatlar Müzesi, gerçeklik kavramına medya sanatının gözünden yeni ve alternatif bir bakış açısı sunan “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor! İBB Miras ve İBB Kültür’ün katkılarıyla düzenlenen ve ödüllü sanatçıların eserlerinden oluşan medya sanatı sergisi, teknolojinin toplumsal etkisini sanat aracılığıyla kapsamlı bir şekilde araştırıyor. Ars Electronica’nın küratörlüğünde oluşturulan seçkide yer alan hem uluslararası hem de yerel dokuz farklı sanat pratiği, görünmez olana görünür bir yaklaşım getiriyor. Aynı zamanda müzenin açılış sergisi olma özelliğini taşıyan “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” sergisi, Çubuklu Silolar Dijital Sanatlar Müzesi’nde pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Çubuklu Silolar’da yer alan Dijital Sanatlar Müzesi açılış sergisi olarak, 1979’dan beri dijital devrimin izlerini süren ve tüm dünyadan sanatçı, sanat teknolojisi ve bilim insanını bir araya getiren Ars Electronica’dan “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” başlıklı bir seçkiyi sanatseverlerle buluşturuyor. Sergide, Ars Electronica’nın en prestijli ödülü Golden Nica’ya sahip olan Universal Everything; Prix Ars Electronica ödüllü Yatreda; Honorary Mention almış Shinseungback Kimyonghun ve Quadrature ile Grand Prize kazanmış Alexandra Daisy Ginsberg’in yanı sıra uluslararası ölçekte görünürlüğe sahip Theresa Reiwer, Nohlab, ha:ar ve Atıf Akın’ın son dönem eserleri yer alıyor.

Ars Electronica küratörlüğünde ve Piksel.Creative Solutions prodüktörlüğünde gerçekleşen “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” sergisindeki eserler, gerçeklik hakkındaki temel soruları yeniden düşünmeye teşvik ediyor. “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” sergisi, medya sanatını kültürel ve toplumsal birliktelikler üzerinden incelerken izleyiciyi de bu yönde cesaretlendirmeyi amaçlıyor. Sanat ve teknoloji ekseninde bir düşünce alanı açmayı hedefleyen sergi, izleyiciyi somut olanın sınırlarının ötesini keşfetmeye ve algılanabilir gerçekliklere temas etmeye davet ediyor.

İstanbul endüstri mirasının önemli yapılarından Çubuklu Silolar, kaderine terk edilmiş bir miras alanıyken dünya çapında örnek teşkil edecek devasa bir kültür, sanat ve yaşam alanına dönüştürülerek İBB Miras ve İBB Kültür tarafından şehre yeniden kazandırıldı. Uzun yıllar Beykoz Çubuklu mevkiinde akaryakıt depoları olarak kullanıldıktan sonra kaderine terk edilen Çubuklu Silolar, İBB Miras’ın kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarının ardından çok amaçlı birimleri ve zengin etkinlik takvimiyle kapılarını kültüre, sanata ve bilime açtı. Toplam alanı 20.000 m2’yi bulan Çubuklu Silolar artık büyük bir kütüphane, atölye, karşılama merkezi, sahne, gökyüzü çayırı, çocuk oyun alanları, kafe ve restoran gibi birimlerin yanı sıra Dijital Sanatlar Müzesi ile Doğa ve Bilim Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor.

“Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” sergisi, 10 Haziran 2024 tarihine kadar pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında Çubuklu Silolar Dijital Sanatlar Müzesi’nde ücretsiz olarak görülebilir.

Adres: Çubuklu Mah. Şehit Ersin Güner Cad. Çubuklu İstinye Arabalı Vapur İskelesi Yanı Beykoz/İstanbul

Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç her gün ücretsiz olarak ziyaret edilebilen Çubuklu Silolar’da Beltur ve Kütüphane 10.00-21.00 arasında; Dijital Sanatlar Müzesi ise 10.00-19.00 arası hizmet vermektedir.

www.kultursanat.istanbul

instagram.com/ibb_kultur

twitter.com/ibb_kultur

facebook.com/ibbkultur

youtube.com/@IBBKulturIstanbul

instagram.com/ibbmiras

twitter.com/IbbMiras

facebook.com/ibbmiras

youtube.com/@IBBMiras

ÇUBUKLU SİLOLAR HAKKINDA

Paşabahçe ile Kanlıca arasında, Çubuklu mevkiinde konumlanan Çubuklu Silolar, hikâyesi1930’dan günümüze uzanan bir endüstri mirası alanı. Siloların bulunduğu bölge, 19. yüzyıl sonlarında şehrin artan enerji ihtiyacını karşılamak üzere sanayi yapılarına açıldı. 1930’lardan itibaren ise özel petrol firmaları tarafından depolama alanı olarak kullanıldı; bu amaçla bölgeye farklı dönemlerde farklı büyüklüklerdeki silo yapıları yerleştirildi. Dünya genelinde endüstriyel depolama yapıları olarak tanımlanan silolar, 19. yüzyıldan itibaren yaygınlaşarak gıda, tohum, yem, maden, kimyasal madde gibi farklı ürünlerin ambarları olarak işlev gördü. Zamanla bu işlevlerini yitiren silolar; kendi dönemlerinin izlerini yansıtan mimarileri ve kent hafızasıyla bütünleşen tanıklıklarıyla bir miras öğesi olarak günümüzde değerlerini korumaya devam ediyor. Türkiye’de varlığını sürdüren en eski depolama tesislerinden biri olan Çubuklu Silolar, zamanla kolektif belleğin bir parçası haline gelerek endüstri mirasımızın önemli örnekleri arasında yer aldı. İşlevlerini yitirdikten sonra ise kaderine terkedilen Çubuklu Silolar, İBB Miras tarafından evrensel koruma ilkeleri doğrultusunda hayata geçirilen restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarının ardından 2024 yılında Boğaz’ın yeni kültür sanat ve yaşam odağı olarak İstanbul’a kazandırıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ