Zirvede Haber

BU DEFA OSMANGAZİ, BU DEFA ERKAN AYDIN..!!

BU DEFA OSMANGAZİ, BU DEFA ERKAN AYDIN..!!

Milletvekilliği dönemlerinde Bursa’mızın birçok sorununu Ankara’ya taşıyarak çözümler üreten  mesleği olan Eczacılık nedeniyle de her zaman halkımızla, insanımızla iç içe olmayı kendine prensip edinen Bursa’ya ,Osmangazi’ye  hizmeti her zaman kendine dert edinen Cumhuriyet Halk Partisi  Osmangazi Belediye Başkan Adayı Erkan Aydın ile okuyucularımızdan gelen merak edilen sorulara da  cevaplar   bulduğumuz kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

**** Öncelikle Erkan Başkanım bizleri, ekibimizi tekrardan İş yerinizde konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Tabii CHP Osmangazi belediye başkan adayı Erkan Aydın’a konuk olacağımızı söylediğimizde sosyal medya üzerinden de yüzlerce soru geldi.En çok da başkanım tabii  tam seçim arefesinde çalışmaların  nasıl gittiği ile ilgili olmuş.

—- Öncelikle böylesine güzel bir fırsat tanımış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Çalışmalar gayet güzel gidiyor, sahada müthiş bir ilgi var. İnsanların artık değişim arzusu  hat safhaya ulaşmış durumda. Kaç dönemdir aynı koltukta oturanlar şimdi yapacağız diye vaatlerde bulunuyorlar. Tabii bu durum vatandaş açısından pek inandırıcı olmuyor. Bunu çok net görüyoruz.3 dönem milletvekilliği yaptım daha öncesinde Osmangazi Belediye başkan adayı da oldum hep ,her zaman herkese ulaşmaya çalışıyoruz .Gittiğimiz her yerde de insanların çok olumlu tepkisiyle karşılaşıyoruz. Çünkü temel anlamda insanlar artık Osmangazi’de anlayışın değişmesini istiyorlar. Bu durumun daha fazla mümkün olmadığını ifade ediyorlar.

**** Yine onun  üzerinden soruda İstanbul’da Ankara’da ki seçim yarışını basından, televizyonlardan ,anketlerden takip edebiliyoruz ama Osmangazi ile ilgili anket çalışmalarını göremiyoruz.Anketler  nasıl gidiyor diye de yine sorular gelmiş başkanım?

İLGİ GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL

— Osmangazi’de iyiyiz ,hem Osmangazi’de hem de büyükşehirde durumumuz çok iyi.Anketler iyi tepkiler iyi seçimi kazanacağımızı düşünüyoruz ,inanıyoruz sahada bunu gösteriyor. Tabii ki 31 Mart seçimini görmeden bir şey demek mümkün değil. Neticede en büyük anket her zaman sandıktır, sandıktan çıkmadan bir şey söylemek mümkün değil ama hem anketlerin hem sahanın hem de bize olan ilginin çok yüksek olduğunu söyleyebilirim.

*** Yine birçok okuyucumuz sizin   göreve gelmeniz durumunda işte ilk 3-5 önemli projeleriniz neler diye gelmiş bunlarla ilgili acaba bize kısa kısa bilgiler verebilir misiniz?

KENTSEL DÖNÜŞÜM EN ÖNEMLİ BAŞLIK

—- Biz 2 hafta önce proje tanıtım toplantısı yaptık, lansmanımızı yaptık. Orada 9-10 başlığımız vardı ve orada birinci başlığımız Bursa biliyorsunuz deprem kuşağı kentsel dönüşümde en önemli başlık.Geçen sene 6 Şubat depremlerinde depremin ikinci günü Maraş’a gittim 21 gün kaldım.Elbistan’daydım ben orada gördüğümüz şehrin yapısı itibariyle Bursa’ya çok benzer dağın eteklerindeki bir ovadan oluşan suların olduğu Ceyhan nehrinin çıktığı bir bölge yeni yapılaşmaların dahi yerle bir olduğunu gördük orada. Dolayısıyla Bursa’ya uyarladığımızda yeni fay hatlarının  ortaya çıktığı, 1855 depreminden 150 yıl önce 1705 depreminin olduğu ortalama yani 150 yılda bir ortalama deprem ürettiğini düşünürsek 2005 yılında bu senenin dollduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla vaktimiz yok hızla kentsel dönüşüme hızla depreme dayanıklı binalara ve  yerleşkelere geçilmesi gerekiyor. Bunun içinde çalışmalarımızı projelerimizi yapıyoruz kentsel dönüşümdeki ana felsefe , ana fikir nedir? Oradaki temel prensip oranın kahrını çeken sıkıntısını çeken, çamurunu, yağmurunu, çıkmaz Sokağı derdini çeken insanların orayı güzelleştirdikten sonra oraya onların gelmesi temel felsefe bu. İşte görüyorsunuz Çiftliğe boş yere kentsel dönüşüm yapıldı oraya bakıyoruz şimdi Araplara   satılmış ,insanların ulaşamadığı bir kentsel dönüşüm görüyoruz. Kentsel dönüşüm bu demek değildir orayı hak eden oranının sıkıntılarını çeken insanların orası güzelleştiğinde eşiyle, dostuyla ,akrabasıyla oturması gereken hayatına devam eden bir kentsel dönüşüm olmalı.

KİPTAŞ BENZERİ BİR ŞİRKET KURACAĞIZ..!!

Sadece Depreme dayanıklı değil oranın sosyal yapısını, sosyal dokusunu bozmadan yapılması gereken bir kentsel dönüşüm hedefliyoruz.Bunu nasıl yapacağız. Birkaç modelimiz var İstanbul’daki Kiptaş benzeri bir şirket kurarak yapacağız.Kiptaş İstanbul’da biliyorsunuz 5 dairelik yere de kentsel dönüşüm yapıyor 500 dairelik yere de kentsel dönüşüm yapıyor. Bunun  ne  avantajı var?

1- Müteahhit kaçtı, yarım bıraktı endişesi yok.

2- Müteahhit malzemeden çaldı işte Bahçelievler’de izlemişsinizdir, eski site yıkılıyor yeni site yapılıyor, bir inşaat mühendisi ,kat maliki bir bakıyor ki eskisi yenisinden daha iyi. Dolayısıyla da şikayet ediyorlar durduruyorlar. Maalesef gelişen ortamdaki maliyet artışından dolayı bazı Müteahhitler bu yollara kaçabiliyor. Bunu engelliyor artı kat maliklerinin  bazen fark vermesi gerekiyor. Bununla ilgili kredi garantörü oluyor Kiptaş, elbette ödeme gücüne göre, böyle bir durumda eğer kat malikleri kredi çekme imkanı isteği arzuları varsa garanti olarak da Kiptaş orada.Bu bir model diğer bir model de yurt dışından sağlanan  kaynaklarla düşük kredilerle hiç müteahhiti sokmadan belediyenin kentsel dönüşüm yapması. Biliyorsunuz 1989 yılında Türkiye’de ilk kentsel dönüşümü yapan Murat Karayalçın’dır. Portakal Çiçeği Vadisi ,Dikmen Vadisi projelerinde, Batıkent projelerinde gecekonduluk şehrin merkezindeki yerleri bugün Ankara’nın en değerli yerleri haline getirmiş insanların oturmak için can attığı yerler haline  getirmiştir. Burada %35-40’lık müteahhit payını da vatandaşa vermiş yani 2-3 katlı kaçak yeriniz dahi olsa bire bir yer almışsınız karşılığında.İnsanların kentsel dönüşüm sonucunda sosyolojik olarak da mutlu oldukları bir kentsel dönüşüm modeli.

KREŞLER VE ALZHEİMER MERKEZLERİ AÇACAĞIZ

Hızlıca diğer Projelerimizden de bahsetmek isterim. Bugün iki tane askeri ücretli karı koca çalışan bir aile düşünün .Bu yükün altına nasıl girebilecekler.Dünkü toplantıda “aylık 15.000 lira kreşe ödediğini söyledi bir vatandaş.Bu yüzden bu kreşleri açacağız.Piyasanın en azından beşte biri kadar olacak ücreti,kesinlikle kar amaçlı değil oradaki dar gelirlilerin yararlanacağı çocuklarını güvenle bırakacakları kreşler olacak. Sadece maddi anlamda destek değil çocuklarımızın ülkesini seven, bayrağını seven, Atatürk’ü seven insanların yetiştirilmesi anlamında olacak bunları hızlı bir şekilde başlatacağız. Sonra Alzheimer Merkezleri var yine planlamamızda.Çünkü artık fabrikada üretilenleri yiyor insanlarımız topraktan ağaçtan değil bu da haklı olarak birçok hastalığı arttırıyor, alzheimeri  daha da fazla hızlı arttırıyor.

İKRAMLARIN ÜCRETSİZ OLDUĞU SOSYAL MEKANLAR

Yine 55 yaş üstü insanlarımıza ücretsiz çay kahve ikramların olacağı burada sosyalleşebilecekleri hobilerini yapabilecekleri arkadaşlarıyla oturup sohbet edebilecekleri mekanlar açacağız. Bu çok büyük bir ihtiyaç. Gelinen nokta budur maalesef. 55 yaş üstü olgun gençlerimize diyelim Çayın kahvenin ikramın ücretsiz olduğu böyle mekanlar açacağız yine diğer bir sıkıntı her mahalleye gittiğimde soruyorum ben madde bağımlılığı anormal derecede artmış durumda. Dün akşam Hamitler Mahallesi’ndeydik.Yine kahvede oturduğumuzda sorduk var mı diye en az 15-20 kişi var diye el kaldırdı.Daha yok diyen bir mahalle ile karşılaşmadık, internetten garantili satışlar var, zehirli madde satılıyor.

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE DÜNYANIN KULLANDIĞI YÖNTEM;AMATÖR SPORLARA TAM DESTEK

Geçenlerde bir gazetenin manşetindeydi bu bizim geleceğimiz ,gençler zehirleniyor, gençler ölüyor, hayatını kaybediyor ve gelecekleri mahvoluyor aslında hepimizin geleceği mahvoluyor.Dolayısıyla yerel yönetimler bununla ilgili ne yapabilir belediyeler buna nasıl çözüm bulabilir kafa yorduk bütün dünyanın burada bulduğu çözüm bütün dünyada Amatör Sporlar ,adı üzerinde delikanlı yani kanı kaynıyor onların enerjilerini atacak onları sporla hedef koyabilecekleri kendilerini hem sosyalleştirebilecekleri hem de bir başarıya doğru kendilerini yönlendirebilecekleri hem de bu kötü alışkanlıklardan Kurtarabilecek amatör sporları 3 koldan destekleyeceğiz,destek olacağız. Nedir bunlar?  1-Tesis desteği, çok yerde ne halı saha var ne spor salonu var hiçbir şey yok, bunlarla ilgili destek. 2- Malzeme desteği bugün çocuklara aileleri Eşofman, forma ,krampon alamıyorlar.Bir mahallemizde muhtar kendi imkanlarıyla 400 metrekarelik bir spor alanı yapmış 2. katta her türlü imkanı Olan kaymakamlıktan ve iş adamlarından da destek almış ve kirasınıda her ay cebinden veriyor ancak açamamış. Çünkü hocalar çocuk başı 750 lira para istemiş spor hocaları düşünün bir aile  750 lira parayı veremiyor.2 tane oraya spor Akademisi’nden genç çocuğu alıp başlatsalar dı  bugün sadece bir  Mahallemizde  150-200 çocuğumuz spora gidecekti.Biz belediye olarak öncelikle amatör sporun her branşında 18 yaşa kadar asla Profesyonel anlamda değil amatör sporda çocuklarımızın hep yanında olacağız onların spora başlaması sporda başarılı olması için elimizden geleni yapacağız.

BURSASPORUN SÜPER LİGE ÇIKMASI İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ..!!

Geçtiğimiz haftalarda Bursa profesyonel futbol antrenörleri Derneğini ziyaret ettik hocalarımızla birlikte olduk.Aslında Bursaspor’un düşmesi demek Bursa’nın da küme düşmesi anlamına geliyor.Matematiksel olarak bir şansı var İnşallah düşmez 3. lige düşerse de Yiğit düştüğü yerden kalkar Bursaspor’un tekrardan Süper Lig’e çıkması için her türlü desteği vereceğiz.Oralara para vermekle bu işler  olmuyor doğru bir felsefe üretmezseniz, doğru bir proje üretmezseniz  milyarlarca lira akıtsanız dahi sonuç alamazsınız. Buradaki mantık o gelecek yönetimin, yerel yöneticilerin, şehrin dinamiklerinin, sanayicilerinin, iş adamlarının  doğru anlamda destek olmasıdır. Biz de bu anlamda elimizden geleni yapacağız.

OSMANGAZİ KAHVERENGİ TABELALIDIR..!!

Ve bir diğer başlığımız Turizm bunu birçok yerde söylüyorum.Çevre yolunda İstanbul’dan Bursa’ya doğru gelirken tabelaları görürsünüz Yıldırım, Nilüfer, Mudanya, Osmangazi bunların bir tanesi kahverengi tabelalıdır.Osmangazi tabelası neden kahverengi  tabela? Tarihi ve turistik mahalleri ihtiva eder. Yani Osmangazi Bursa’dır Bursa Osmangazi’dir.Milattan önce 1.200’lü  yıllara dayanan Bitinia’dan Bursa’ya 1326’da Fetih ile Osmanlı’ya daha sonra Cumhuriyet’e çok önemli yer teşkil eden Bursa ve merkezide  Osmangazi’dir. Tarihi Hanlar bölgesi, Tahtakale, padişahların türbeleri ,Hisar, Kaleiçi ,Muradiye buraları çok değerli. Hep söylerim Kraliçe Elizabeth geldiğinde nereye gitti Kozahan’a gitti gidip bir AVM gezmedi.Gidip  İpek Han’dan bir İpek şal  aldı, Kozahan’da kahve içti. Buraların maalesef üzerine toz kaplanmış durumda. Sabahları 9-10’da gidin otobüsler gelir insanları bırakır, akşamları da 5-6 gibi insanları geri alır yolda da kek dağıtırlar restaurantlara bile faydası olmaz, bu kuru kalabalıktan ziyade Old City Avrupa’daki gibi “eski şehir” yapıp insanların restoranlarda, kafeteryalarda, el emeği göz nuru Bursa’nın kültürünü yansıtan değerlerini satın aldığı, Bursa’nın gezek  kültürü vardır, dağ yöresinde danışık kültürü vardır bunları yaşadığı kültürü gördüğü aynı zamanda Butik otelleri ile oranın Restorasyonuyla da para bıraktığı…. Bugün  Macaristan’a gidin size bir folklor gecesi yaparlar geyik eti yedirirler, Folklor kıyafeti yöresel gece yaparlar alırlar 100 Euronuzu.

UNESCO’NUN LİSTESİNDE AMA

Turizm gelir arttırdığı zaman Bursa’ya para bıraktığı zaman bir anlam ifade eder. Bursa’da konaklama süresi 1.8 gün. Yani adam sabah geliyor, İşini görüyor ,kalıyor,ertesi gün akşam bile olmadan gidiyor. Bunu değiştirmek zorundasınız.Çünkü tarihte kültür de burada işte tarihi Hanlar bölgesi UNESCO tarihi kültür miras listesindedir. İstanbul Kapalıçarşı değildir. Bursa Kapalı Çarşı ve Hanlar bölgesi UNESCO tarihi kültür miras listesindedir koruma listesindedir. Ancak akşam üstü saat 7’den sonra Kapalıçarşı’ya gidin sanki ölü  bir şehir gibi olur. Işıklar kapanır terk edilmiş bir yer gibi olur öyle bir yerin neredeyse 24 saat yaşaması gerekiyor.Biz Tarihi Hanlar Birliği Başkanı, Kapalı Çarşı Birliği Başkanı, Fidan Han Kozahan hepsi ile görüştük hepsi buralar  yaşasın  istiyorlar. Oraların masrafları giderleri yüksek 8 saat 6 saat çalışıyorsun aynı masraf ancak burası 12 saat 14 saat çalışılırsa daha fazla çalışıldığında tabii daha fazla döviz girdisi elde edilmiş olacak ,daha fazla insan çalışacak bunlarla ilgili kafa yoruyoruz.

TARIM ÖNEMLİ BİR KONU BAŞLIĞIMIZ

Yine başka bir konu başlığımız Tarım. Osman Gazi’nin 19 Dağ Köyü ,17 Ova Köyü, 36 Köyü var. Ova köylerinde siyah incir ,zeytin ağırlıklı.Dağ köylerinde çilek, vişne, kiraz, fasulye gibi sebzeler ağırlıklı.Tahtakale köylü pazarını  tekrar açacağız. Yani köyünde üretimini yapan teyze amca genç aracı olmadan gelip ürününü Eski Tahtakale  köylü pazarında tekrar satışa koyacaklar. Bursalı tüketiciler de günlük taze ürünlere  fiyatı şişmeden burada  ulaşabilecekler. Bunlara nasıl destekler vereceğiz Osmangazi’de onlarca restoran var her gün onlarca ton yemek çöpe atılıyor bunları toplayıp kompost gübre yapacağız. Bu gübreyi  maliyetine vereceğiz.Bugün gübrenin çuvalı 1.100 lira 1200 lira rakamları yuvarlayarak söylüyorum 100 lira gibi bir maliyetle çiftçilerimize vereceğiz. Daha sonra Laboratuvar desteği vereceğiz. Toprak analizlerini yapacağız dijital noktalar koyarak, dijital nokta merkezleri oluşturacağız,bir aplikasyonla telefona indirerek o gün don mu gelecek, kuraklık mı olacak, yağış mı gelecek ,ilacı ne zaman atması gerekiyor, gübreyi fazla mı atıyor, az mı atıyor, gerekli mi atıyor, gereksiz mi atıyor. Bunları ölçecek bir Ziraat desteği vereceğiz veterinerlik desteği vereceğiz. Bunları Gazi Tarım A.Ş ile yapacağız Neden Gazi Tarım, Osman Gazi’nin Gazisi, bugün bayrakların dalgalanmasını sağlayan ,ezanların okunmasını sağlayan, düzgün bir şekilde nefes almamızı sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gazisini birleştirerek Gazi Tarım a.ş’den bu destekleri vereceğiz .

**** Erkan başkanım tabi röportajımız bayağı uzadı son olarak buradan Osmangazi’de yaşayan bir milyona yakın insanımıza ne gibi mesajlar vermek istersiniz neler söylemek istersiniz?

31 MART’TAKİ SEÇİM  “YEREL SEÇİM”..!!

—- Aileler mutsuz, Gençler Gelecek kaygısı yaşıyor. Dövizin durumunu işte Sizler de görüyorsunuz. Kontrol tamamen kaçmış gibi gözüküyor. İlk projemiz İnsanları mutlu etmek. İnsanlarda bir anlayış değişikliği yaparak Osmangazi’de olmaktan mutlu olan insanlar yaratmak. Gençler akşam oldu mu Yıldırım’dan, Osmangazi’den Nilüfer’e doğru gidiyor trafik artıyor, sonra gece tekrardan dönüyorlar, Niye?  Çünkü orada sosyal donatı alanları, nefes alma alanları var ,insanlar orada kendilerini mutlu hissediyor. Halbuki burası şehrin Merkezi buranın yaşam olarak 3000 yıllık tarihi kültürü olan bir yer. Hak etmediği bir toz kapladı Osmangazi’nin  üzerinde, bu tozu kaldıracağız ve insanların mutlu olarak yaşayacağı bir şehir haline getireceğiz. O yüzden bu defa Osmangazi bu defa Erkan Aydın diyoruz. Yerel seçim olmasına rağmen iktidar partisi adayları kendilerine  değil Parti liderine  destek isteyerek sanki bu genel seçimmiş algısı yaratarak, Cumhurbaşkanına olan saygısını sevgisini kullanıp yerelde onun şemsiyesi ile seçime girmek istiyor o yüzden biz bu sefer Osmangazi diyoruz ki; Bu defa Osmangazi ile ilgilen. Buranın çöp sorunu, yol sorunu, asfalt sorunu Ankara’dan yapılmayacak buradan Osmangazi Belediyesi’nden yapılacak. O yüzden birincisi  Osmangazi Belediyesi diyoruz, ikincisi bu defa Erkan Aydın diyoruz. Ankara’yı da biliyoruz uluslararası destek anlamında da Osmangazi’yi de biliyoruz sokak sokak biliyoruz bu bizim üçüncü  adaylığımız bu minvalde de başarılı olursak 31 Mart’ta çok hızlı bir şekilde projelerimizi hayata geçireceğiz. Son olarak ben buradan başta  Osmangazi’de yaşayan insanlarımız olmak üzere Bursa’da yaşayan ,yurt genelinde yaşayan herkese Bursa’dan sevgilerimi ,selamlarımı gönderiyorum, esenlikler diliyorum.Diyerek sözlerini tamamladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ