Zirvede Haber

Bursa’da 8 Mart’ta tapu mağduru kadınlardan eylem!

Bursa’da 8 Mart’ta tapu mağduru kadınlardan eylem!

Bursa’da geçtiğimiz günlerde basın açıklaması yaparak mağduriyetlerini dile getirirken karşı tarafın biber gazı saldırısına maruz kalan Osmangazi Evleri mağduru kadınlar, Kent Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi.

2014 yılında yapımı tamamlanan Osmangazi Evleri’nde müteahhit firma Akkoçlar İnşaat ve arsa sahipleri arasında 10 yıldır devam eden anlaşmazlıklar nedeniyle tapusunu alamayan 55 aile, Kent Meydanı önünde basın açıklaması düzenledi. 8 Mart Dünya Kadın Hakları Günü’ne denk gelen eylemde kadınlar, tapularına kavuşmak için yetkilileri göreve çağırdı.

Mağdurlar adına açıklama yapan Av. Osman Atalay Akman, yaşanan süreci şöyle anlattı:

ARSA SAHİPLERİ VE MÜTEAHHİT ARASINDA 2007’DE SÖZLEŞME İMZALANDI

11/04/2007 tarihinde Akkoçlar İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ile arsa sahipleri arasında, “Gayrimenkul Satış Vaadi ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi” yapılmıştır diyerek sözlerine başlayan Avukat Osman Atalay Akman, “Sözleşme gereği en az 200 daire ve 110 m2 yüz ölçümüne sahip olmak üzere ve taşınmaz maliklerine 200 daireden 57 tanesinin verilmesi ve imar durumunda olası artışlardan yüzde 35’ini maliklere vermek şartı ile taşınmaz üzerinde site inşa etmek üzere Akkoçlar İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. vaad ve taahhüt etmiştir” dedi.

MÜTEAHHİT, DAİRELERİ ARSA SAHİPLERİNİN ÜZERİNE YAPTI

Akman, “Akkoçlar İnşaat Taahhüt Sanayi Ticaret ve Turizm Ltd. Şti., arsa sahipleri ile noterde yaptıkları sözleşmede belirtilen şartları yerine getirip inşaatı yüzde 99 oranında tamamlamış ve anlaşmış oldukları dairelerin tamamını ‘arsa sahipleri adına’ tapuda tescil ettirerek teslim etmiştir.

Akkoçlar İnşaat Taahhüt Sanayi Ticaret ve Turizm Ltd. Şti. kendisine kalan Bursa İli Osmangazi İlçesi Sırameşeler Mahallesi 2402 Ada 358 Parselde bulunan daireleri, Türk Borçlar Kanunu 184’üncü madde kapsamında hazırlanan, “Konut Satış Sözleşmeleri” gereğince daire bedelleri müvekkillerimiz tarafından Akkoçlar İnşaat Taahhüt Sanayi Ticaret ve Turizm Ltd. Şti. ödenmiş, Akkoçlar İnşaat tarafından da daireler müvekkillerimizin kullanımı amacıyla kendilerine teslim edilmiştir. Müvekkillerimiz bu konutlarda yaklaşık on yıldır malik sıfatıyla oturmakta, aidatlarını ve demirbaş ödemelerini yapmaktadır” diye konuştu.

MÜTEAHHİT VE ARSA SAHİPLERİ ARASINDA İHTİLAF ÇIKTI

Sorunun kaynağının müvekkilleri değil, müteahhit ve arsa sahipleri olduğunun altını çizen Akman, “Ancak müteahhit ile arsa sahipleri aralarındaki çeşitli husumetler ve anlaşmazlıklar nedeniyle tek kuruş dahi borcu bulunmayan müvekkillere tapu devirlerini arsa sahipleri tarafından gerçekleştirilmemiştir. Müvekkiller tarafından satış bedeli ödenen dairelerin tapu devirleri bugün, yarın denilerek ve müvekkillere bağlı olmayan sorunlar dile getirilerek bugüne değin ertelenmiştir” şeklinde konuştu.

TAPULARINA KAVUŞMAK İÇİN DAVA AÇTILAR

Müvekkillerin mağduriyeti sonlandırmak adına dava yoluna gittiğini belirten Akman, “Tapu devirlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla Bursa 1. Tüketici Mahkemesinde dava açılmıştır. Söz konusu dava derdest durumdadır ve alınan Bilirkişi Raporunda sitenin yüzde 99 oranında tamamlandığı ve tüm tapuların arsa sahipleri adına tescil edildiği tespit edilmiştir” dedi.

NOTERDEN GELEN İHTARNAME İLE EVLERİNDEN KOVULMAK İSTENDİLER

Müvekkillerinin noter kanalıyla gelen ihtarname ile evlerinden kovulmak istendiğine değinen Akman, “Bu defa arsa sahipleri tarafından yaklaşık 10 yıldır müvekkillerin bu konutlarda malik sıfatıyla oturdukları, tüm aidat ve demirbaş ödemelerin yine bu sıfatla yapıldığı bilinmesine rağmen müvekkillere oturdukları konutu 7 gün içerisinde boşaltma, 500.000 TL bugüne kadar işlemiş ecri misil bedeli ve 25.000 TL ecri misil tazminatı ödenmesi yönünde ihbarname gönderilmiştir.

Bu insanlar borcunu ödemiş, kıt kanaatle bir konut alabilmişlerdir.

Arsa sahipleri ile müteahhit arasındaki anlaşmazlığın tarafı müvekkiller değildir. Bunu her iki tarafta çok iyi bilmektedir. Müvekkiller 10 yıl boyunca bu konutlarda malik sıfatıyla oturmuşlar, bugüne değin hiç kimse müvekkillerin bu konutları haksız işgal ettiklerini iddia dahi etmemiştir” ifadelerini kullandı.

“MÜTEAHHİT ŞİRKETİ TASFİYE ETMEYE ÇALIŞIYOR”

Müteahhitin şirketi tasfiye etmeye çalıştığına dikkat çeken Akman, “Madem bu konutlar sorunlu idi arsa sahipleri neden bu konutların satışına ve müvekkillerin bunca yıl oturumuna izin vermiştir. Madem haksız bir şekilde işgal ediyorlardı neden sitenin birçok ihtiyacı bu insanlar tarafından karşılanmış ve aidat, demirbaş ödemeleri alınmıştır. Söz konusu müteahhit şirket tasfiyesini istemiş ve ortadan kaybolmanın yollarını aramakta, arsa sahipleri ise haksız ve hukuksuz bir şekilde bu insanları kimi zaman sözlü olarak kimi zaman ihtarname gibi hukuki argümanları kullanarak müvekkilleri evsiz bırakmakla tehdit etmektedir” diye belirtti.

YETKİLİLERE SESLENDİ!

Yetkililere seslenen Akman sözlerini şöyle tamamladı:
“Osmangazi Evlerinin sorunu hukuki olduğu kadar toplumsal da bir sorundur. Yerel Seçimin yaklaştığı şu günlerde siyaset makamını çözümün bir parçası olmaya ve yetkilileri göreve davet ediyoruz!”

 

BİR KEZ DAHA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR

Basın açıklamasının ardından Bursa Adliyesi’ne sessiz yürüyüş gerçekleştiren mağdurlar bir kez daha müteahhit firma ve bir önceki basın açıklamasında biber gazlı saldırıda bulunup biri çocuk yedisi kadın olmak üzere sekiz kişiyi hastanelik eden arsa sahipleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

BİBER GAZI İLE SALDIRIYA MARUZ KALDILAR

Olay geçtiğimiz Pazar günü Osmangazi İlçesi, Sırameşeler Mahallesi’nde bulunan Osmangazi Evleri bahçesinde meydana geldi. 2014 yılından beri mahkeme sürecinde olan, müteahhit ve arsa sahipleri arasında yaşanan ihtilaf nedeniyle borçları olmamasına rağmen on yıldır mülk sahibi olarak ikamet ettikleri evlerinden kovulmak istenen onlarca mağdur, sitenin bahçesinde basın açıklaması düzenledi. Sorun yaşanılan arsa sahiplerinin basın açıklamasına müdahale etmeye çalışmasıyla çıkan arbedede müdahaleci grup biber gazı sıktı. Biber gazından etkilenen biri çocuk , yedisi kadın toplam sekiz kişi hastaneye kaldırılırken her iki grup birbirinden şikayetçi olmuştu.

MÜTEAHHİT DAHA ÖNCE DEVLET OKULUNU SATILIĞA ÇIKARMIŞTI

Aynı müteahhit, Osmangazi Evleri’nin hemen yanındaki Mehmet Zahit Korku Ortaokulu ve Demirtaşpaşa Endustri Meslek Lisesi’ni satılığa çıkarmış, olay ülkede geniş yankı bulmuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ