Zirvede Haber

ARAÇ KM DÜŞÜRME DAVASI

ARAÇ KM DÜŞÜRME DAVASI

Araç km düşürme davası, kilometre sayacı/göstergesi düşürüldükten sonra satılan ve kilometrenin düşürüldüğünün aracı satın alan tarafından bilinmediği hallerde açılan bir dava türüdür. Araç kilometresinin düşürülmesi ve kilometre sayacı ile oynanmış olması aynı zamanda Türk Ceza Kanunu kapsamında dolandırıcılık suçuna vücut vermektedir.

Kilometre düşürme davasında aracı satan taraf kilometrenin düşürüldüğünden haberi olmasa dahi bu ayıptan sorumlu olacaktır. Taraflar sorumsuzluk anlaşması yapmış olsa dahi satılan malın ayıplı çıkması halinde alıcı ayıba karşı tekeffül hükümlerine başvurarak seçimlik haklarını kullanamayacaktır. Ancak aracı satın alan kişi kilometrenin düşürüldüğünü biliyorsa bu davayı açamayacaktır.

Kilometresi düşürülmüş alan kişilerin Tüketici Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu kapsamında birtakım seçimlik hakları bulunmaktadır. Bu seçimlik haklar şu şekildedir:

1-Sözleşmedendönme,

2-Ayıplımalınücretsizonarılmasınıisteme,

3- Bedelden indirim talep etme,

4-Ayıplı malın, ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme.

Taraflar arasındaki hukuki ilişki tespit edilerek Tüketici Kanunu kapsamında mı yoksa Türk Borçlar Kanunu kapsamında mı seçimlik hakların kullanılacağı görevli ve yetkili mahkemenin tespiti bakımından oldukça büyük önem arz etmektedir. Kilometresi düşürülmüş bir araç satın aldıysanız ya da kilometresinin düşürüldüğünden haberiniz olmadan aracınızı satmış iseniz hak ve menfaat kayıplarının önüne geçmek için Ankara avukat hukuki desteği alarak dava sürecinin takip edilmesi gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ