Zirvede Haber

Ankara’da büyük buluşma! Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları kar kış demeden yollara düştü…

Ankara’da büyük buluşma! Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları kar kış demeden yollara düştü…

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları, günler öncesinden planladıkları ve çalışmalarını yaptıkları Ankara Anıtpark’taki Büyük Ankara Buluşması’nda bir araya geldi. Haklarını arayan binlerce mağdur ‘Çırak Stajyer TBMM’ye Sesleniyor’ mesajında buluştu. 3308 yasa mağdurları Ankara Anıtpark’ta meydanda buluştu. Türkiye-Staj ve Çırak Mağdurları Federasyonu Büyük Ankara Buluşması’nda, Anıtkabir ziyareti ardından Anıtpark’ta büyük bir miting düzenledi. 10.000 kişinin katıldığı mitingde mağdurlar mağduriyetinin çözümü için talepte bulundu.

Türkiye Staj ve Çırak Mağdurları Federasyon Başkanı Murat Bal, hükümete ve devlet yetkililerine 3308 sayılı yasanın meslek lisesi ve çıraklık meslek okullarının mağdur edilmesinde en büyük yasa maddesi olduğunun altını çizerek, sözde öğrencilerin sadece sağlık primlerinin ödenmesine rağmen, 1 yada 2 gün okulda eğitim gören gençler geri kalan günlerin hepsini iş yerlerinde çalışarak geçirmiş olduklarını, onlara verilen sigorta kartlarının emeklilikte de geçerli olduğunu söylenildiği halde okul yetkilileri çok şanslı olduklarını söylemesine rağmen,  günümüzde 3308 sayılı yasanın tamamıyla işverenin sigorta primi ödememesi için çalışanların da bürokrasinin oyuna getirmesinin temeli olduğunu, yerel seçim öncesi kesinlikle mağduriyetinin çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Aynı zamanda miting alanı çalışmaları ve organizasyonu için destek veren Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mahsur Yavaş’a organizasyona imza atanlar teşekkürlerini iletti. Alanda mağdur kitleyi desteklemek için gelen Gazi Meclisin Milletvekili Ömer Fethi Gürer de alanda mağdurlarla görüştü. Milletvekili Gürer; “TÜİK te stajyer ve çırakları çalışan gösterip emeklilikte öğrenci gösteren, bürokrasinin mağdurların sorununu muhakkak çözülmelidir.” dedi. TÜİK te işsizlik oranları açıklanırken meslek lisesi öğrencileri ve çıraklık meslek okulu öğrencileri çalışan sayılıyor, fakat sosyal güvenlik kurumundan çalışan görünmüyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulamanın olmadığı ve sadece Türkiye’de bu olgu geçerli.

Çırak Staj Federasyonu’ndan yapılan açıklama şöyle: “Staj ve Çıraklık mağdurlarını EYT çıktıktan sonra ortaya çıkan bir grup olarak düşünülmemesi gerekiyor. Hakkımız olmayan hiçbir şeyi istemiyoruz. E-Devlet’te gözüken ilk işe giriş tarihlerimizin emeklilikte de sayılacak şekilde sigortanın başlangıç tarihi olarak kabul edilmesini istiyoruz. O gün itibariyle bizim bilgimiz dışında eksik yatan primlerin sorumlusu biz değiliz, ortada fiili çalışma var, maaş aldık. Bu sorunu çözmek siyasilerin ve sosyal devletin görevi ve borcudur. Yerel seçimlerden önce staj ve çıraklık sigortası sorununun çözülmesi gerektiğini kaydeden Murat Bal, şöyle devam etti: “Çalışma hayatına erken yaşlarda başlayan staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının, staj ve çıraklık başlangıçları uzun vadeli sigorta koluna başlangıç sayılmasının zamanı geldi de geçiyor. Biz yıllardır bu mağduriyeti çözmeye çalışıyoruz.”

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ