Zirvede Haber

Enflasyon ve Düşük Ücretler Hepimizi Etkiliyor

Enflasyon ve Düşük Ücretler Hepimizi Etkiliyor

ASMMMO Başkanı Turgut Bahadır yaptığı yıl sonu değerlendirmesinde; 2023 yılı ülkemiz ve dünyamız için ne yazık ki acılarla dolu bir yıl olarak hafızalarımızda yer edinecek.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ilimizi vuran deprem, onbinlerce yurttaşımızın ölümüne neden olmuş, binlerce yurttaşımız yaralanmış, çok sayıda aile daha güvenli gördükleri illere göç etmiş, kentlerimizde büyük yıkımlar gerçekleşmiştir.

Büyük acılara neden olan depremle birlikte bir kez daha gördük ki, ülkemizde her an yıkıcı sonuçlar üretecek depremlerle yaşamak zorundayız. Bu gerçeğe rağmen depreme hazırlık ve deprem sonrası arama kurtarma faaliyetleri için yeterince önlem alındığını söyleyebilmek mümkün değil. Bilim insanlarının tüm uyarılarına rağmen olası bir İstanbul depremine yönelik önlemler konusunda yeterince hazırlık yapılmaması, ülkemizin geleceği konusunda hepimizde karamsar duygular oluşturmaktadır.

Yıkıcı depremin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen binlerce kişinin çadırlarda yaşıyor olması, kalıcı konutlar konusunda yaşanan eksiklikler, kış koşullarında büyük zorluklar yaşayan yurttaşlarımızın durumu hepimizi derinden üzmektedir.

ASMMMO olarak depremin hemen ardından üyelerimizle birlikte hızlı bir şekilde yardımları organize ederek süratle deprem bölgelerine götürmek, bir nebze de olsa acıya ortak olmak, dayanışma duygusunun ne kadar önemli olduğunu bizlere bir kez daha hatırlattı. Üst kuruluşumuz TÜRMOB 11 ilde tüm meslek mensuplarımıza ulaşmayı başararak, yaraların sarılmasına yardımcı oldu.

Yıkıcı depremde yaşamını yitirenlere rahmet, yakınlarına da bir kez daha sabır diliyoruz.

Yılın son günlerine yaklaşırken askerlerimizin terör saldırısı sonucu şehit edilmeleri bizleri bir kez daha can evimizden vurdu. 22 Aralık 2023 tarihinde Pençe Kilit Operasyonu sırasında terör örgütü saldırısı sonucu şehit olan askerlerimizi rahmetle anarken, tüm ulusumuza başsağlığı diliyoruz.

Filistin Halkının Yanındayız

Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. İsrail’in Gazze’de Filistin halkına karşı giriştiği soykırımda 18 binden fazla insan katledildi. Hastaneleri, ibadethaneleri, okulları vuran, çocuk, yaşlı, kadın demeden masum insanları katleden  gözü dönmüş İsrail hükümetinin saldırıları derhal son bulmalıdır.

Batılı devletlerin ve ABD’nin desteğiyle dozu her gün artan saldırılarla Filistin halkı ölüme, açlığa ve soykırıma uğruyor. Bu insanlık dramına karşı gerek ülkemizde gerek dünyanın bir çok ülkesinde vicdanlı insanlar sokaklarda İsrail terörünü lanetliyor. Bu saldırıların derhal son bulmasını katil Netanyahu’nun ve savaş kabinesinin insanlık ve savaş suçlarından yargılanmasını talep ediyoruz.

Enflasyon ve Düşük Ücretler Hepimizi Etkiliyor

Türkiye ekonomisi depremin etkisi ve son yıllarda alınan hatalı ekonomik kararın sonucunda 2023 yılında büyük problemler yaşadı. Enflasyon son 20 yılın zirvesine çıkarken, döviz kurlarındaki aşırı yükseliş, faizler konusunda yaşanan gelişmeler hepimizin hayatını zorlaştıran bir hal aldı.

Ücretlerin düşüklüğü, işsizlik, kira artışları, tüm dünyada gıda fiyatları düşerken ülkemizde artması ve hayat pahalılığı toplumun büyük bir kesimini son derece kötü şartlarda yaşamaya mahkum ediyor. Sağlıklı beslenme, çocukların gelişiminde görülen yetersiz beslenme bozuklukları toplumsal bir yara haline gelmiş bulunuyor.

Gençlerimizin işsizlik ve gelecek kaygısıyla yurt dışına gitme istekleri artarken, aralarında doktorlar, mühendisler, yazılımcılar gibi kalifiye işgücünün ülkemizden gitmesi hepimizi derinden endişelendiriyor.

Çalışan nüfusun yüzde 60’a varan büyük bir çoğunluğunun asgari ücret ve bir kademe üstünde düşük ücretler alması, emeklilerin zor yaşam koşulları, toplumun büyük bir bölümünü derinden etkilemektedir. Özellikle büyük kentlerdeki kira artışları içinden çıkılması zor bir duruma dönmüştür. Enflasyonla birlikte artan faiz oranları, emlak sektöründeki fahiş fiyat artışları,  büyük şehirlerde yaşayan yurttaşlarımızın ev sahibi olma hayallerini tuzla buz etmiştir.

Ülkemizin geleceği açısından büyük bir sorun teşkil eden göç sorunu ise kanayan bir yara olarak duruyor. Toplumsal barışımızı etkileyen bu durum neredeyse kanıksanmış görünüyor.

Cumhuriyetimizin 100. Yıl Coşkusu

Yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen, bu topraklara duyduğumuz sonsuz sevgi ve bir arada yaşamak isteği bizleri asla umutsuzluğa sevketmeyecektir.

Her şeye rağmen ülkemize, Anadolu insanına en ümitsiz anlarda bile yarattığı olağanüstü başarılara hep tanık olduk, bundan sonra da tanık olmaya devam edeceğiz.

İyimser olmamız için çok nedenimiz var.  Cumhuriyetin kazandırdığı ciddi eğitim altyapısıyla, modern dünyanın yeniliklerine uyum sağlama yeteneğiyle dolu bir gençliğin varlığı, ileriye yönelik iyimserliğimizin en önemli kaynağını oluşturuyor.

Cumhuriyetimizin 100. Yılını ülkemizin her köşesinde, sokağında, evlerde büyük bir coşkuyla kutladık.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün belirttiği ‘Çağdaş uygarlık seviyesi’ hedefi ilk günkü tazeliğini koruyor.

Ekonomik sorunlar karşısında planlı, üretime öncelik tanıyan, katma değeri yüksek ürünlere yönelen, sanayide ve tarımda üreteni teşvik eden, bilimsel gelişmeleri kullanan, girdi maliyetlerini en aza indirgeyecek destekleme politikalarıyla, ülkemizin çözümler üretecek potansiyele sahiptir.

Siyasi iradenin önceliklerini toplumun geniş kesimleri adına kullanması, ülkemiz açısından en yararlı sonucu getirecektir.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Sorunları Çözülmelidir

Ürettiği katma değerle ülke ekonomisine büyük katkılar sunan mesleğimizin sorunlarının her geçen gün arttığını söylemek zorundayız. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin en önemli sorunlarının başında ücretlerindeki artış oranlarının düşüklüğü gelmektedir.

Kira, elektrik, doğal gaz, büro giderleri, çalışanların maaşları, SGK primleri, kırtasiye sarf malzemelerinin yüksek oranlarda artmasına karşın, meslek mensuplarımızın ücretlerindeki artışlar son derece düşük kalmıştır.

2017 yılından 2023 yılına kadar geçen sürede asgari ücret 6,7 kat artarken,

Yine 2017 -2023 yılları arası sürede ÜFE artış oranı 8,65 kat iken,

2017-2023 (Ekim) yılları arası SMM hizmetleri ücreti değişim oranı 2,61 kat olmuştur. Aradaki fark tam 6,04 kattır.

Meslektaşlarımızın yaşadığı bu net kayıplarla mesleğimizi sürdürmemiz gittikçe zorlaşırken, yeni yılda yapılacak ücret artışının kayıplarımızın bir kısmını telafi edeceğini umuyoruz.

Kamu görevi icra eden meslektaşlarımızın, yeşil pasaport sahibi olmaları konusunda daha öncede duyurduğumuz talebimizi bir kez daha yineliyoruz.

Meslektaşlarımız adına Mali Tatil’in uygulanabilir olmasını, Meslek mensupları için, KDV-Gelir Vergisi çelişkisinin ortadan kaldırılmasını, diğer meslek erbaplarında olduğu gibi, KDV oranlarının indirilmesini, SMMM’lerin arabuluculuk yapabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin de bir an önce yapılmasını talep ediyoruz.

Yılın son günlerinde çıkartılan 7491 Sayılı Kanun’un 30, 31, 32, 33. Maddeleri ile KDV’de tahakkuk esasından tahsilat esasına geçmiş bulunulmaktadır. Bu uygulama KDV sistematiğine ters bir uygulamadır.

KDV tevfikatında her ayın 21’inde tahakkuk, 23’ünde ödeme yapılması söz konusudur. Aynı zamanda bu tarihler KDV Beyannamesi’nin öne çekilmesi anlamına gelir. Her ayın 23’ünde ödemeyi görmeden 1 nolu KDV beyannamesini yapamayacak olan meslek mensubu, ayın 28’ine kadar verilmesi gereken beyannameyi 5 gün içerisinde nasıl verecektir?

Mevcut koşullarda beyannameleri kabul edemeyen ve her beyan döneminde sıkıntı yaşatan Gelir İdaresi Başkanlığı bu durumun içinden nasıl çıkacak?

Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak için, bu durumun acilen düzeltilmesi gerekir.

Tüm bu duygu ve düşüncelerle yeni yılın ülkemize ve bölgemize barış ve huzur getirmesini diliyorum.

Tüm halkımızın ve meslektaşlarımızın yeni yılı kutlu olsun.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ