Zirvede Haber

KARTAL’DAN STAJ ve ÇIRAKLIK MAĞDURLARI TBMMYE SESLENDİ! “EMEKLİLİK BİZİMDE HAKKIMIZ!”

KARTAL’DAN STAJ ve ÇIRAKLIK MAĞDURLARI TBMMYE SESLENDİ! “EMEKLİLİK BİZİMDE HAKKIMIZ!”

Sigortalarının kısa vadeli yatması nedeniyle emeklilikte gecikme yaşayan staj ve çıraklık mağdurları Kartal Meydanı’nda ‘Büyük İstanbul Buluşması’ mitingi düzenledi. Türkiye’nin 81 ilinden mitinge katılan staj ve çıraklık mağdurları ‘İlk sigorta girişi başlangıç olsun’, ‘staja adalet’ sloganlarıyla taleplerini dile getirdi. Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyon Başkanı Murat Bal, “Bizim ana talebimiz staj ve çıraklık sigortası mağduriyetinin giderilmesidir. Bu mağduriyetin giderilmesi için de bir yasal düzenleme gerekiyor. Biz stajyer ve çıraklar olarak inanıyoruz ki bizim mağduriyetimiz yerel seçime kadar giderilecek. Yerel seçime kadar bir kanun beklentimiz var” dedi.

Mitingle ilgili olarak Bursa Staj Çırak Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Taner Tuncay; “Bizler 3308 yasası sosyal sigortalar 4A tescil mağdurları olarak sesimizi devlet büyüklerimize duyurmak için mücadelemizin ve mağduriyetimizin giderilmesi tüm gücümüzde çalışıyoruz. Hakkımızı alana kadar da mücadelemize devam edeceğiz. Bugün hükümetimiz devletimiz bu mağduriyeti en kısa sürede çözmelidir, geçmişin çocuk işçileri olan bizler o gün bizlere verilen sigorta kartının normal sigortalılık ve emeklilikte geçerli olduğunu sanıyorduk. Maalesef kısa kol uzun kol ayrımı varmış. Bizleri dönemin bürokrasisi bilgilendirme yapmadan herkese verilen sigorta kartını bizlere de vermesiyle beraber ve açıklama yapmadan “siz artık sigortalısınız” demesiyle bir mağduriyet oluşmuştur. Bu mağduriyetin de çözümü yine Gazi meclisimizdir. Bir yıl gibi kısa bir sürede Türkiye genelinde 22 dernek bir federasyon gibi hızlı bir örgütlenmeye geçmiş bulunmaktayız. Teşkilatlanma çalışmalarımızda devam etmektedir hedefimiz. 81 ilimizde teşkilatlanmak. Gerekirse siyasi parti kurup siyaseti kendimiz yapıp Türkiye’lerin işçileri olarak mazlumları olarak hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Çünkü bizler haklıyız ve mağduruz. Ülkemizde tüm mağdurların temeli işçi kesimidir.” dedi.

Başkan Taner Tuncay; “Maalesef 3308 Sayılı Kanun kapsamında işletmelere zorunlu olarak çalışmaya gönderilen stajyer ve çırakların o günkü sigorta girişleri bugün sigorta girişi olarak kabul edilmiyor. Bize ‘sizin sigortanız başladı’ denildi, ellerimize birer sigorta kartı verildi ama bugün itibariyle bunların işe girişleri geçersiz. Arkadaki numara geçerli hala aynı numarayla işlem görüyoruz ama kartın önündeki işe giriş tarihi geçersiz. Biz bugün İstanbul Kartal’dan sesimizi duyurmak istiyoruz. Ankara’ya, Gazi Meclis’e sesleniyoruz. Bizim mağduriyetimizi bir an önce giderin. Bizim ana talebimiz staj ve çıraklık sigortası mağduriyetinin giderilmesidir. Bu mağduriyetin giderilmesi için de bir yasal düzenleme gerekiyor. Bir an önce bizim yasamızı çıkarmaları gerekiyor. 3308 Sayılı Kanun kapsamındaki çırak ve stajyerlerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor. Biz stajyer ve çıraklar olarak inanıyoruz ki bizim mağduriyetimiz yerel seçime kadar giderilecek. Yerel seçime kadar bir kanun beklentimiz var. Mağduriyetimiz 3308 Sayılı Kanun’la birlikte bize verilen sigorta kartlarının geçersizliği. Bizim e-devletlerimizde 2 tane sigorta başlangıç tarihimiz görünüyor. Bir tanesi çıraklık bir tanesi de uzun dönem vade. Bize çocukken verilen o sigorta kartlarıyla birlikte ‘siz sigortalısınız’ dendi. Bugün görüyoruz ki o sigorta kartlarında yapılan sigortalar bizim için hiçbir anlam taşımıyormuş. Maalesef bunun mücadelesi için toplandık, sürekli bunu dillendiriyoruz. Günün sonunda inşallah bunu devlet büyüklerimiz de çözmek için gayret gösterirler. Çünkü bu konuyla ilgili çalışma yaptıklarını biliyoruz. Bizim bu konuda talebimiz şuydu; sigorta başlangıcımız bize verilen o kartlardaki tarihler olsun. Verdiğimiz önerilerden bir tanesi, ‘o dönem içerisinde sigortalarımızın ödemelerini biz yapalım, bunu biz karşılayalım devletimize yük olmayalım’ dedik, bekliyoruz” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ