Zirvede Haber

MÜŞKÜLE’DE ZEYTİN ELLE SEPETE TOPLANIR

MÜŞKÜLE’DE ZEYTİN ELLE SEPETE TOPLANIR

Zeytin toplarken mutlaka sepet ya da kovaya koymak gerekmektedir.

Zeytin önemli besinlerden biridir. Zeytin yetiştiricisi olmak da oldukça önemli ve dikkat gerektiren bir iş ve meslektir. Çünkü her şeyin zamanında ve doğru yapılması gerekmektedir.

İznik müşküle köyü Siyah incisi zeytini yıllarca Gemlik tüccarlarının arayıp tercih ettikleri bir zeytin Yalı boyu ve özellikle müşküle köyün iklimi ve verimli topraklarında yetişen zeytinlerde damak tadı ve nefaseti ile farklı bir tat ile sofralarımızı süsler. Köyde yetişen zeytinlerin çoğunu elle sepet ile toplanıp zeytin zedelenmeden işlem yapılır.

Müşkül Köyü Zeytin üreticileri Süleyman Bilir ve sanatçı dosttu Köy muhtarı Atakan Yağcı’da zeytinleri elle sepete toplamaktalar.

Zeytinlerin kabuklarının zarar görmemesi ve eti bol olan kısımlarda eziklerin oluşmaması için toplanırken özel hassasiyet gösterilmelidir. Bu durum enfeksiyonlara neden olup zeytin piyasasında da değerinin düşmesine yol açar.

Zeytin toplarken mutlaka sepet ya da kovaya koymak gerekmektedir.

Zeytinlerin doğru zamanda toplanmasına özel gösterilmelidir. Sofralık zeytin ise bir diğer ifadeyle kırma/çizme yeşil/siyah zeytinden bahsediyorsak bu tarz zeytinlerin

Ekim- Kasım gibi toplanabileceğini söylemek mümkündür. Sele zeytini ya da siyah salamura olacak zeytinler ise sıcaklık ve yağışa bağlı olarak Ekim ayından aralık ayına kadar toplanabilir.

Zeytinyağı üretiminde kullanılacak olan zeytinlerin ise tam ay ve mevsimi kesin olmamakla beraber zeytin ağacında hiç yeşil zeytin kalmadığında toplanmaktadır.

Sofralık ve yağlık zeytinler farklı şekillerde toplanmaktadır. Sofralık zeytinler daha dikkatli el ile toplanmalı ve zedelenmemelerine özen gösterilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ