Zirvede Haber

Türk Ortodoks Patrikhanesi’nden 100 yıl mesajı

Türk Ortodoks Patrikhanesi’nden 100 yıl mesajı

Cumhuriyetin 100. yılını büyük bir coşku ve mutlulukla kutlandığı aktarılan açıklamada, “Cumhuriyet, Türk’ün makus talihini tam bağımsızlığa açtığı yol ile yendiği, 7 düvele meydan okuyup kazandığı ve binlerce yıllık yurdu olan Anadolu’dan asla çıkmayacağını ispatladığı gündür. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Bu memleket, dünyanın beklemediği, asla ümid etmediği bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine, yüksek sahne oldu. Bu sahne 7 bin senelik, en aşağı, bir Türk beşiğidir. Beşik tabiatın rüzgarları ile sallandı; beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurları ile yıkandı. O çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvela korkar gibi oldu; sonra onlara alıştı; onları tabiatın babası tanıdı, onların oğlu oldu; Bir gün o tabiat çocuğu tabiat oldu; şimşek, yıldırım, güneş oldu; Türk oldu. Türk budur. Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.” denildi.

Cumhuriyetin kimsesiz bırakılmış Türklerin anası babası olduğu belirtilerek “Türk Ortodoks Patrikhanesi laiklik ve milliyetçilik ilkelerinin çelikleşmiş ifadesidir. İbadetini Türkçe icra eden, Türklüğünü asırlardır korumuş bir topluluktur. Türk’e yapılan zulümleri dünyaya haykırmış; Kurtuluş Savaşı ve Kıbrıs meselelerinde her zaman haklılığımızı dünyaya duyurmuş Papa Eftim’in torunu olarak, Cumhuriyetimizin yüzüncü yaşında karşınızda olmak benim için büyük bir onurdur. Türk Ortodoksları olarak, yolun en başından beri Mustafa Kemal Paşa’nın yanında olduk. Yurdumuzu bölüp parçalamak isteyenlere karşı göğüs gerdik; mücadelemizden bir gün bile geri adım atmadık. Türklük bilinciyle yüzlerce yıldır bu toprakları evimiz yaptık. Hristiyanı Müslümanı, Milli Mücadele’de omuz omuza mücadele ettik. Kimliğimizi ve dilimizi asla unutmadık. Mensup olduğumuz uygarlığı gittiğimiz her yere taşıdık; her yerde haykırdık; her yerde savunduk. Cumhuriyet, kimsesiz bırakılmış Türklerin anası-babası oldu.” ifadelerine yer verildi.

Türk Ortodoks Patrikhanesi’nden yapılan açıklamada, Cumhuriyetin yurtta sulh cihanda sulh için çok mücadele verdiği kaydedildi. Açıklamanın devmaında şunlar aktardı: “Cumhuriyet, Anadolu ve Trakya’yı kalkındırdı; iş verdi, aş verdi, fabrikalar açtı, üretim tesisleri için projeler geliştirip Türk halkına her imkanı sağladı. Cumhuriyet, kültür ve sanatın banisi oldu; Dünya devletlerine Türk’ü tanıttı. Cumhuriyet, yurtta sulh cihanda sulh için çok mücadele verdi. Çok savaştı, cepheden cepheye sürüldü, binlerce Türk’ün kanı toprağa karıştı ama mücadelesi barış ve özgürlüğü içindi. Cumhuriyet, kadına değer verdi; omuzlar üstünde göklere yükseltti. Cumhuriyet, Türk çocuğunun başındaki şefkatli el oldu; onu okuttu, büyüttü, başarılı olması için çabaladı. Cumhuriyet, sayısız bilim insanı yetiştirdi; insanlığa umut oldu. Cumhuriyet, Türk’ü bir güneş gibi küllerinden yeniden doğurdu ve dünyayı ışığıyla aydınlattı. Ne denli yeniden büyük bir Kurtuluş mücadelesi veriyor olsak da ne yorgunluk ne de bıkkınlık hissediyoruz. Muhtaç olduğumuz kudretin damarlarımızdaki asil kanda mevcut olduğunu bilerek, dahili ve harici düşmanlara karşı içinde bulunduğumuz bu durumda hiçbir umutsuzluğa kapılmıyoruz. Papa Eftim’in, Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde dediği gibi: “Düşmanlarımızın her şeyi var, ancak bizim silah ve cephanemiz yok. Fakat göğsümüzde imanımız var, mutlaka kazanacağız. Yaşasın muzaffer Türk Ordusu!” Bugün de görüyoruz ki onların elinde yine her imkan varken bile biz sadece Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Cumhuriyeti savunma azmiyle çok daha güçlüyüz. O yüzden büyük bir coşkuyla, var gücümüzle haykırıyoruz: Yıldırımız, kasırgayız, dünyayı aydınlatan güneşiz! Yaşasın Cumhuriyet!”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ