Zirvede Haber

DOHADERN; Hayvanları Bir Meta Gibi Görüyorlar, Doğayı Katlediyorlar!

DOHADERN; Hayvanları Bir Meta Gibi Görüyorlar, Doğayı Katlediyorlar!

Kestel’de birkaç gün önce elektrik dağıtım merkezinin sebep olduğu yangın doğa severlerde yeni tartışmaların başlangıcı oldu. Doğal yaşam ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Veteriner Hekim İbrahim Tugay Ateş; doğanın vicdanını anlaşılamadığından yakınarak yakın gelecekte yaşanan 3 olayı örnek olarak verdi.

Başkan Ateş; ” Doğa ve içindeki canlıları artık bir nesle olarak görmekten vazgeçmeliyiz. Gaziantep’te çekildiği öne sürülen bir görüntü hızlıca sosyal medyada yayıldı. Görüntülerde 27 Y 4163 plakalı bir araç, arabasının arkasına bağladığı bir köpeği sürükleyerek gidiyor. Bu görüntü acilen araştırılsın ve bunu yapan kişi yakalanıp cezalandırılsın. Hayvana şiddete artık caydırıcı cezalar istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı nesli tükenme tehlikesi altında olan Bolu’daki 14 kızıl geyiğin 408 bin lira karşılığında avına izin verdi. Başka bir canlıyı öldürmenin turizmi, ihalesi, sporu, hobisi olamaz.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, “2023-2024 Av Yılı Av Turizmi Uygulama Talimatı Ek Karar”ını yayımladı. Kararda 31 Mart 2024 tarihine kadar uygulanacak avcılık talimatları verildi. Ek karar kapsamında 9. Orman Bölge Müdürlüğü içerisinde yer alan Bolu’da da kızıl geyik avına izin verildiği görüldü.   Mudurnu Sırçalı, Kıbrıscık, Seben Merkez ve Seben Taşlıyayla bölgelerinde toplamda 14 kızıl geyiğin avına, ücret karşılığı izin verilecek. Kıbrıscık’taki 3 kızıl geyik için 120 bin, Mudurnu Sırçalı’daki 4 kızıl geyik için 104 bin, Seben Merkez’deki 4 kızıl geyik için 104 bin ve Seben Taşlıyayla’daki 3 kızıl geyik için 80 bin lira avlanma ücreti belirlendi. Doğa sporu adı verilerek yapılan ihale derhal durdurulmalıdır. Japonya’da her yıl yapılan yunus avı, iki hafta önce yine başladı. Binlerce yunus körfeze sıkıştırılarak kürek ve baltalarla öldürülüyor. Eğer böyle devam ederse, yunus nesli tükenmeye başlayacak. Bu vahşetin önlenmesi için uluslararası bir kampanya başlatıldı. Denizin en zeki canlıları yunusları korumak insanların görevidir.

Bu üç örnekte gördüğünüz gibi doğa canlıları öldürülüyor, öldürülmesine göz yumuluyor. Şimdi soruyorum. Allah yarattığı varlıklara acımayan onları katleden insanoğluna acır mı? Doğal afetler yaşandığında diyoruz ki; Allah beterinden sakınsın. Zaman doğayı ve içindeki canlıları koruma zamanıdır.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ