Zirvede Haber

2 varlık yöneticisinden biri, müşterileri için kripto tutuyor

2 varlık yöneticisinden biri, müşterileri için kripto tutuyor
Artan kurumsal ve büyük yatırımcı ilgisi, son dönemde kripto ekosisteminin gündeminde kendine yer ediniyor. ABD, Avrupa ve Birleşik Krallık’ta yürütülen bir araştırma, her 2 varlık yöneticisinden birinin, müşterilerinin hesaplarında dijital varlık tuttuğunu ortaya koyarak bu durumu destekliyor.
Kurumsal ve yüksek hacimli işlemler yapan büyük yatırımcıların kripto para birimlerine yönelik ilgisinin artış eğiliminde olduğu, güncel bir araştırmayla ortaya kondu. Özellikle ABD merkezli yerleşik yatırım ve portföy yönetimi şirketlerinin Bitcoin tabanlı bir borsa yatırım fonu (ETF) kuruluşuna yönelik başvuruları sonrası konuşulmaya başlanan dijital varlıklara yönelik yükselen kurumsal yatırımcı ilgisi, ABD, Birleşik Krallık ve Avrupa’da 60 yatırım şirketiyle yürütülen bir araştırmanın sonuçlarıyla da teyit edilmiş oldu. Finansal hizmetler endüstrisine içgörüler sağlayan Coalition Greenwich ve Amberdata tarafından yürütülen araştırma, varlık yönetimi şirketlerinin %48’inin müşterileri için kripto ve dijital varlık yönettiğini gösterdi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Gate.io Türkiye Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu, “Büyük ekonomilerde dijital varlık regülasyonlarına ilişkin açık bir çerçeve olmasa da kurumsal yatırımcılar kripto konusunda oldukça iyimser görünüyor. Bu veri, dijital varlıkların ayaklarının birkaç yıl öncesine kıyasla bugün yere çok daha sağlam bastığını gösteriyor” dedi.

4 yatırım şirketinden birinde dijital varlık yöneticileri görev alıyor

Söz konusu araştırmada dikkat çeken bulgulardan biri de, geleneksel yatırım şirketlerindeki pozisyon dağılımlarına ilişkin veri oldu. Raporda, ABD, Avrupa ve Birleşik Krallık pazarlarında faaliyet gösteren 60 şirketin %25’inin, şirketlerinde dijital varlık yöneticileri istihdam ettikleri görüldü. Öte yandan henüz bu konuda çalışanları olmayan şirketlerin de 12 ay içinde dijital varlıklara ilişkin kapasitelerini artırmaya yönelik ilgilerinin olduğu tespit edildi.

Dünyanın önde gelen varlık ve portföy yönetimi şirketlerinin bu ilgisinin, mevcut dijital varlık yöneticisi istihdamını üçte bir oranında artıracağının öngörüldüğünü söyleyen Sevcan Dedeoğlu, “Varlık yönetimi şirketlerinin yol haritası, kurumsal yatırımcı ilgisinin önümüzdeki dönemde de artacağına işaret ediyor. Özellikle son dönemde ABD’de kripto para borsalarına yönelik artan baskılara rağmen geleceğe dair pozitif bir hava seziliyor” diye konuştu.

2 şirketten biri regülasyonlardan şikayetçi  

Araştırma kapsamında önde gelen 60 varlık yönetimi şirketine, henüz dijital varlık hizmeti sunmama gerekçeleri de soruldu. 2 şirketten biri, bu soruya yanıt olarak “düzenleyici engelleri” cevabını verirken, kriptonun doğasını, vergiyle ilgili belirsiz düzenlemeleri, güvenlik kaygılarını gerekçe gösteren katılımcılar da oldu.

Düzenleyicilerin atacağı adımların şu noktada oldukça önemli olduğunu kaydeden Sevcan Dedeoğlu “Gate.io Türkiye olarak bir süredir Youtube’da ve çeşitli mecralarda katıldığımız yayınlarda da sık sık sözünü ettiğimiz Bitcoin ETF konusu, bu alandaki en etkili gelişmelerden biri olabilir. BlackRock’ın ETF başvurusu sonrası Bitcoin bir boğa koşusu gerçekleştirerek 31 bin doların üzerine çıkmıştı. Bu gibi kurumsal konuların neticelenmesi ve regülasyon çerçevesinin netleşmesi, piyasalar için belirleyici olacak. Dünyaca ünlü geleneksel varlık yöneticileri, merkezi borsaların önümüzdeki beş yıl içinde büyümesini bekliyor” ifadelerini kullandı.

Kurumsal yatırımcılar için özel ürünler geliştiriyor 

1.700’ü aşkın kripto para biriminin alım satımına olanak tanıyan ve 13 milyonu aşkın kullanıcıya sahip bir kripto para borsası olduklarını hatırlatan Gate.io Türkiye Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Gate.io çatısı altında kurumsal müşteriler için de özel çözümler sunuyoruz. Spot ve vadeli işlem piyasalarında alım satım işlemlerinde cazip indirimler sunan Likidite Programı, riskten korunma ve diğer ticari faaliyetler için Ödünç Verme Hizmeti, kurumsal dijital varlıkların depolanması ve yönetilmesi için Saklama ve Varlık Yönetimi, komisyoncular için API çözümleri gibi kurumsal ürünlerimizle son derece iddialıyız.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ