Zirvede Haber

TALAT DUYMAZ; “HEDEFİMİZ GLOBAL OLMAK”..!!

TALAT DUYMAZ; “HEDEFİMİZ GLOBAL OLMAK”..!!

Bursa’mızın ve  ülkemizin sektörünün öncü kuruluşlarından olan Kadet Kalıp Makine’nin Genel Müdürü, değerli iş insanı, Sayın Talat Duymaz ile birçok konuyu ele aldığımız merak  edilen sorulara  cevap bulduğumuz kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

****Talat  Bey bizleri ,ekibimizi iş yerinizde  konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Sosyal medyadan  Kadet Kalıp’a  konuk olacağımızı söylediğimizde de oradan da birçok soru aldık. Fakat sorularımıza geçmeden önce Kadet Kalıp Makine’nin kuruluşu bugünlere  geliş süreci ile ilgili bizlere bilgi verirseniz sevinirim?

—–Öncelikle bizlere böylesine güzel bir fırsat tanımış olmanızdan dolayı size Elif Hanım’a bütün ekibinize teşekkür etmek isterim. Kadet Kalıp 2007 yılında kurulmuş bir firmadır, o yıl Kadet Kalıp’ı  benim ustam kurmuş.  Beni yetiştiren bana mesleği öğreten ustam Özcan Özdemir beyefendi kurmuştur. Biz de kendisi ile yıllarca gerek yurt içinde gerek yurt dışında birçok projelerde birlikte çalıştık, daha sonra ustamız yaş itibariyle ve artık yılların verdiği yorgunluktan dolayı biz de onun ilk çırakları ve ilk  yetiştirdiği elemanlar olarak direk bana teklif etti “Artık ben yoruldum sana devredeyim” dedi.Biz de kendisinden devraldık firmayı, 2012 yılında. 2012 yılından sonra biz zaten gerek Bursa piyasası olsun, gerek İstanbul ,gerek Kocaeli Otomotiv sektöründeki bütün firmalar bizi isim olarak tanıdığı için biz de aynı isim altında devam ettiğimiz için kendimizi piyasaya adapte etmemiz zor olmadı. Sonuçta ustamızla birlikte hareket ettiğimiz için o dönemlerde  bizde bir tabir vardır ‘sağ kolum’ sağ kolu olduğumuz için o yüzden bizi de şahıs olarak tanıyorlardı. Bizi bu şekilde tanımış oldukları için pek zorlanmadık açıkçası.

KADET KALIP’IN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ EMİN ELLERDE.!!

Seçkin Duymaz büyük oğlum, Seçkin kalıpçıdır ,meslekten gelmedir, ben onu çekirdekten temelden yetiştirdim.Kalıp sektörüne hakimdir, kalıp sektörünü genelde o yönetir. Küçük  oğlum Sinan Duymaz bilgisayar mühendisi ,aynı zamanda yazılımcı, Uludağ Üniversitesi’nden mezun oldu. Bir de kızımız var 16 yaşında o da Sağlık Meslek Lisesinde okuyor şu anda son sınıfta.O da üniversitede aramızda konuşuyoruz ideali yurt dışında eğitim görmek istiyor.Onun da yurt dışında büyük ihtimalle İdari Bilimler Bölümü üzerine  okutmak istiyoruz.Yabancı dil ağırlıklı yetişmesi de elbette tercihimiz. Bu anlamda firmamızın bugünü ve geleceğinin de garanti altında olduğunu  söyleyebilirim.

Daha sonrasında genellikle kurumsal firmalarla işte Coşkunöz Holding, Beyçelik Holding daha sonra Pres Metal, Durmazlar Makine gibi bu firmalarla ticari ilişkilerimizi başlattık. Bu arada İstanbul’daki, Kocaeli’deki firmalarla da ilişkilerimizi başlattık. Bu çalışmalardan sonra, yurt içinden ziyade yurt dışı projelere başladık.Şu anda 18 ülkede çalışan ekiplerimiz var. Dönem dönem elbette bu çalışmalar değişiyor. Bir ülkede işimiz bitiyor diğer ülkeye geçiyoruz ,diğer ülkede işimiz bittikten sonra bir diğer  ülkeye geçiyoruz, proje bazlı çalışmaktayız.Böylelikle  18 ülkede projelerimiz devam etmekte. Şu anda Fransa, Slovenya, Rusya, Slovakya başta olmak üzere 6 ülkede aktif olarak çalışılmakta, sürekli onlarla irtibat halindeyiz.

KADET KURUMSAL HİZMETLER DEVREYE GİRDİ..!!

Bu arada bizi firma olarak tanıyan ve iş yaptığımız firmalar bizden değişik alanlarda talepleri olmaya başladı. Yani kısaca şöyle açıklayabilirim. Biz kalıp yapıyoruz otomobillerin kaporta aksamının seri olarak basıldığı preslere bağlanıp basıldığı kalıpları üretiyoruz. Biz  bu faaliyetleri yaparken genelde otomotiv  firmalarından bu firmalardaki yetkili arkadaşlardan bize biz sizin firmanızdan memnunuz, bizim  pres operatörü ihtiyacımız var  siz bize temin edebilir misiniz gibi ya da kalıpları boyamak için boyacı ,üretimde çalışmak için gazaltı kaynakçıları bu şekilde otomotiv sektöründe çeşitli alanlarda bu şekilde talepler gelmeye başlayınca. Bizde Kadet Kalıp’ın yanına Kadet Kurumsal hizmetler adında ayrı bir birim açtık 2021 yılında faaliyetlerimize  başladık  Kadet Kurumsal hizmetler olarak. Biz de kendi içimizde bir şekilde görev paylaşımı da yaptık burada. İşte firmalarla görüşmeler, firmaların taleplerinin  değerlendirilmesi, firmalardan gelen arkadaşların  ağırlanması,toplantılar, onlarla birebir görüşmelerin  yanı sıra sosyal medyada İŞKUR üzerinden bu tür firmalardan eleman tedariği yapmaya çalışıyorlar. Yani işverenle işe ihtiyacı olan arkadaşları bir araya getirerek istihdam sağlamaya çalışıyoruz ve ülkemize de aynı zamanda istihdam  anlamında destek sağlamış oluyoruz .Bunun yanında yıllık tahmini söylüyorum tam net olmamakla birlikte bu şartlarda yurt dışından ülkeye bu şekilde 500 bin euro kadar döviz girişi oluyor. Sürekli yurt dışı çalıştığımız için aynı zamanda yurt dışına ihracat yapıyoruz, bu ihracatımızda kalıp bazında oluyor bu ne şekilde oluyor. Yurt dışından bize proje gönderiliyor Biz o projeyi değerlendiriyoruz bize diyorlar ki ‘bu kalıbı yapın bitirin komple paketleyin gönderin’. Biz de o kalıbı hem kendi firmamızda hem de sektördeki diğer firmalara yaptırıyoruz. Montajlarını yapıyoruz aynı zamanda yurt dışından o projeleri alarak yurt içindeki diğer o firmalara sektörlere de böylelikle iş  imkanı sağlamış oluyoruz. Mesela Rusya’dan bir kalıp projesi alıyorum. 10 tane kalıp alıyorum Mesela biz anlaşmasını o şekilde yapıyoruz biz o 10 tane kalıbın ben burada dökümünü bizim yerli, ülkemizin insanlarına  döktürüyoruz.Onun  standart malzemelerini genellikle yerli malzemelerden kullanıyoruz.Burada işte CNC’ciler İşlemesini yapıyor kaynakçılar kaynağını yapıyor, haliyle ülkemizde bir iş imkanı sektöre oluşmuş oluyor. Yurt dışındaki bu döviz de otomatikman bizim aracılığımızla tüm piyasaya dağılmış oluyor.

AMACIMIZ HEP BİRLİKTE KAZANMAK,HEP BİRLİKTE PAYLAŞMAK..!!

Aynı zamanda direkt yurt dışındaki firmalara biz iş gücü olarak da yardımcı oluyoruz.Bunu da şöyle anlatayım Fransa’da şu anda 18 tane arkadaşımız çalışıyor. Bizim ekibimizden orada büyük bir proje var, O projede Fransa’daki bizim kurulu şirketimizden talep ediyorlar, bizde buradan o şirketimiz aracılığıyla oraya onların yapamayacağı onların yetişemediği işlerde biz  teknik destek veriyoruz. Teknik destek vererek oradan bize bir gelir geliyor. Bu gelir de haliyle Türkiye ekonomisine girmiş oluyor, ekonomimiz kazanmış oluyor.Temel olarak amacımız kazanmak değil hep birlikte kazanmak, hep birlikte paylaşmak.

150 KİŞİLİK EKİBİMİZLE ÖZVERİLİ BİR ŞEKİLDE HİZMET EDİYORUZ..!!

Yurtiçi ve yurt dışı olarak toplamda 150’ye yakın bir ekibimiz bulunmakta. bunların hemen hemen 30’u beyaz yaka olarak çalışan arkadaşlarımız.Bu arkadaşlarımız çalıştığımız firmalarda formendir ,vardiya amiridir böyle  bir oluşumumuz var. Bizde kesinlikle merdiven altı  sistem  yok.Oturmuş bir sistemimiz var çalışan arkadaşlarımız başındaki amirini bilir. Amir üstündeki formenini bilir, bu şekilde bir sistemimiz var.Bu şekilde 30 kişi olarak beyaz yaka şeklinde görev yapıyor. Onun haricinde de 120 civarında da çalışanımız  mavi yaka  şeklinde çalışmalar yürütmektedir.

**** Talat  Bey siz biraz özetlediniz ama işte sorularda da ne gibi üretimler neler yaptığınızla ilgili birçok soru gelmiş?

—– Bizim esas işimiz kalıp yapmak.Nasıl yapıyoruz. Nasıl anlatayım size sizin anlayacağınız dilden mesela Oyak Renault firması diyor ki bana benim diyor 30 tane kalıbım var bu kalıpları bana yapar mısın? Biz oraya teklif veriyoruz Oyak Renault  firmasına diyoruz ki biz senin 30 tane kalıbını şu fiyata yaparız. Oradan işi götürüp komple alıyoruz kendi atölyemizde bunu işletiyoruz kalıp halinde onların istediği ürün haline getiriyoruz ve Oyak Renault’a götürüyoruz. Oyak Renault’un kendi sistemi İçerisinde adapte ederek üretimini sağlıyoruz onlar direkt yaptığımız kalıpları makinalara bağlayarak direkt üretim yapıyorlar bizim temelde yaptığımız iş bu.

FİRMA OLARAK BAYANLARA ÇOK DEĞER VERİYORUZ..!!

Firma olarak bayanlara da çok değer veriyoruz, ekibimizde birçok bayan çalışanımız var. Şu anda artık bayanlarımız bayağı bir üretken hepsi nasıl tarif edilir bilmiyorum ama Çalışkan, canla başla çalışıyorlar. Bir de görmüş olduğumuz kadarıyla bayan kalıpçılar çok daha güzel üretim yapıyorlar. İşlerinde daha itinalılar. Sadece kalıp tarafında değil kaynak yapan bile bayanlarımız  var. Ev ekonomisine  katkı vermek açısından bu anlamda birçok bayan çalışanımız da var.

**** Güzel bir ivmeyle 2023 yılına varmış bulunmaktasınız. Talat bey peki bundan sonra gelecek anlamında hedeflerinizde neler var?

YURT DIŞI ŞİRKET AĞIMIZI GENİŞLETMEK İSTİYORUZ..!!

—-Daha çok hedefimiz yurt dışı. Yurt dışında şu an zaten halihazırda bulunan iki ülkede Fas Krallığı ve Fransa’da şirketlerimiz var. Bu şirket ağımızı genişletmek istiyoruz. Gelecekteki hedeflerimiz anlamında daha çok mesela şimdi Güney Kore hedefimizde, sonrasında Slovenya hedefimiz. Bu ülkelerde de şirketlerimizi kurarak aynı isim altında ve böylelikle global olmak  yurt dışında işler yapıp ülkemize bunu kazandırmak istiyoruz.Ve insanımızın daha çok yurt dışında ufkunu açmak bize mesela çok genç arkadaşımız var şu an ekibimizle birlikte yurt dışında çalışan insanlar dar alanda olduğu zaman hani ben şunu her zaman söylerim. Genç arkadaşlarıma tavsiye ederim ben kendim de çok ülkede görev yapmış insan olarak biz dağ yöresi insanıyız, bunu temelden söylemek gerekirse, biz belli bir çerçevede çalışırız. Balığı fanusun içine koyduğun zaman, onun bileceği ortam sadece o kadar bir yerdir ama onu oradan alıp daha büyük bir akvaryuma koyduğunuzda onun alanı daha farklı olur ufka açılır ya da o balığı alıp denize koyduğunuz zaman çok daha farklı görüş açısı olur. Bu şekilde düşünüyorum.Mesela bizim bu yurt dışındaki bütün firmalarla bu bağlantıları yapıyoruz bu bağlantıları kurmak her babayiğidin harcı değil, meşakkatli işler.

35 YILLIK SEKTÖR TECRÜBESİ DE ELBETTE ÇOK ÖNEMLİ..!!

Bir de bu arada ben kendim 35 yıldır kalıpçıyım bu sektör içerisinde geçmişten gelen bir kişiliğin oturması var şu anda mesela yurt dışındaki çoğu firmanın başında olan insanlar projelerin başında olan insanlar geçmişte hepsi bizim elimizden geçmiş gençlerdir. Onlar da bizi  hep sevip sayarlar sağ olsunlar.Bu anlamda bağlantı kurmamız da kolay oluyor. Bu da bir geçmişten gelen bir karşı tarafa verdiğimiz güvenden ötürü bizim kişiliğimize dair. Gençlerimiz Türkiye içerisinde belli bir çerçevede kazançlarını elde etmek varken şimdi bütün dünyaya açılabiliyorlar bu dünyaya açılabildiklerinde mesela Fransa’ya gidiyoruz Fransa’da bizimle birlikte çalışırken diğer firmaların yetkilileri bizim kardeşlerimizi görüyor Sonrasında o yetkililer bizim kardeşlerimize sahip çıkmaya çalışıyorlar biz bu kardeşlerimizin önünü kapatmıyoruz isterlerse gidebiliyorlar.Önlerini kesinlikle kesme amacı gütmüyoruz. Biz kimseye kısıtlama koymuyoruz bizim esas amacımız ülke ekonomisine daha çok katkı vermek dünyaya açılmak. Elbette kendi vatanımızdaki işletmeleri de ihmal etmeden onların ihtiyaçlarını  gidererek daha büyümek daha Global olmak, hedeflerimiz bunlar.

****Birkaç tane özel soru gelmiş bir gününüz nasıl geçer varsa,oluyorsa boş zamanınız da neler yaparsınız diye. Bu konuyla ilgili neler söylersiniz Talat bey bizlere?

—- Genelde günümüz işle geçer, sabah erken kalkıyorum genelde her sabah 6.30’da ayakta olurum. Bu kesindir yani. Kahvaltıdan sonra ofisimize geçeriz 8.30’da işbaşı yaparız herkes burada olur. Günlük faaliyetlerimizi sürdürüyoruz genelde ben çok fazla burada duramam genelde firmalarla görüşürüm piyasanın nabzını kontrol ederim. Onun haricinde akşam 6 gibi falan işimiz biter gençlerin işi bazen uzayabiliyor.  9-10’a kadar.Sonra bizim çok böyle aksiyonlu sosyal yaşantımız pek yok. Dedim ya işte dağlıyız kendi köy derneğimiz var, lokalimiz var orada arkadaşlarımızla sohbet ederiz onun yanında Dağder’le  yakın ilişki içerisindeyiz.Onlarla zaman geçiririz. Biraz balık avcılığı var bizde hobi anlamında sadece.Kocasu’ya gideriz, Çanakkale’de büyük bir baraj var orada oraya gideriz orada da gerçekten çok güzel balık oluyor. Ama genelde benim şöyle bir huyum var 10 tane balık yakaladığımda  9’unu geri salarım sadece birini alır getiririm 🙂 öyle bir heyecanı yaşamak istediğim bir balıkçılık da diyebilirim aslında.

****Yine başarılı bir iş insanı bu yollardan geçmiş bir insan olarak gençlere neler önerirsiniz peki Talat Bey?

İŞ VERENLER DE BİRAZ FEDAKARLIK YAPMALI..!!

—–Şu anda benim bildiğim arkadaşların bana aksettirdiği, en az  20-25 tane firma CNC Tezgah, CNC freze, CNC Kontrol paneli makinelerin operatörü talepleri var.Şu gün bana 50 tane CNC operatörü gelsin en fazla 3 gün içerisinde işbaşı yaptırabilirim ama yok.Ama maalesef ben bu konuda değinmeden geçemeyeceğim.Mesela firma bana diyor ki ‘CNC Operatörüne ihtiyacım var’ Tamam diyoruz bu pozisyonda çalışan bir genç arkadaşımız 2 yıllık üniversite mezunu arkadaşımız geliyor. Bunun eğitimini almış aynı zamanda eğitimini bitirdikten sonra gitmiş küçük sanayide ya da değişik firmalarda pratiğini yapmış artık kendini hazırlanmış artık operatör olmuş bir gencimiz var.Ben firmalara ‘ ben sana CNC operatörü üniversite mezunu ya da lise mezunu operatör vereyim göndereyim sana siz ne kadar maaş vereceksiniz diyorum’ bu genç ne kazanacak senden. Şimdi diyorlar ki işte 13.000 gibi para verelim 12.500 yani asgari ücretin bir tık üstünü verelim gibi rakamlarla geliyorlar  bize. Ben de gençlerimize bakıyorum şu hayat şartlarında bir genç 22 – 23-25 yaşında askerden gelmiş ve yıllarca tahsilini yapmış artık kendini  hayata hazırlayacak bu gencin yerine koyuyorum kendimi.Bu genç 13.000 değil 15.000 maaş alsa  ki firmalar buralara bile çıkmıyorlar. Zaten bu 13.000 genç delikanlının kendi temel ihtiyaçlarını karşılayabilir anca.Bu genç geleceğini hazırlaması için evlenmesi gerekiyor ev kiralaması gerekiyor vs.

Gençlerde bir karamsarlık var ve hatta ve hatta çoğu genç normal  liselere gitmiyorlar artık açıktan okumak istiyorlar üniversiteye hazırlanmak için hem bir taraftan çalışayım hem bir taraftan açıktan okuyayım diye düşünerek.Onun yanı sıra  yurt dışına gitmek isteyen gençler var.Türkiye’deki gelir düzeyinin az olması çalışanlar açısından mesela 20 sene önceki gençlik gibi değil şimdiki gençlik. İnternet yok Global değildik bu kadar 20-30 sene öncesi ama şimdiki genç bütün diğer dünyayı  görebiliyor hayatı biliyor neyin ne olduğunu biliyor. Aslında meslek edinmiş gençlerimiz çok çalışkan çok üretken ama bu  ekonomik şeyler gençlerimizi çok karamsar hale getirdi.Ve yine milyonlarca genç üniversite kapılarında buna ben de anlam veremiyorum 4 yıllık üniversiteyi bitiriyor hayatın içine giriyor ama gidiyor bir firmaya gel ben sana 13 lira 14 lira 12 lira maaş vereyim diyorlar.Bu genç o kadar yılını harcamış kendini yetiştirmiş sadece eğitim açısından  bakmayalım gençlerin ailelerine de bakalım ama ekonomik  şartlar bu kadar düşük olunca bunun ismini de koyamıyorum aslında yani çok zor bir durumda kalmış oluyor gençler maalesef.

USTA-ÇIRAK İLİŞKİLERİ ARTIK YOK..!!

Diğer taraftan meslek edinme anlamında da gençler daha çok demir ile çelikle yağla pasla pek ilgilenmek istemiyorlar.Gençler pek tercih etmek istemiyorlar bu kalıp,vs  gibi işleri ,meslekleri aileler de pek  istemiyor. Herkes istiyor ki benim oğlum rahat masa başında çalışsın  kravatlı, rahat bir ortamda olsun yağlı paslı  olmasın gibi bu tür tercih de bulunuyorlar.Şu anda sadece kalıp sektörü olarak değil otomotiv sektörü gerçek anlamda işi bilen ustalar bulmakta zorlanıyor ve çekirdekten arkadan gelen de yok. Eskiden sizinde söylemiş olduğunuz gibi usta çırak ilişkileri de vardı artık bu Usta Çırak ilişkileri de yok. Oradan  yetişen bir genç  nesil yok.

PARA KAZANMAM LAZIM,SEBAT ETMEM LAZIM DİYEN YOK..!!

Şu an bile benim ustam bizimle birlikte çalışıyor, Her platformda her nerede olursak olalım biz bize de olsak lüks ortamda bile olsak ben her karşılaştığım zaman hemen mutlaka elini  öperim ve oturduğum yerden kalkarım saygıda hiçbir zaman kusur etmem böyle olması lazım bizim yetiştirme tarzımız böyleydi.Bu tür ilişkiler vardı, maalesef  yok artık .Usta Çırak ilişkisi olmadığı için tabii bunlar da bitti artık. Ayrıca tabii birçok mahallelerde kahvelere bakın,  gençler oralarda yoğunlukla oturuyorlar biliyorsunuz onların  çoğu işsiz çalışmıyor ama arkalarında annesi babası büyük babası vesaire var arkasında cebine harçlık koyan bir güvencesi  olunca çalışacak gençde  bulamıyorsun, maalesef bu duruma gelmiş durumdayız.Mutlaka bu durumdan çıkılması ve gençlerin daha aktif bir hale gelmesi şart. Dediğim gibi hem alttan yetişen yok ,Hem de artık çalışacak insan da yok.Arkada güvence olduğu için boşver çalışmasam da olur diyebiliyor.Geliyor bu işi beğenmiyor adam 3 gün sonra çekip gidiyor. Eskiden  biz iş bulduğumuz zaman sebat ederdik çalışırdık, gayret ederdik ama şimdi adam bakıyor en ufak bir şey de bırakıp gidebiliyor. Ben bunu yapmak zorundayım parayı kazanmak zorundayım diye düşünen yok, eski zamanlardaki gibi.

TÜM TÜRKİYE’YE SELAM OLSUN..!!

***Talat  Bey röportajımız bayağı uzadı sonuna gelmiş bulunmaktayız son olarak buradan neler söylemek istersiniz ne gibi mesajlar vermek istersiniz?

—– Az önce de uzun uzadıya anlatmış olduğum üzere Kadet Kalıp ve Kadet Kurumsal Hizmetler olarak amacımız para kazanmak değil kazandıklarımızı hep birlikte paylaşmak amacı gütmekteyiz. Ve bu doğrultuda da çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ben son olarak buradan başta dağ yöresinde yaşayan insanlarımız olmak üzere tüm Bursalılara ve 85 milyon Türk insanına Bursa’dan Kadet Kalıp ve Kadet Kurumsal Hizmetler’den sevgilerimi selamlarımı gönderiyorum, herkese esenlikler diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.

Bursa’mızın sevilen iş insanlarından, tanınmış simalarından  Genel Müdür Talat  Duymaz’a , Şirket içi çalışmalarında güzel bir görev bölümü  yaparak  babalarına büyük destek sağlayan oğulları  Seçkin Duymaz ve Sinan Duymaz’a bundan sonraki çalışmalarında ve gelecek hedeflerinde bizlerde başarılar diliyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ