Zirvede Haber

Bu Seferde Hürriyetliler Kıbrıs’ta Seslerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Duyurmaya Çalıştı!

Bu Seferde Hürriyetliler Kıbrıs’ta Seslerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Duyurmaya Çalıştı!

Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Hürriyet köyü sakinleri, Bütünşehir Yasası ile ellerinden alınarak parsel parsel satılan tapulu arazileri için mücadele başlatmıştı. Bu topraklarda tarım ve hayvancılık yapmak isteyen köylüler her siyasi partinin kapısını çaldı Ocak 2023’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kadar ulaşmayı başardı. Ancak geçen 6 ayda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “çözün bu işi, köylülere topraklarını geri verin” talimatına rağmen sorun çözülmeyince soluğu KKTC’de alan köylüler bu seferde seslerini yavru vatandan duyurmaya çalıştı. Hürriyet Köyü Kadın ve Gençlik Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Efe; ” 20 Temmuz KKTC barış harekatında ve KKTC Yeni hava limanında yine Cumhurbaşkanımıza kendimizi köyümüzün uğradığı haksızlığı hatırlatma olanağı bulduk KKTC Barış harekatı ce yeni hava limanı açılışına katılan Cumhurbaşkanımıza bir kez daha sesimizi duyurmaya çalıştık Cumhurbaşkanı korumaları pankartlarımızı açtığımızda yanımıza defalarca ayrı ayrı gelerek bilgi aldılar. Hazırladığımız mektup ve dosyalarımızı aldıktan sonra konu ile ilgili bilgi ve not aldılar.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Bulgaristan’dan göç eden Hürriyet köylüleri, 1951 yılında anavatana sığınarak Taşpınar Köyü sınırları içindeki 12 bin dönümlük Haydar Ağa Çiftliği’ni satın alarak 1955’te köye dönüştürmüş. Söz konusu arazinin 5 bin 700 dönümü; otlakiye, kavaklık, odun tedariki, cami, okul, öğretmen lojmanı, mezarlık yeri olarak kullanılmak üzere hisseli parsel olarak tapuda 201 hane arasında paylaşılmış.

2014 yılında çıkartılan Bütünşehir Yasası’yla birlikte, köy tüzel kişiliği üzerinde olan 5 bin 700 dönümlük arazi, bu kez ilçe belediyesine geçti. Diğer pek çok köyde yapıldığı gibi arazileri kooperatif kurup üzerine devretmeyen Hürriyetliler; yasa çıktıktan sonra yargıya başvurdu. açılan davanın ardından bazı vatandaşlar da başka koldan yeni davalar açtı ancak davalar yürütülemedi. Köylüden teminatlar istendi, ama köylüye ağır geldi.

Karacabey Belediyesi tarafından; 150 dönümünün TEKNOSAB’a hibe edildiğini, 150 dönümünün Emir-Koop’a, 250 dönümünün de ismi gizli tutulan bir şahsa satıldığını aktardı. Hürriyet Köyü sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık olabilmesi için kendi hakkından feragat ederek otlaklığını ayırmıştır. 1978’de köy tüzel kişiliğine geçirilen bu alan 6360 kanunu altında ezilmiş ve bu statüdeki yerler belediyelerce satılmaktadır. Biz anayasada bir düzeltme istiyoruz, Türkiye’de emsali tek fakat mağduru çok olan bu yasanın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ