Zirvede Haber

Robotik Cerrahiyle Yaşama Tutundu

Robotik Cerrahiyle Yaşama Tutundu

İzmir Özel Sağlık Hastanesi Genel Cerrahi Uzm. Op. Dr. Özgür Çavdaroğlu, kanser türleri arasında görülme sıklığı 3’üncü sırada bulunan kolorektal (kalın bağırsak) kanserinde robotik cerrahiyle başarılı operasyonlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

İzmir de yaşayan 74 yaşındaki Rıfat Tümay’a başarılı bir robotik kolon kanseri operasyonu gerçekleştirdiklerini belirten Op. Dr. Özgür Çavdaroğlu, hastayı eski sağlığına kavuşturduklarını ifade etti.

Op. Dr. Özgür Çavdaroğlu, “ Rıfat Tümay’ın kolon kanseri tanısından sonra eksik kalan kolonoskopsini de tamamladık. Vücudun başka yerine yayılma var mı görebilmek adına taramalarını yaptık. Bunların yayılmadığını gördük. Hastamıza ameliyatın şeklini kapalı ve açık yöntemlerle olabileceğini anlattık. Hastayla birlikte robotik yöntemin uygun olduğuna karar verdik. Kanserli olan kalın bağırsak segmentini, öncesi ve sonrasını lenf nodlarıyla birlikte çıkararak Robotik yöntemle bölgeyi temizledik. Patoloji sonucunda lenf nodlarında yayılımın olmadığını ve kalın bağırsak duvarını geçmediğini gördüğümüz için hastamızın kemoterapi almasına da gerek kalmadı. Bu kanser vakasını sadece robotik cerrahi yöntemiyle tedavi etmiş olduk” diye konuştu.

ROBOTİK CERRAHİ, BİR ÇOK AVANTAJ SUNUYOR

Robotik cerrahinin hem hastalara hem de hekimlere birçok avantaj sağladığını söyleyen Op. Dr. Özgür Çavdaroğlu şu bilgileri verdi: “Robotik cerrahi ya da robot yardımlı cerrahi, küçük kesilerden girilerek bazı ameliyatların gerçekleştirilmesi işlemidir. Hem hasta hem de cerrah için avantajları olan robotik cerrahide, el bileğini model almış kollar yardımıyla yüksek çözünürlüklü üç boyutlu görüntülerin eşliğinde cerrahi müdahale yapılmaktadır. Bu robotik sistemin üzerinde yer alan kollar, 7 kademeli serbest hareket etme özelliğine sahip küçük aletler olarak tanımlanabilir. İnsan eliyle yapılabilen manevralar kısıtlıyken robot kolları 540 derecelik açılarla hassas bir şekilde operasyon yapma imkanı sunar. Böylece daha dar ve küçük alanlara ulaşabiliriz. Robotik cerrahide el titremesi ortadan kalkar ve riskli bölgelerde oluşabilecek hataların da önüne geçilmiş olur. Geleneksel yöntemlere göre daha fazla hassasiyet, esneklik ve kontrol sağlayan bu teknoloji hekim hatasını en aza indirir. Küçük kesi ile gerçekleştirilen operasyon hastanın vücudundaki travma ve kanamayı da en aza indirger. Böylelikle hastanın iyileşme ve normal yaşamına dönme süresi de kısalır. Ameliyat sonrasında hasta ve hasta yakınları açısından avantaj sağlar ve operasyon başarısını da artırır”


KOLOREKTAL KANSERİNİN RİSK FAKTÖRLERİ

Kolorektal kanserini birçok farklı risk faktörünün tetikleyebildiği bilgisini veren Op. Dr. Özgür Çavdaroğlu şöyle devam etti: “Risk faktörleri arasında aşırı kilolu veya obez olmak, fiziksel olarak aktif olmamak, fazla miktarda işlenmiş veya işlenmemiş et tüketmek, sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı, alkol, diyabet ve insülin direncinin varlığı sayılmaktadır. Kolorektal kanseri ileri yaş, kişide kalın bağırsak poliplerinin ve kalın bağırsak kanseri öyküsünün bulunması, kalıtsal bir sendromun varlığı, Tip 2 diyabet hastası olunması gibi farklı risk faktörleri de bulunmaktadır. Bu kanser türünün belirtileri arasında genellikle, bağırsak alışkanlığının değişmesi, bağırsakta tam boşalmama hissi, parlak yada koyu kırmızı kanla karakterize rektal kanama, dışkının koyu kahverengi veya siyah görünmesine neden olabilecek kanın varlığı, karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikayeti. Bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı ile güçsüzlük ve yorgunluk gibi şikayetler sayılmaktadır”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ