Zirvede Haber

STAJ VE ÇIRAKLIKTAKİ İŞE GİRİŞ EMEKLİLİKTE DE GEÇECEK ŞEKİLDE İŞE GİRİŞ KABUL EDİLMELİ!

STAJ VE ÇIRAKLIKTAKİ İŞE GİRİŞ EMEKLİLİKTE DE GEÇECEK ŞEKİLDE İŞE GİRİŞ KABUL EDİLMELİ!

Çıraklık ve Staj Mağdurları seçimlerin hemen ertesinde seslerini duyuracak makam arıyor. Bursa Staj ve Çırak Mağdurları Derneği bu hafta sonunda seslerini duyuracak miting için son hazırlıklarını tamamlıyor. Dernekten yapılan yazılı açıklamada; “Staj ve çıraklık kısa vadeli sigorta kollarına tabi olduğu için o dönemde sadece hastalık ve meslek hastalığı primi ödenmiş, yaşlılık primi ödenmemiştir. Yaşlılık primi ödenmediğini STAJYER VE ÇIRAKLAR o dönemde açıklama yapılmadığı ve yanlış da yönlendirildikleri için bilmiyorlardı.

Ellerine verilen sigorta kartında bu konuda hiçbir bilgi olmamasına karşın üzerinde işe giriş ibaresi bulunmaktadır. Kartların üzerinde sigortalıya ait fotoğraf mevcut, kendilerine o dönemde verilen sigorta numarası mevcut halan o sigorta numaraları ile e-devlette işlem görmekteler.

Sigorta Kartların Okul Müdürleri ve Öğretmenler tarafından teslim edilirken “ Çok Şanslısınız Sigortanız başladı, Bu kartı kaybetmeyin Emeklilikte işinize yarayacak” ibaresi söylenerek teslim edilmiştir.

Şimdilerde ise söylenen Sağlık Hizmetinden yararlanmak için kartlar sizlere teslim edildi denmektedir.
Ancak; Stajyer ve Çıraklar o dönemlerde 16-17 yaşlarında oldukları için Anne ve Babasından Sigortalı olarak Sağlık hizmetinden yararlanabiliyorlardı. Kısacası sağlıktan yararlanmak için yapılan bir uygulama olması imkansızdır.
16.09.1986 tarihli 3308 sayılı meslek kanunu artık geçerliliğini yitirmiş ve birçok mağduriyete yol açan kanundur.

Eğer ‘’Meslek Lisesi Memleket meselesi ‘’ deniliyorsa bu ilkel yasanın mağdurlarının mağduriyetleri sonlandırılmalıdır.

Ellerinde sigorta kartı olan( kartta ilk işe giriş tarihi yaşlılık numarası ve bunun yanı sıra bu numaranızı sonraki işvereninize iletin ibaresi bulunan) ülkenin üreten ve çalışan emekçilerinin alın terinin hakları bir an önce verilmelidir.

Zaten Ana yasamızda eşitlik ilkesi 10. maddede düzenlenmiştir.

10. madde şöyle demektedir: “Herkes, dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
Sosyal Güvenlik sistemindeki bu adaletsizlik stajyerlik ve çıraklık yapmış emekçilerde kırgınlık ile birlikte devletine ve hükümetlerine karşı güvensizlik yaratmaktadır. Staj ve Çıraklık Numaraları/Tarihleri SGK başlangıcı kabul edildiğinde geçmişin ve geleceğin asıl emekçileri sorunlarının bitmesi ile birlikte devletine ve siyasilerine güvenleri artacak aynı zamanda ara eleman ve kalifiye eleman sıkıntısı çeken sanayii ve sanatkâr küçük esnafımızda bu teşvik ile bu sorunu aşacak, onlarda üretmeye devam edecek ve Üretime katkıları çoğalacaktır. Sanayilerde işverenler Çırak bulmakta çok zorlanıyor ve ara eleman yetiştiremiyorlar. Meslek Liselerinin önemi artacak ve Ülkemizde tercih edilir konuma gelecektir.

Bu konuda birkaç çarpıcı örnek ile bu haksızlığın boyutunu ve mağduriyeti anlatmak isteriz;

1. Yurtdışında staj yapan kişi Türkiye’ye geldiğinde eğer staj tarihini Türkiye’de tescil ettirmek isterse ikili anlaşmalar kanunların üzerinde olduğu için bunu SGK şu anda işleme alıyor. Kitledeki algıda “GURBETÇİNİN STAJI STAJDA BİZİMKİSİ DEĞİL Mİ?” oluyor Kendi vatandaşına sağlamadığı hakkı bir başka vatandaşa sağlamış oluyor.

2. Bilindiği gibi Kadın Doğum Borçlanması yapmak isteyen kardeşlerimiz eğer doğumdan önce işe girişleri yoksa Borçlanma talepleri kabul edilmiyor. Ancak normalde işe giriş kabul edilmeyen bu staj girişi kadın doğum borçlanmasında eğer kadının normal işe girişi yoksa bile işe giriş kabul ediliyor ve staj girişi üzerinden borçlanma talebi kabul ediliyor. Kitledeki algı da “YANYANA AYNI SIRALARDA OTURDUĞUMUZ KIZ ARKADAŞLARIMIZ GİBİ DOĞUM YAPAMADIGIMIZ İÇİN Mİ SUÇLUYUZ” şeklinde oluyor. Lise Sonrası üniversiteye öğrenim için giden bayanlar da bu mağduriyetin içinde yer alıyor.

3. Avukatların ve doktorların stajda geçen süreleri borçlanma kapsamında kabul ediliyor ve talep ederlerse o günlerini ”aynı tarihte geçerli şekilde” borçlanma hakkına sahipler. Bu en önemli nokta askerlik borçlanması gibi geri çekme vs şeklinde değil, çünkü bu asla ve asla haksızlığı bitirmez,
Ancak eğer staj/çıraklık yapıldığı tarihte olacak şekilde bir borçlanma olursa o zaman işe girişin de işe giriş kabul edilmesi şartıyla mağduriyet köklü olarak sonlandırılmış olur. Kitledeki algı ise şu şekilde “EĞER İŞE GİRİŞ TARİHİMİZ İŞE GİRİŞ OLARAK EMEKLİLİKTE DE GEÇERLİ OLACAK ŞEKİLDE KABUL EDİLECEKSE, DAHA SONRA O GÜNLERE DAİR BORÇLANMA HAKKI DA VERİLECEKSE, BİZ PARA DA ÖDEMEK İSTİYORUZ DEVLETİMİZ BU KADAR MI BİZİ ÖNEMSEMİYOR? BİR MÜLTECİ KADAR DEĞERİMİZ YOK MU?” şeklinde oluyor

4. Örneğin çıraklarımızı ele alalım. Bu kardeşlerimiz haftanın beş günü hafta içi işyerine gidiyor fiili çalışma halindeler, Cumartesi günleri de okula gidiyorlar. Peki biz soruyoruz madem fiili çalışma yok, madem bunlar kursiyer bursiyer, o zaman kim cumartesi okula gitmiş? Ve aynı kişi nasıl oluyor da beş gün çalışıyor madem öğrenci ise? Böyle olunca da Kitledeki algı “DEMEKKİ DEVLET UCUZ VE SİGORTASIZ İŞÇİ OLARAK BİZİ GENÇ YAŞTA PATRONLARA HEBA ETTİ” şeklinde oluyor.

Son olarak; 1987 yılında Rahmetli Sayın Turgut Özal zamanın da TBMM den geçen bir yasa ile isteyenlere çıraklık ve meslek lisesi staj sürelerine borçlanma hakkı verilmiş ve Staj başlangıçları Emeklilikte geçerli kılınmıştır.
HAKLI OLARAK BU KESİM ŞU SORUYU SORUYOR; NASIL OLUR DA EMEKLİLİK İÇİN GEÇERLİ KILINMAZ?
ÇÜNKÜ;

Biz Stajyer ve Çırakların,

• İş Akdimiz yapıldı
• Sigorta Girişimiz yapıldı
• Sigorta kartı verildi
• E-Devlette işe girişimiz görünüyor
• Sigorta Numaramız mevcut
• Patronumuz vardı
• Maaş/Ücretimiz her ay bizlere verildi

Bu kadar haklılığın karşısında feryat ederek haklılığını ispatlamaya çalışan bir kesim var. Haklı olarak Stajyer ve Çıraklar ellerinde bulunan ve ekte de örneği bulunan SGK kartındaki girişlerinin emeklilik girişi olarak kabul edilmesi.” STAJ VE ÇIRAKLIĞIN SGK BAŞLANGICI OLMASI” konusunda haklarını teslim almak istiyorlar.
Staj ve Çıraklık için geçerli kılınacak giriş tarihlerinin sonrası isteyene borçlanma hakkı tanınması gerçekleştirilebilir.

Meslek Lisesi Okuyan ve Hala Okumakta olan Öğrencilerin Staj Probleminin bir an önce çözülerek Haklı olan bu kitleye Haklarının teslim edilmesi gerekmektedir.

Asıl mağduriyet yaşayan bu kesime bir an önce çözüm bulunarak müjde verilmesi önem arz etmektedir.
Geçmişin ve şimdinin öğrencilerini ucuz işgücü olarak görülmesine yol açacak uygulamalara son verilmesi ve bu yasanın bir an önce düzeltilmesi şarttır.

Tüm Türkiye Stajyer ve Çırakları konuşurken, Devletimiz; “NEDEN BİZİ DUYMUYOR VE GÖRMÜYOR” kısmında feryatlarını her mecrada duyurmaya çalışıyorlar.

GELİN BU MAĞDURİYETİ GİDERİN VE MESLEK LİSELERİNİN ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA GÖSTERİN.
BİZLER ÜNİVERİSTE, ÇIRAKLIK OKULU VE MSLEK LİSELERİNDE YAPTIĞIMIZ ZORUNLU STAJLARIN EMEKLİLİKTE SİGORTABAŞLANGICI SAYILMASI İÇİN DEMOKRATİK VE HUKUK ÇERÇEVESİNDE HAKKIMIZI TALEP ETMEKTEYİZ.

BURSA STAJ MAĞDURLARI DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ