Zirvede Haber

“TEK KANATLI KUŞ UÇMAZ”

“TEK KANATLI KUŞ UÇMAZ”

Geçmiş dönem CHP Parti Meclis Üyesi Güler Buğday makalesinde;

BEN “TEK KANATLI KUŞ UÇMAZ” DİYE O KADAR ÇOK YAZDIM AMA ANLATAMADIM.
BİR SİYASET DUAYENİMİZDEN OKUMANIZI VE RÜZGAR GÜLÜ OLMADAN GEREĞİNİ YAPMANIZI VE KARANLIĞA IŞIK OLMANIZI İSTİYORUM.
ÖZELLİKLE SOL/SOSYAL DEMOKRATLARIN BU GERÇEKLERİ BİLEREK VE GÖREREK KAN UYUŞMAZLIĞI OLAN VE ASLA OY ALAMAYACAĞIMIZI BİLDİĞİMİZ 4 PARTİYİ ÖNE ÇIKARMALARINI ŞAŞKINLIKLA VE ENDİŞE İLE İZLEDİM.
ONLARIN HAKSIZ BİR ŞEKİLDE ÖRGÜTTEKİ YILLARINI VERMİŞ PARTİLİLERİMİZİN ÖNÜNDE GARANTİ YERLERDE ADAY OLMALARINI İÇLERİNE SİNDİRMELERİNİ VE İÇSELLEŞMELERİNİ ŞAŞKINLIKLA GÖZLEDİM.
SONUÇTA HAKLI ÇIKTIM.
HAKSIZ YERDEN ADAYLAR VE OYLARI OLMAYAN LİDERLERİN EŞİT KOŞULARDA CUMHURBAŞKAN YARDIMCILIĞI ALAN BU PARTİLER NE YAZIK Kİ MİLLET İTTİFAKINA VE KILIÇDAROĞLUNA OY VERMEDİLER.
SONUNA KADAR SAYGISIZCA VE HAKSIZCA YOK SAYDIĞIMIZ SOLDAKİ DOSTLARIMIZ VE YEŞİL SOLDA MÜCADELE VERİP HİÇ BİR ŞEY İSTEMEDEN DESTEK VERENLERE HAKSIZLIK YAPTIK.
BUNA KARŞIN ÜLKENİN DEMOKRASİSİ VE TEK ADAM FAŞİZMİNDEN KUYRTULMASI İÇİN BU SAYGIN PARTİLER VE YÜREKLİ ÜYELERİ KOŞULSUZ VE FİRESİZ KEMAL KILIÇDAROĞLU’NU DETSEKLEDİLER.
ŞİMDİ DAHA HAYATİ BİR SEÇİM HATTA VARLIK YOKLUK REFERANDUMUNA GİDERKEN ADETA YENİ BİR SAVRULMA YAŞIYORUZ.
ANLAMSIZ BİR ŞEKİLDE MİLLİYETÇİLİK (!) ADINA ÜLKENİN KARANLIK YÜZÜ OLAN ANLAYIŞARA BENZEYEREK KARİKATÜR OLMAYALIM.
MİLLET İTTİFAKINA DESTEK VERMİŞ VE HER TÜRLÜ HAKSIZLIĞA UĞRAMIŞ, PARTİLERİ KAPATILMAK İSTEDİNĞİ İÇİN SON ANDA YEŞİL SOLDA BULUŞMUŞ YÜREKLİ VE CAN DOSTLARIMIZI ÜZÜYOR VE HAKSIZLIK YAPIYORUZ.
UYARI:
SOL/SOSYAL DEMOKRAT OLANLAR LÜTFEN KENDİNİZİ KANDIRMAYIN.
GERÇEK MİLLİYETÇİLER CHP’LİLERDİR.
FAŞİZMİN KUCAĞINDA MİLLİYETÇİLİK OYNAYAN RÜZGAR GÜLÜ OLMUŞ VE KARŞISINDA OLANLARA KAN KUSAN PARTİLERE BENZEYEREK NE SEÇİM KAZANILIR NEDE BU ÜLKE AYDINLIK GÜNLERE KAVUŞABİLİR.
BU NEDENLE KENDİMİZ OLALIM.
SAĞ VE SIĞ ANLAYIŞLARA PAYANDA OLMAYALIM.
BİZİM BİR TEK ÖRNEK ALACAĞIMIZ ANLAYIŞ VARDIR ONUR VE GURURLA ATATÜRK DEVRİMLERİ VE SOLSOSYAL DEMOKRAT İDEOLOJİDİR.
SON BİR KEZ BU DÜŞÜNCELERİMİ PAYLAŞMAK İSTEDİM.
YİNE KIRAL ÇIPLAK DEMEK BANA VE SEVGİLİ EROL ÇEVİKÇEYE DÜŞMÜŞ.
ÇÜNKÜ BİZLERİN KİŞİSEL BEKLENTİLERİ YOKTUR.
SAĞA İTİBAR EDEREK VE PARTİMİZİ TARUMAR EDEREK SONUÇ ALAMADIK.
BİZLER DEMOKRASİDEN, EŞİT YURTTAŞLARLA LAİK CUMHURİYETTEN VE “EMEK EN YÜCE DEĞERDİR” DEMEKTEN VAZGEÇMEDEN HALKLARLA BULUŞUP ONURUMUZLA BU SEÇİMİ KAZANMAK ZORUNDAYIZ.
BU ARADA SAYIN EROL ÇEVİKÇEYEDE BU YAZISI İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
********************************************************
EROL ÇEVİKÇE’NİN BİRGÜN GAZETESİNDEKİ YAZISI:
ASLOLAN RAKAMLARI DEĞİL, NEDENLERİ DOĞRU OKUMAKTIR?
14 Mayıs 2023 seçimi, Laik demokratik cumhuriyetimize kastedenlerle sandıkta hesaplaşılacak son fırsattı.
Aslında 2015 seçimlerinde CHP’nin eline bu fırsat geçmişti ama CHP Genel Başkanı sonucu doğru okuduğu halde gereğini yapamadı. İlk saat ve günler, üçlü (CHP-MHP-HDP) olmayacak koalisyon muhabbetiyle(?) geçti.
CHP’nin 19 ilke ve 10 bakanlık koşuluyla, o zamanki AKP Genel Başkanı bu günün 6’lı masanın önemli(!) bacaklarından biri olan Ahmet Davutoğlu ile 45 gün süren -istikşafî- görüşmeler AK Sarayın planladığı gibi olumsuz bitti. Ve 1 Kasım 2015’de yinelenen seçim ile Tek Adam R.T. Erdoğan, sarayına yerleşmiş oldu.
2018 seçiminde, CHP’nin özellikle Genel Başkanınca bir anlamda özverili bir anlamda gerçekçi yorumuna dayalı merkez sağa açılım(?) politikası gereği, üç partili (CHP-İYİP-SP) “millet ittifakı” evresi başladı.
Uzun pazarlıklara karşın, İYİP Genel Başkanı Akşener, “Ben önceden ilan ettim” diyerek Cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçmedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kendisi aday olmadı ve Yalova MV Muharrem İnceyi İttifakın adayı yaptı.
İnce seçimi kazanamadı ama kamuoyunda “başarılı bir kampanya” götürdüğü konusunda genel bir gözlem oluştu. (14 Mayıs 2023 seçimindeki adaylıktaki inadı, o seçimde gördüğü takdiri abartmış olmasına dayanır)
Özellikle demokrasiye karşı işlediği büyük ihanetinden daha çok, son iki yıldır halkın Aş-İş derdine karşı yaptığı (aldığı) önlem ve kararlar sonucu, Partili Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan’ın -2023’te sandıktan çıkamayacağı- iç ve dış kamuoyunda manşetleri kapladı.
Yarım yüz yıl öncesinde anket ve seçim tahmin araştırmalarının içinde olan birisi olarak, rakamlara da yansıyan bu durum, yakın çevresinin kendi geleceklerini de ilgilendirdiği için CHP Genel Başkanının aday olmasını nerde ise zorunlu duruma getirdi.
Millet İttifakının, İYİP dışından genişlemesinin yani 6’lı Masaya dönüşmesinin (diğer 4 partinin oy tabanının kayda değer olmamasına karşın aday belirleme dahil her konuda eşit söz sahibi kabul edilmesinin), CHP Genel Başkanının “adaylığını” sağlamak için olduğu, tahminlerden çıktı ve gerçek oldu.
Çünkü İYİP Genel Başkanı Akşener, “kazanamazsınız” dediğinde, “öyleyse Siz Masadan kalkın” denecek noktaya gelinmiş idi.
O güne kadar dışarda hep söylediği halde son anda o çıkışının faturası Akşener’e kesildi. Durumu kurtarmak için başvurulan İmamoğlu-Yavaş formülü, Partili Cumhurbaşkanı Tek Adamdan kurtulmak isteyen yarı nüfus halk için adeta bir umut rüzgârı oldu.
Yine de, bütün bu yılların gidişatının-gelişinin sonunda, “sandıktan çıkmayacak ama 21 yıllık bilinen R.T. Erdoğan, demokratik bir kabul gösterir mi?” sorusu, aydın yurtseverler için kaygı konusu oldu.
Öte yandan, aritmetik açıdan yaklaşan ilkesizler, 6’lı Masayı o denli abarttılar ki, geçmişi daha güvenilir araştırmaların, “Cumhurbaşkanlığında iki taraf kafa-kafaya, mecliste ise Cumhur İttifakı çoğunluğu alabilir” tahminini ciddiye alanları “korkaklıkla” yargıladılar.
CHP Genel Başkanının 14 Mayıs sandıklarında aldığı oydaki en büyük katkının HDP seçmeninden geldiği, özellikle 6’lı Masanın küçük 4 ayağının 40’a yakın milletvekili kontenjanına karşın kayda değer katkısı olmadığı gerçeğini kimse yadsıyamaz.
Oysa CHP Genel Başkanı kendisi için anahtar partinin HDP olduğunu başından beri görüyordu. Ancak AKP Genel Başkanı R.T. Erdoğan, Oslo’dan başlayarak ayrılıkçılarla pazarlıklarına karşın, seçmen indinde karalamak için CHP’yi (K.Kılıçdaroğlu’nu) “ayrılıkçılara ödün vermekle” suçladı.
İsmet İnönü’nün ortanın solundaki CHP’sinin Genel Başkanı da, şimdi 2. tur için takındığı yeni aşırı milliyetçi ve yerli (popülist) üslubu ile bu suçlamaya karşılık, yüzde 45 oyun yüzde 10’nunu Kürt kökenli seçmenden almamış gibi hırslı ve abes bir savunma çabası içine girmiş gözüküyor.
Benim Genel Başkanım D. Baykal’ın aklına ve deneyimine karşın hala çözemediğim o özel olayı yüzünden 2010 istifası sonucu Genel Başkan olduğunda K. Klıçdaroğlu’nu ilk ve son kez ziyaret etmiştim. Amacım, yıllarca üst yönetimde ve CHP Hükümetlerinde sorumluluk almış bir partili olarak edindiğim deneyimleri aktarmak idi.
Özetle geliş kurultayında yaptığı konuşmanın ana teması olan, ekonomik açıdan ezilmiş, horlanmış, hakkı yenmiş ve alın terinin karşılığı giderek azalan çalışanları (Merdiven Altındakiler diye tanımladığı emekçi sınıfı) koruyup-kollayacağına verdiği sözü tutmasını ve laik demokratik cumhuriyet karşıtı Tek Adam heveslisini asla muhatap almamasını önermiştim.
2023 seçimine yaklaşırken de yaptığım yazılı önerim; AK Saraydan kurtulmanın yolunun, CHP-İYİP-HDP ilişkisini sağlamak olduğunun altını çizmiştim. İYİ Partinin, 2011 seçiminden ve özellikle 2019 İstanbul yerel seçimden beri açıkça görüldüğü gibi HDP’ye kaymış yüzde 10 dolayında bir seçmen yurttaş gerçeğine inandırılmasının çok önem taşıdığını belirtmiştim. İYİP’nin Genel Başkanlık düzeyinde bu gerçeğin bilindiği ve fakat geçmişten gelen siyasi ezberi bozmanın zorluğunun yaşandığına dikkat çekmiştim.
Bütün bunları yinelememin nedeni şimdi 28 Mayısta 2023’te sandığa giderken, hırçın ve hırslı bir söylemle değişen propaganda yaklaşımının (aşırı milliyetçi ve yerli -popülist-), bana göre yukarıda belirttiğim yüzde 10 dolayındaki seçmen kitlesinde olumsuz etkisi olacağından endişe ile, 14 Mayıs Sandıklarının DOĞRU OKUNMADIĞI kaygısını okurlarımla paylaşmak istedim.
Not: Yazımı bitirir bitirmez, bir hafta partimin emrinde çalışmak ve Pazar günü Amasya Mehmetpaşa Mah. 1157 Sandıkta oy kullanmak için yola çıkacağım. Dilerim Gelecek Pazartesi yazımda bu yazdıklarımdan dolayı yanıldığımı ve sevincimi paylaşırım.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ