Zirvede Haber

Mahalle Afet Gönüllüleri Ailesi Bursa’da Yeni Katılımlar ile Büyüyor!

Mahalle Afet Gönüllüleri Ailesi Bursa’da Yeni Katılımlar ile Büyüyor!

“İnsanlar bilinçli olsa zararlar daha az olur, kurtarma işlemleri ilk andan itibaren başlamalı.” Türkiye’de 6 Şubat 2023 Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem, 10 ili etkiledi. Şehirler enkaza döndü, binlerce bina yıkıldı, 50 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi, yine on binlerce kişi yaralandı. Deprem nedeniyle birçok kurum, sivil toplum kuruluşları (STK), yerel yöneticiler, şirket ve kişiler bölgeye arma kurtarma çalışmasına katıldı. Bursa (MAG) Mahalle Afet Gönüllüleri’ne Kahramanmaraş depremi sonrası Bursa’ya döner dönmez yeni MAG üyesi olmak için yüzlerce kişi başvurdu. Ramazan ayı boyunca teorik eğitimlerini tamamlanan adaylar, AFAD da enkaz eğitimlerini de tamamladıktan sonra sertifika almaya hak kazandı. Yemin töreniyle 128 MAG’lı daha aramıza katılmış oldu. Deprem gerçeği bir talebi de beraberinde getirdi. Vatandaşlar “Bursa’nın her Mahallesinde MAG olsun istiyoruz.” talebini aracılığımızla ilgili birimlere iletmemizi istediler. MAG tarafından tamamen ücretsiz verilen bu eğitimlerden 18 yaş üstü tüm vatandaşlarımız faydalanabilir.

Yeni başvurulara kapılarının açık olduğunu söyleyen Nilüfer Barış Mahallesi Muhtarı ve MAG Üyesi Sevilay Karaca; “Deprem öncesi ve sonrası, herkesin üzerine düşen görev var. Afet sonrasındaki ilk 72 saat, hayat kurtarma açısından en kritik saatlerdir. Deprem sonrasında hayatta kalanların büyük çoğunluğu, ilk 24 saat içinde çevreden yetişen, genellikle eğitimli ve ekipmanı olmayan yakınları ve komşuları tarafından kurtarılan kişilerdir. Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği; başta depremler olmak üzere meydana gelebilecek her türlü afete hazırlık, afet bilincini geliştirerek afet riskinin azaltılması ve afet durumunda profesyonel ekipler gelene kadar ilk müdahaleyi yapmak ve profesyonel ekipler geldikten sonra da gerekli desteği sağlamak amacıyla gönüllü katılımıyla mahalle bazlı oluşturulmuştur. MAG eğitimlerine, 18 ila 65 yaşında herkes mesleğine bakılmaksızın katılabilir. Bizim şu an çalışmamız, Bursa’da hazırlıkları hızlandırmak kurtarma eğitim talepleri geliyor. Hızlı bir şekilde kurtarma eğitimlerine başlayacağız. Orada gördüğümüz eksiklikleri vali beyle görüşüp hızlı bir şekilde tamamlamak için kapıları aşındıracağız. Halkla beraber MAG olarak görevimiz sadece arama-kurtarma çalışmalarına katılmak olmadığını aksine, ilk hedefimizin halkı eğitmek olduğunun altını çizmek istiyorum. İlk hedefimiz, halkı bilinçlendirmek. Afete hazırlık ve afet anında göstermeleri gereken davranış şekilleri açısından bilgilendirmektir. İsteyen ailelere, topluluklara gidip yerinde ‘Temel Afet Bilinç Eğitimi’ veriyoruz.

Mahalle afet gönüllülerinin, üç temel çalışması var. Birinci çalışma, afet öncesi. Afet öncesi, afet riskleri ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler konusunda yerel halkı bilgilendirerek, afetlere duyarlılığı ve bilinç düzeyini artırmak için temel afet bilinci (afete hazırlık) eğitimi vermek. Afet bilincini geliştirmek, okullarda, derneklerde eğitimler verilerek halka afeti, afet anında ve sonrasında neler yapılması gerektiğini anlatıyor. Binaların sağlamlığı, yapısal olmayan bina içindeki malzemelerin sabitlenmesi (vitrin, dolap, televizyon vb.) konularında vatandaşlar bilinçlendiriliyor. Eğitim, ekipman ve organizasyon sağlayarak, mahalle bazında, özellikle afet sonrasındaki kritik saatlerde müdahale imkân ve kabiliyetini güçlendirmek afetin hemen ardından ilk müdahaleyi yapabilecek düzeyde yaklaşık 50 gönüllü eğitilir ve ekipmanla donatılır. Mahalle Afet Destek Merkezi belirlenen mahallelerde güvenli ve kolay ulaşılabilecek bir yere, içinde MAG ekipmanlarının bulunduğu bir konteyner yerleştirilir. İkinci çalışma afet anı. Deprem anında gerekli önlemler alınarak, binamızda ve ailemizde bir sorun yoksa hemen mahalle konteynerine gelerek, mahallemizde gerekli araştırma yapılır. Yıkılan bina varsa bu binada kurtarma çalışmalarına başlanır, yıkılan binalara çalışmaya giden ekipler, telsizler ile MAG merkezini bilgilendirir. Bundan sonra ihtiyaçlar ve çalışmalar devamlı telsizler ile koordine edilerek devam eder. Profesyonel ekipler gelinceye kadar kurtarma çalışmaları yapılır daha sonra gelen ekiplere yardımcı olunur. Profesyonel ekiplerle olan işbirliği ve koordinasyon MAG merkez ve ilgili ilin afet kriz merkezince sağlanır. Üçüncü çalışma ise afet sonrası. Mahalleye gelen yardımların ihtiyacı olanlara ulaştırılması, yemek yapılması ve çadırların kurulmasına yardım edilerek halkın deprem sonrası normal hayata geçişini hızlandırmak ve bölge mülkü amirlerin çalışmalarına destek vermek.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ