Zirvede Haber

AFAD’ın acizliği ve Kızılay’ın şirketleşmesiyle afetler can yakmaya devam ediyor…

AFAD’ın acizliği ve Kızılay’ın şirketleşmesiyle afetler can yakmaya devam ediyor…

Bursa Afet Dayanışma Koordinasyonu oluşumu tamamlandı. Koordinasyon tarafından açıklama metni paylaşıldı.

Bursa Afet Dayanışma Koordinasyonu oluşumu tamamlandı

Bursa Afet Dayanışma Koordinasyonu‘ndan yapılan açıklama şöyle; Maraş ili sınırları içerisinde meydana gelen 7,7 ve 7,6’lık iki büyük deprem sonucunda ne yazık ki 11 ilde resmi rakamlarla 50 bin 96 insanımız hayatını kaybetmiş, yüz binlercesi yaralanmış, milyonlarcası da barınma, gıda, giyecek, sağlık gibi temel ihtiyaçlardan mahrum kalmıştır. Aşağıda imzası olan kurumların en başından beri altını çizerek söylediği; devlet ve kamu kurumlarının bu devasa yıkıma zamanında ve yeterli müdahaleleri yapamadığı, eksik ve yetersiz kaldığı konusu bugün iktidar tarafından da kabul edilmiştir.

Meydana gelen depremlerde binaların çökmesinden müteahhitler ne kadar sorumlu ise bir o kadar da bu dayanıksız binaların yapılmasına izin veren ve üzerlerine düşen denetim görevini eksik yapan yerel yönetimler de kusurludur.

Önlem alınabilecek doğa olaylarına hep ‘kader‘ olarak bakan, ranta dayanan çevre ve imar politikalarıyla, imar barışı adı altında topladığı paralarla, yaşamı değil ölümü kucaklayan siyasal iktidarın daha fazla kazanç hırsı, AFAD‘ın acizliği ve Kızılay‘ın şirketleşmesiyle daha da görünür hale gelmiştir. Depremlerin yıkıcı etkilerini olağanüstü hale getiren bilimsellikten uzak, rant odaklı şehircilik uygulamaları afetlerin boyutlarını felakete dönüştürmüştür. Depremden kurtulabilen vatandaşlarımızı ise bir de üzerine yaşadıkları sel felaketiyle kaybetmiş ya da selin yarattığı tahribat nedeniyle vatandaşların var olan olumsuz koşulları daha da ağırlaşmıştır.

Rantın ve denetimsizliğin getirdiği yıkımlara karşı dayanışma ve seferberliğin yaşatacağı bilincinde; 6 Şubat gün itibariyle Bursa yerelinde yerel yönetimler başta olmak üzere birçok siyasi parti, kurum, oda, sendika, dernek ve sivil inisiyatifler, insani yardım ağları kurmuş ve acil sorunlara çözüm aramak için gerekli olan çabayı göstermiştir.

Ancak bu denli geniş bir alanı ve büyük bir nüfusu etkileyen yıkımın etkilerinin ve sonuçlarının çok uzun erimli olacağı açıktır.

Bizler için de koordinasyon ve organizasyon başta olmak üzere afet öncesi – afet – afet sonrası olmak üzere afet risk azaltma çalışmaları önümüze bir ödev olarak çıkmıştır. Bir yandan Bursa’da acil sorunlara yönelik çözüm üretirken, diğer yandan da uzun erimli dayanışma sürecini örgütleme, koordinasyonunu ve sürekliliğini sağlama konusunda bir araya gelme ihtiyacımıza, koordinasyonunun cevap olacağını umuyoruz.

Bursa’nın Sivil Güçleri olarak kapsayıcı ve katılımcı afet yönetim politikaları ve uygulamaları ile Bursa’yı afetlere karşı dirençli ve dayanıklı hale getirmeyi amaçlıyoruz. Afet yönetim sürecindeki tüm çalışmalar için; toplumun farklı kesimlerinin görüş, öneri ve değerlendirmelerini almak üzere, ilgili kurum ve kuruluşlar, siyasi parti, yerel yönetim, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan paydaşlarımızdan temsilciler belirleyerek bilimsel hazırlıklar yapacağımız, tartışabildiğimiz, dönüşümler için mücadele edebileceğimiz ve bir arada kentin ortak aklını ve vicdanını oluşturmayı hedeflediğimiz “Bursa Afet Dayanışma Koordinasyonu” oluşumunu tamamladık. Bursa Afet Dayanışma Koordinasyonu, sabit bir koordinasyon olarak kurulmamıştır.

Zaman içerisinde daha etkili bir platformu hep birlikte şekillendirebilir ve genişletebiliriz. Buradan Bursa kamuoyuna bir kez daha çağrı yapıyoruz. Dayanışmayı büyütecek tüm kişi ve kuruluşları, dayanışmaya ortak olmak ve katkı sağlamak adına bekliyoruz.

Geçmişte ve bugün yaşadıklarımızı bir daha yaşamamak için taleplerimizi daha yüksek sesle söylemek zorundayız. Olağanüstü bir dayanışma ve yardımlaşmaya tanık olurken bunu bir adım öteye götürebilmeye ve daha iyi bir hayatı kurmak için birlikte olmaya ihtiyacımız var.

Bu sesi yükseltmek için yan yana, omuz omuza!”

BURSA AFET DAYNANIŞMA KOORDİNASYONU İMZACI KURUM LİSTESİ

YÜRÜTME KURULU

1​ NİLÜFER KENT KONSEYİ

2  MUDANYA KENT KONSEYİ

3 GEMLİK KENT KONSEYİ

4 KESK BURSA ŞUBELER PLATFORMU

5 SOSYALİST DAYANIŞMA PLATFORMU

6​ BURSATABİP ODASI

7 BURSA MİMARLAR ODASI

8 İKADER

9​ CUMHURİYET HALK PARTİSİ

10 DEVA PARTİSİ

11.​2021 TÜM EMEKLİLER SENDİKASI MUDANYA ŞUBESİ

12.​4.VARDİYA İŞÇİ DAYANIŞMASI

13.​ASDER – ARTVİN SANAT KÜLTÜR DERNEĞİ

14.​BADİS SENDİKASI

15.​BİRLEŞİK DEVRİMCİ PARTİ

16.​BURSA BAROSU

17.​BURSA ECZASI ODASI

18.​BURSA ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

19.​BURSA İNSAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

20.​TMMOB BURSA KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI

22.​BURSA PEYZAJ MİMARLARI ODASI

23.​BURSA SU KOLEKTİFİ

24.​BURSA TÜM EMEKLİLERİN SENDİKASI

25.​BURSA VETERİNER HEKİMLER ODASI

26.​BURSA YAZIN DERNEĞİ

27.​BURSA YENİKUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ

28.​BURSA DERSİMLİLER KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

29.​BURSA VAN DERNEKLERİ FEDERASYONU

30.BURSA ŞEHİR PLANCILARI ODASI

31.​BURSA ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

32.ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ

33.​ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ

34.​DASKUT ARAMA KURTARMA DERNEĞİ

35.​DİSK-EMEKLİ SEN

36.​DİSK – GIDA İŞ SENDİKASI

37.​EMEK PARTİSİ

38.EMEKLİ SEN

39.EZİLENLERİN SOSYALİST PARTİSİ

40.​GEMLİK AFETLE MÜCADELE DERNEĞİ

41.​GEMLİK DERSİMLİLER DERNEĞİ

42.HALKEVLERİ

43.HALKLARIN DEMOKRATİK KONGRESİ

44.HASTA VE YAKINLARININ DERNEĞİ

45.HDP HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ

46.​MAKRO GAYRİMENKUL DEĞERLEME

47.​MUDANYA 2021 EMEKLİ SEN

48.​MUDANYA DEMOKRASİ PLATFORMU

49.NILÜFER ARAMA KURTARMA

50.NILÜFER MUHTARLAR DERNEĞİ

  1. SOSYALİST YENİDEN KURULUŞ PARTİSİ

51TÜRKİYE ZİRAATÇİLER DERNEĞİ BURSA

52YEŞİL SOL PARTİ

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ