Zirvede Haber

CHP’li Yüksel Özkan; Halk Sağlığı Tehdidi İle Karşı Karşıyayız.

CHP’li Yüksel Özkan; Halk Sağlığı Tehdidi İle Karşı Karşıyayız.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof.Dr.Yüksel Özkan, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilimizde yıkıma neden olan depremlerin ardından, bölgede yaşayan vatandaşlarımızı bekleyen olası salgın hastalık tehlikesini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

Yüksel Özkan soru önergesi ile ilgili şunları söyledi;

Depremlerin ardından bölgede barınma, hijyen ve sanitasyon sorunları, sağlıklı içme suyuna ulaşamama gibi birçok sorun ortaya çıkmıştır. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda salgın hastalıkların ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Bulaşıcı Hastalıklar Artacaktır.

Depremin ilk gününden itibaren bölgede bulunan Özkan, gözlemleri neticesinde çadır kentlerde çevre ve yaşam koşullarının sağlıksız olduğuna, ağır kış şartlarının da salgın hastalık risklerini artırdığına dikkat çekerek, bu koşullarda hayatlarını idame ettirmek zorunda kalan vatandaşlarımıza, Covid-19, İnfluenza, Sreptokok A, uyuz, bitlenme, kızamık ve ishalli hastalıklar gibi bulaşıcı hastalıkların yayılma riskinin artacağını belirtti.

Halk Sağlığı Tehdidi İle Karşı Karşıyayız.

Yüksel Özkan şöyle devam etti; Bölgede enkaz kaldırma çalışmaları ilgili yönetmeliklere uygun olmayan bir şekilde yapılıyor. Molozların içerisinde bulunan özellikle asbest ve inşaat malzemelerinde kullanılan çok sayıda diğer zararlı kimyasallar havaya karışarak solunmasıyla solunum yolu hastalıkları ortaya çıkacaktır. Ayrıca bu molozların yer altı ve yer üstü su kaynaklarına karışması durumunda ciddi bir halk sağlığı tehdidi ile karşı karşıya kalınacaktır. Sayın Bakan’a bu endişelerimiz ile ilgili olarak sorular yönelttik. Konuyu yakından takip etmeye devam edeceğiz.

Yüksel Özkan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti;

  1. Deprem bölgesinde olası salgın hastalıklar ile ilgili ne gibi önlemler alınmaktadır?
  2. Deprem bölgelerinde şimdiye kadar herhangi bir salgın hastalık gözlemlenmiş midir? Gözlemlenmiş ise hangi hastalıklar görülmüştür?
  3. Depremzede vatandaşlarımızın salgın hastalık riski durumunda, ihtiyaçları halinde gerekli aşılar ve ilaç temini konusunda herhangi bir eylem planınız var mıdır?
  4. Deprem bölgelerinde özellikle inşaat tozlarına karşı etkinliği yüksek olan maske dağıtımı yapılmış mıdır?
  5. Solunum yolu ile bulaşan salgın hastalıkları için vatandaşlarımıza maske dağıtımı yapılmakta mıdır ve maske kullanımı konusunda uyarılarda bulunulmakta mıdır?
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ