Zirvede Haber

CHP Milletvekili Yüksel Özkan; Bakanlığa Göre İmar Affı’nda Sorumluluk Vatandaşındır.

CHP Milletvekili Yüksel Özkan; Bakanlığa Göre İmar Affı’nda Sorumluluk Vatandaşındır.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof.Dr.Yüksel Özkan, 10 ilimizde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın   yanıtlaması üzerine TBMM’ye soru önergesi verdi.

Yüksel Özkan soru önergesi ile ilgili olarak şunları söyledi;

Yaşanan depremler 10 ilimizi kapsayan geniş bir alanda büyük bir yıkıma neden oldu. Depremin ilk gününden itibaren Kahramanmaraş’ın başta Elbistan olmak üzere diğer ilçelerinde yardım çalışmalarına katıldık. Yıkılan binlerce konutta onbinlerce vatandaşımızı yitirdik. Çok sayıda vatandaşımız ise hastanelerde tedavi altındalar. Ülke olarak hepimizin yüreği sızlıyor. Söz konusu binaların çoğunun deprem yönetmeliğine göre inşa edilmediği, uygun olmayan zemin, eksik malzeme ve kalitesiz işçilik ile yapıldığı iddia edilmekte, inşaatı yapan müteahhitlere soruşturmalar açılmaktadır.

Sadece 3-5 Müteahhide Suçu Yıkamazsınız!

2018 yılında çıkarılan “imar barışı” ile Türkiye genelinde 7 milyon 85 bin 969 adet Yapı Kayıt Belgesi’nin verildiği, bunların 5 milyon 848 bin 927’sini konutların oluşturduğu ve depremin etkilediği 10 ilde imar affı kapsamında verilen Yapı Kayıt Belgesi sayısının 294 bin 166 olduğuna dikkat çeken Özkan, insanlar adeta kendi elleri ile enkaz altına girdiler, dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2018’deki raporunda “Türkiye’deki binaların yüzde 50’sinin, yani neredeyse 13 milyon binanın, inşaat yönetmeliklerine uygun yapılmadığı” iddialarına da değinen Özkan, felaketin sorumluları sadece 3-5 tane müteahhit değil, esas sorumlu, 29/05/2009 tarihli 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği’ni uygulamayıp denetlemeyen, ülkeyi 23 yıldır idare edemeyen siyasi iktidar ve tek adam rejimidir, dedi.

Bakanlığa Göre İmar Affı’nda Sorumluluk Vatandaşındır.

13/11/2020 tarih ve 7/36613 esas sayılı soru önergesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Ak Parti Hükümeti’nin getirmiş olduğu “imar barışı” ile birlikte Bursa’da Yapı Kayıt Belgesi verilen bina sayısını, bu binalarının herhangi bir kontrole tabi olup olmadığını ve olası bir depremde sorumluluğun kime ait olacağı sorularını yönelttiğini dile getiren Özkan, Bakanlık, Bursa’da Yapı Kayıt Belgesi verilen bağımsız bölüm sayısının 220 bin 757 olduğu, bu yapıların herhangi bir denetlemeye tabi tutulmadığını, işlemlerin vatandaşın başvurusuna dayanarak ilerlediği ve herhangi bir afet durumunda sorumluluğun yine vatandaşta olacağını yanıtını vermiştir, dedi. Peki, bu sorumluluktan kaçmak değil midir diyen Özkan, imar affında toplanan 26 Milyar Lirayı nereye harcadınız? diye sordu.

Yüksel Özkan şöyle devam etti; Kahramanmaraş ve 10 ilimizde yıkıma neden olan son depremde, havaalanı, karayolları, viyadükler ve demir yolları hasar gördü, bölgeye ulaşmakta zorluk yaşandı, bu durum arama kurtarma faaliyetlerinin zamanında başlanamamasına etki etti. Bilim insanları uyarıyor, olası bir Marmara depreminde, şehirlerin tahliye edilmesi neredeyse imkansız hale gelecek.

1999 Gölcük depreminde hasar almış ve eski yönetmelikle inşa edilmiş binaların sayısının çok fazla  olduğunu belirten Özkan, hiç vakit kaybetmeden bu binaların güçlendirilmesi ya da yenilenmesi gerekmektedir, aksi takdirde çok daha vahim bir tablo ile karşılaşabiliriz, dedi.

Yüksel Özkan’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soruları şunlardır;

  1. Asya kıtasını Avrupa kıtasıyla birleştiren ve ulaşımda hayati önem arz eden 15 Temmuz Şehitler, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Gebze-Altınova arasındaki Osman Gazi Köprüsü zemin ve inşaat tekniği bakımından olası Marmara depremine hazır mıdır?
  2. Olası Marmara depreminde, Hatay Havalimanı örneğinde olduğu gibi, özellikle konumu itibari ile çok tartışma yaratan İstanbul Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen ve Bursa Yenişehir Havalimanları’nda zemin bakımından herhangi bir problemle karşılaşılabilir mi?
  3. Olası Marmara depreminde İstanbul-Ankara Hızlı Tren Hattı başta olmak üzere, bölgedeki diğer demiryollu hatları sağlıklı olarak çalışabilecek durumda mıdır?
  4. İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu, viyadük ve köprüleri dahil olmak üzere, güzergahı da göz önüne alındığında bahsedilen şiddette bir depreme dayanacak konumda inşa edilmiş midir?
  5. Başta İstanbul ve diğer şehirlere(Bursa,Kocaeli,Tekirdağ,Çanakkale) Marmara Denizi’nden gerekli yardım ve lojistiğin sağlanabileceği limanlar depreme hazır mıdır? Konu ile ilgili bir çalışma yapılmış mıdır?
  6. Olası bir depreme hazırlanmak amacıyla, Marmara Bölgesi’nde bulunan sulama ve içme suyu barajları ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
  7. Bursa’da nüfusun yoğun olarak yaşadığı il ve ilçe merkezlerinden geçen 7 adet aktif fay bulunmaktadır ve Bursa 1. derece deprem bölgesindedir. İmar barışı ile birlikte vatandaşın beyanına göre verilen 220 bin 757 adet Yapı Kayıt Belgesi ile ilgili olarak söz konusu binalarda depreme dayanıklılıkla ilgili herhangi bir denetleme yapılacak mıdır?

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ