Zirvede Haber

Büyükşehir, kentsel dönüşüme itiraz eden hak sahiplerini tehdit mi ediyor?

Büyükşehir, kentsel dönüşüme itiraz eden hak sahiplerini tehdit mi ediyor?

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ‘İstanbul Caddesi Kentsel Dönüşüm Projesi’ kapsamında yürüttüğü Beşyol Kavşağı ve çevresini kapsayan dönüşüm projesine karşı çıkan hak sahipleri, Büyükşehir yetkililerince, “Devlet hep 18 yaşındadır. Bizimle uğraşamazsınız” ve “Ayakkabı boyacılığı yapacak duruma düşersiniz” gibi ifadelerle tehdit edildiklerini söylüyor.

bursamuhalif.com

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ‘İstanbul Caddesi Kentsel Dönüşüm Projesi’ kapsamında yürüttüğü Beşyol Kavşağı ve çevresini kapsayan dönüşüm projesine bölge halkı isyan etmiş, konu yargıya intikal etmişti.

Zaten yıllar önce kesinti yapıldığını söyledikleri yerlerinden bir kez daha yapılan kesinti oranlarına itiraz eden ve yerlerine karşılık kendilerine teklif edilen paralarla kümes dahi alamayacaklarını belirten bölge sakinleri, zaman zaman eylemler de yaparak seslerini duyurmaya çalıştı.

Büyükşehir tarafından Ekim 2022‘de gönderilen cep telefonu mesajları ve sonrasında gönderilen tebligatlarda, üçte iki çoğunluğun sağlandığı öne sürülmüş, 15 gün içinde müracaat etmemeleri veya anlaşmaya yanaşmamaları durumunda ise taşınmazlarının açık arttırma usulü ile satışa çıkarılacağı söylenmişti.

Hak sahipleri avukatları aracılığı ile soluğu mahkemelerde aldı. Bilirkişi raporlarının da hak sahiplerinden yana olmasının ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi geri adım attı ve 18. Madde imar uygulamasından vazgeçti. Belediye ilgili encümen kararını da mahkemeye gönderdi.

Ekran Resmi 2022 11 18 14.23.31

Bilirkişi raporlarında ikinci şuyulandırmanın hak kaybı olarak belirtilmesi üzerine davayı kaybetme ve Beşyol’daki tüm projenin akıbete uğraması riskini gören Büyükşehir Belediyesi, 19 Ekim 2022‘de aldığı iptal kararını yargıya da bildirdi ve dava konusu uygulama iptal edildiği için mahkemeden ‘karar verilmesine yer olmadığına dönük bir karar almasını’ talep etti.

Ekran Resmi 2022 11 18 14.26.08

110 hak sahibine bir kez daha ‘anlaşın yoksa satıyoruz’ tebligatı

18. Madde imar uygulamasından vazgeçen Bursa Büyükşehir Belediyesi, çoğu oto yedek parçacı, oto tamircisi olan ve mağdur olmak istemeyen 58 parselde toplam 110 hak sahibine, Ocak 2023‘ün ilk günlerinde bir tebligat daha gönderdi. Tıpkı ilkinde olduğu anlaşmaya yanaşmaları, aksi takdirde yerlerinin 13-14-15 ve 17 Şubat 2023 tarihlerinde açık arttırma usulü ile satışa çıkarılacağı bildirildi.

Ekran Resmi 2023 01 30 18.01.33

Hak sahipleri bir kez daha yargıya gitti

Kendilerine teklif edilen paralarla tekrar bir işyeri kurmalarının mümkün olmadığını anlatmaya çalışan hak sahipleri, satışın iptali için soluğu yürütmeyi durdurma talebi ile bir kez daha mahkemede aldı. Gözler de yargıdan çıkacak karara çevrildi.

“Devlet hep 18 yaşında, bizimle uğraşamazsınız”

BursaMuhalif’e konuşan hak sah sahipleri, bu süreçte Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde kendilerine aba altından sopa gösterildiğini ve önemli bir konumda bulunan bir kent yöneticisi tarafından, “Devlet hep 18 yaşındadır. Bizimle uğraşamazsınız” sözleri ile tehdit edildiklerini anlattı.

“Anlaşmazsanız ayakkabı boyacılığı yapacak duruma düşersiniz”

Hak sahipleri ayrıca aynı yönetici tarafından ‘Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Dönüşüm Projesi’nde anlaşmaya yanaşmayan hak sahiplerinin kendilerine tehdit dili ile örnek gösterildiğini öne sürdü. İddiaya göre, söz konusu yönetici, “Zafer Plaza’nın orada da sizin gibi anlaşmaya yanaşmayanlar vardı. Ne oldu? Engel olabildiler mi? Bugün o anlaşmayanlara gidin bakın, ayakkabı boyacılığı yapmaya başladılar. Aynı duruma gelirsiniz” ifadelerini kullandı.

Hak sahibi: “Emsal yerlerin fiyatı 10-17 kat fazla”

Yıllardır aynı bölgede esnaflık yaptığını, tek geçim kaynağının elinden düşük ücretlerle alınmaya çalışıldığını belirten bir hak sahibi, “Biz esasında dönüşüme karşı değiliz. Sadece hakkaniyetli olmasını istiyoruz. Benim yerime biçilen metrekare birim fiyatı ile Bursa’nın herhangi bir noktasında işyeri almam, bırakın işyerini 1+1 daire bile almam söz konusu değil. Bize 5-6 bin lira teklif edilirken Büyükşehir’in bizim hemen yanıbaşımızda anlaşmaya varılan noktalarda diktiği binalarda birim fiyatı 50 bin liradan başlıyor 102 bin liraya kadar gidiyor. Arada 10-17 katı fark var. Bu hakkaniyetli mi? ” ifadelerini kullandı.

Hak sahibi: “Yer verin kendi dükkanımızı yapalım dedik, dinlemediler”

Başka bir hak sahibi ise, “Bize yer verin dedik vermediler. Kamulaştırmada pazarlık olmasını bile istedik, ‘para yok’ deyip dinlemediler. O zaman bize alan gösterin işyerimizi kendimiz yapalım dedik. Çataltepe’yi bile önerdik, ona da yanaşmadılar. Çoluğumuzu çocuğumuzu, ailemizi geçindirdiğimiz tek ekmek teknemizi bu şekilde elimizden almaları bize çok büyük mağduriyet yaşatacak. Biz Büyükşehir’den eğer bu iş gerçekleşecekse hayır duamızı alarak yapmalarını isterdik.” dedi.

Aynı mağduriyetleri dile getiren bir diğer hak sahibi ise şöyle konuştu:

CİMER’den gelen resmi yanıt: Bakanlık bölge için daha önce ‘riskli değil’ demişti

En başında bölge sanki riskli alan ilan edilmiş gibi bizimle muhattap oldular. Oysa biz CİMER’e konuyu ilettik. Bize verilen resmi yanıtta bölgede ne rezerv ne de riskli alan ilanının söz konusu olmadığı belirtildi. Yani riskli bir bölge olmadığımız resmi yazı ile iletildi. Sonrasında Ankara’ya giden belediye başkanı Bakanlıkla görüştü ve yaz aylarında bölgenin rezerv alan ilan edildiği ortaya çıktı.

Ekran Resmi 2023 01 30 18.38.26

“Bize ‘devlet 18 yaşında’ diyorlar. Biz devlet düşmanı mıyız?”

Bizim hak sahibi olduğumuz, yani anlaşmaya yanaşmayanların olduğu parseller rezerv alan ilan edilemez. Çünkü bizim olduğumuz noktaya kavşak yapacaklar. Burada bir kamulaştırma yöntemi ile değil de Bakanlık eliyle sanki riskli alanmışız gibi bir karar aldırarak anlaşmaya zorlanıyoruz. Bize ‘devlet hep 18 yaşında’ diyorlar. Biz devlet düşmanımıyız? Çoluğumuzun çocuğumuzun rızkının peşindeyiz.

13 Şubat öncesi gözler yargıda…

58 parselde 110 hak sahibi 13,14,15 ve 17 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek açık arttırma usulü ile satış öncesi mahkemeden gelecek kararı bekliyor.

Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ